Δεν αρκούν τα πτυχία για να γίνεις ο 'ηγέτης του αύριο'. Τι δείχνει νέα μεγάλη έρευνα

French President Emmanuel Macron delivers a speech at Pnyx hill as the ancient site of Acropolis is seen in the background in Athens, Thursday, Sept. 7, 2017. Standing at a Greek site where democracy was conceived, French President Emmanuel Macron called on members of the European Union to reboot the 60-year-old bloc with sweeping political reforms or risk a "slow disintegration. (Aris Messinis/Pool via AP)
French President Emmanuel Macron delivers a speech at Pnyx hill as the ancient site of Acropolis is seen in the background in Athens, Thursday, Sept. 7, 2017. Standing at a Greek site where democracy was conceived, French President Emmanuel Macron called on members of the European Union to reboot the 60-year-old bloc with sweeping political reforms or risk a "slow disintegration. (Aris Messinis/Pool via AP) AP

Η συναισθηματική νοημοσύνη και οι προσωπικές διεξιότητες είναι σημαντικότερες των τεχνικών γνώσεων, σύμφωνα με έρευνα για το προφίλ των «Ηγετών του Αύριο»

Το ομαδικό πνεύμα, η αποτελεσματική επικοινωνία και η προσαρμοστικότητα, σε συνδυασμό με τη στρατηγική σκέψη, την ικανότητα διαχείρισης ομάδας και τη γνώση τεχνικών ανάπτυξης μίας επιχείρησης, αποτελούν τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν έναν ηγέτη να ξεχωρίσει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ομίλου Adecco.

Με δείγμα 4.095 ατόμων, ηλικίας 18-40 ετών, από 48 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, η έρευνα σκιαγράφησε το προφίλ των «Ηγετών του Αύριο» αναδεικνύοντας τις πιο σημαντικές πτυχές της προσωπικότητάς τους.

ADVERTISING
ομαδικότητα και ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας στα βασικά προσόντα ενός νέου ηγέτη

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι προσωπικές δεξιότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη (soft skills) φαίνεται να είναι πιο σημαντικές από τις τεχνικές γνώσεις (hard skills) για τους μελλοντικούς ηγέτες και με την εν λόγω διαπίστωση συμφωνούν σχεδόν 9 στους 10 από τους ερωτηθέντες (86%).

Ειδικότερα, οι νέοι «ηγέτες» φαίνεται να διαθέτουν σε υψηλό βαθμό δεξιότητες, όπως η ομαδικότητα, η ικανότητα δηλαδή να εμπνέουν και να συνεργάζονται ομαλά με τα μέλη μίας ομάδας (81%) και η ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας, η οποία αναφέρεται στο να μπορεί ο ηγέτης να εκφραστεί με ακρίβεια και σαφήνεια, να είναι χαρισματικός ομιλητής και προσιτός στα μέλη της ομάδας του, ανεξαρτήτως θέσης (62%).

Αμέσως μετά, ακολουθεί η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, η ικανότητα, δηλαδή, ο ηγέτης να αγκαλιάζει την αλλαγή και να μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε αυτή (62%). Ακολουθούν χαρακτηριστικά, όπως η καινοτομία, η κριτική σκέψη, ο προσανατολισμός στην επίτευξη του στόχου, η ικανότητα συνεχούς ανάπτυξης γνώσεων, η υπευθυνότητα και η διάθεση για διαρκή πρόοδο.

62% των ερωτηθέντων επικεντρώθηκαν σε προσόντα όπως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα

Οι τεχνικές και ειδικές δεξιότητες χαρακτηρίζονται ως δευτερεύουσας σημασίας, ενώ υπογραμμίζεται ότι η καλή γνώση πολλών αντικειμένων είναι καλύτερη από την υψηλή εξειδίκευση σε ένα μόνο πεδίο (82% έναντι 18%). Αναφορικά με τις τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις, η στρατηγική (81%), η ικανότητα αποτελεσματικής διοίκησης (79%) και η γνώση τεχνικών επιχειρηματικής ανάπτυξης (58%), αναδεικνύονται ως οι σημαντικότερες. Ακολουθούν οι γνώσεις IT (44%), η γνώση τεχνικών πωλήσεων (36%) και η γνώση ξένων γλωσσών (34%).

Σημειώνεται ότι οι πιο νέοι από τους ερωτηθέντες (ηλικίας 18-24 ετών) αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στο μετασχηματισμό του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως είναι σήμερα και, όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί στο μέλλον. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη νέων προϊόντων με όχημα την καινοτομία, καθώς και η στενή παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων, αποτελούν, σύμφωνα με αυτούς, προτεραιότητες για τους «ηγέτες του αύριο».

Τι ζητούν οι Millennials και η Gen Z

Ταυτόχρονα, οι «Millennials» και η γενιά Ζ (Gen Z) φαίνεται από την έρευνα πως είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και επιθυμούν οι επιχειρήσεις να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (76%) θεωρεί ότι επιτυχία σημαίνει να μπορείς να προσφέρεις όφελος στην κοινωνία, ενώ η επίτευξη των προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών τοποθετείται σε χαμηλότερη θέση στη σχετική λίστα. Τέλος, το 39% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα των ηγετών του μέλλοντος την κοινωνική ευθύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

71% δηλώνει πως η ηγετική ικανότητα δεν είναι έμφυτη, αλλά αποκτιέται σταδιακά

Για την πλειονότητα των ερωτηθέντων (71%), η ηγετική ικανότητα δεν είναι έμφυτη, αλλά αποκτιέται σταδιακά, ενώ ο χρόνος που θεωρούν οι συμμετέχοντες πως απαιτείται, για να αποκτήσει κάποιος ηγετική θέση σε έναν οργανισμό, είναι περίπου στα πέντε έτη από την έναρξη της καριέρας του.

Η έρευνα «Ηγέτες του Αύριο» (“Leaders of the Future”) πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Opinium Research για λογαριασμό του ομίλου Adecco, τον Αύγουστο του 2017.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

24Media Network