Χριστούγεννα: 5 τεχνολογικά tips για να μην αισθάνεστε μόνοι αυτές τις γιορτές

Χριστούγεννα: 5 τεχνολογικά tips για να μην αισθάνεστε μόνοι αυτές τις γιορτές
shutterstock

Μέχρι να μπορούμε να ξανά είμαστε μαζί από κοντά, ας εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία για να μην νιώσει κανείς μόνος στο "γιορτινό" lockdown.

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος του 2020. Η χρονιά αυτή υπήρξε με κάθε πιθανό τρόπο δύσκολη: πανδημία, φυσικές καταστροφές, ανεργία. Τώρα που οι πρώτοι Ευρωπαίοι αρχίζουν να εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και εμφανίζονται λάμψεις ελπίδας για το 2021, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την “κοινωνική απομόνωση” και κατά την εορταστική περίοδο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε διάθεση για κοινωνική συναναστροφή και να κλειστούμε στον εαυτό μας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε τις κοινωνικά “απομακρυσμένες” γιορτές σας να είναι λιγότερο ψυχρές και μοναχικές.

1. Στολίστε το σπίτι σας

Μπορεί να νιώθετε ότι είναι μάταιο και σπατάλη ενέργειας να διακοσμήσετε το σπίτι σας, εάν ζείτε μόνοι. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι πράγματα όπως τα νέα φώτα, το χρώμα, η μουσική και η γενική νοσταλγία -όλα αυτά ανήκουν στο κεφάλαιο χριστουγεννιάτικη διακόσμηση- μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη διάθεσή σας και να σας κάνουν να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το mic.

Η διακόσμηση μπορεί επίσης να σας προκαλέσει θετικές αναμνήσεις ή ενδεχομένως να σας εμπνεύσει με ιδέες, δίνοντάς σας αισιοδοξία για μελλοντικές διακοπές που θα περάσετε με αγαπημένους.

Μπόνους: Μπορείτε να είστε συνδεδεμένοι σε βιντεοκλήση με τους αγαπημένους σας καθώς στολίζετε.

shutterstock

2. Κατεβάστε μια εφαρμογή βιντεοκλήσεων

Μιλώντας για το βιντεοκλήσεις, προϋπόθεση αλλά και καλή ιδέα είναι να είστε προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι με μία εφαρμογή βιντεοκλήσεων πριν από τις ψηφιακές σας συναντήσεις, ώστε να μην αντιμετωπίζετε καμία δυσκολία της τελευταίας στιγμής, ούτε να μπαίνει ανάμεσα σε εσάς και τους αγαπημένους σας ο ανασταλτικός παράγοντας “βαρεμάρα να φτιάξω καινούριο λογαρισμό στο Zoom, Skype, Microsoft Teams και λοιπές εφαρμογές”.

Το Zoom, πάντως, αυξάνει το όριο κλήσεων των 40 λεπτών στους δωρεάν λογαριασμούς, ενόψει των διακοπών, οπότε ίσως να αποτελεί μία καλή επιλογή, προς το παρόν.

Ελέγξτε ποια εφαρμογή βιντεοκλήσεων βολεύει τους γονείς/παππούδες σας και βεβαιωθείτε ότι οι φίλοι σας εξυπηρετούνται με την ίδια εφαρμογή που εσείς προτιμάτε, ώστε να είστε έτοιμοι για μία αυθόρμητη βιντεοκλήση της τελευταίας στιγμής, χωρίς να χρειαστεί να το κανονίζετε από μέρες πριν.

Ορισμένες εφαρμογές, όπως το Houseparty, διαθέτουν παιχνίδια που η “ομάδα” σας μπορεί να παίξει κατά τη συνομιλία, εάν θέλετε να προσθέσετε ένα πιο διασκεδαστικο στοιχείο στην επικοινωνία σας.

3. Εναλλακτικά, κάντε παλιομοδίτικες ομαδικές κλήσεις

Εάν οι βίντεο-συνομιλίες δεν είναι δυνατές ή ρεαλιστική επιλογή για ορισμένους φίλους ή μέλη της οικογένειας, επιλέξτε αντ ‘αυτού ένα απλό παλιομοδίτικο τηλεφώνημα. Τα περισσότερα smartphone διαθέτουν έναν τρόπο να πραγματοποιήσουν μια ομαδική κλήση -ή “κλήση συνδιάσκεψης” όπως αναγράφεται στα μενού κάποιων συσκευών- χωρίς να απαιτείται η λήψη κάποιας πρόσθετης εφαρμογής. Η επιλογή αυτή είναι ιδιαίτερα βολική αν θέλετε να καλέσετε περισσότερα τους ενός άτομα και να μιλήσετε όλοι μαζί στην ίδια γραμμή.

Τόσο οι χρήστες iPhone όσο και οι χρήστες Android μπορούν να το κάνουν ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  • Καλέστε το πρώτο άτομο και περιμένετε να το σηκώσει.
  • Ζητήστε του να περιμένει και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί “Προσθήκη κλήσης” στο τηλέφωνό σας.
  • Καλέστε το δεύτερο άτομο και περιμένετε να το σηκώσει.
  • Πατήστε “συγχώνευση κλήσεων”.
  • Ο αριθμός των ατόμων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια γραμμή εξαρτάται από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας. Θα γνωρίζετε ότι έχετε φτάσει το όριο όταν το κουμπί “Προσθήκη κλήσης” δεν είναι πλέον διαθέσιμο.

4. Προετοιμάστε τον εξοπλισμό σας

Εάν το περιβάλλον σας τείνει να κάνει θόρυβο που “θολώνει” τον ήχο της βιντεοκλήσης ή ο ανεμιστήρας του laptop σας στροβιλίζεται ασταμάτητα δίπλα στο ενσωματωμένο μικρόφωνο (ευχαριστούμε τους σχεδιαστές φορητών υπολογιστών), παραγγείλετε ακουστικά, μικρόφωνο ή ό,τι άλλο κρίνετε ζωτικής σημασία για την αβίαστη επικοινωνία σας με τους αγαπημένους σας, σε αυτή την φάση των διαδικτυακών συνευρέσεων.

Ο εξοπλισμός σας δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας, εφόσον, μπορείτε να αναζητήσετε προσφορές ή να το ζητήσετε από τον Άγιο Βασίλη.

Η προετοιμασία των απαραίτητων αξεσουάρ εκ των προτέρων θα βοηθήσει στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων της τελευταίας στιγμής που θα σας χαλάσουν την γιορτινή διάθεση.

5. Κανονίστε κοινές δραστηριότητες

Προκειμένου να διατηρήσετε τις εθιμοτυπικές εορταστικές συνήθειες με τους αγαπημένους σας ακόμη και σε συνθήκες lockdown, μπορείτε να σχεδιάσετε μερικές δραστηριότητες να κάνετε όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της εικονικής συγκέντρωσης.

Ρυθμίστε μια ώρα που όλοι μπορεί να συνδεθείτε, ενώ μαγειρεύετε το εορταστικό δείπνο ή τρώτε. Ακόμα καλύτερα: Συμφωνήστε να προσπαθήσετε όλοι μαζί μία νέα συνταγή φέτος.

shutterstock

Μπορείτε επίσης να παίξετε ένα παιχνίδι για πολλούς παίκτες, όπως το Among Us, ή να συναντηθείτε σε εφαρμογές που οι παίκτες μπορούν να παίξουν δωρέν απεριόριστα παιχνίδια με τράπουλα σε κλειστό “δωμάτιο”, χωρις άλλους χρήστες. Μπορείτε ταυτόχρονα να έχετε ομαδική συνομιλία ή βιντεοκλήση, ώστε να μην απέχει πολύ η κλασσική οικογενειακη/φιλική εμπειρία της μπιρίμπας.

Σίγουρα, οι εικονικές εορταστικές συναντήσεις είναι διαφορετικές από το καθιερωμένο, αλλά για όσο δεν μπορούμε να είμαστε και σωματικά μαζί, ας εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία για να μην νιώσει κανείς μόνος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα