Γιατί το νερό της Αθήνας είναι ένα τόσο σημαντικό αγαθό

Γιατί το νερό της Αθήνας είναι ένα τόσο σημαντικό αγαθό

Όπου νερό, σημαίνει ζωή κι αυτό είναι το πρώτο και μάλλον αρκετό επιχείρημα για να γίνει αντιληπτή η σημασία του σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Το ανθρώπινο σώμα από μόνο του είναι νερό, αφού αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του, περίπου 60% κατά μέσο όρο. Ένας φυσικός πόρος, μία πηγή ζωής, εξέλιξης, οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, παράγοντας πολιτισμού, αλλά και κοινό σημείο αναφοράς και συνδετικός κρίκος όλων μας.

Η ημερομηνία 22/3 έχει σημειολογικό, αλλά και ιστορικό χαρακτήρα, προκαλώντας ωστόσο ανάμεικτα συναισθήματα, ανάλογα με την οπτική από την οποία θα αποτιμηθεί το πρόσημό της. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού που προσδιορίζει τη μέρα, ταυτίζεται με μία συγκυρία, η οποία προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία, όχι μόνο στην ιδιαιτερότητά της, αλλά και στο διακύβευμα των επόμενων ετών, θυμίζοντας τη ζωτική σημασία αυτού που οφείλουμε να επανεκτιμήσουμε και να προστατεύσουμε.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε όλον τον κόσμο, τρεις στους δέκα ανθρώπους δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και έξι στους δέκα στερούνται ασφαλών εγκαταστάσεων αποχέτευσης. Η ποιότητα και η ποσότητα του νερού απειλούνται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών, των πλημμυρών και των δημογραφικών μεταβολών.

Την ίδια ώρα, ας μεταφερθούμε στις γειτονιές της Αθήνας, για να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε που το βλέπουμε να ρέει με ποσοτική και ποιοτική επάρκεια, δίνοντας ζωή στη ζωή μας χάρη στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, η οποία μας χαρίζει ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Urban Water Atlas for Europe για το 2017, που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναδεικνύονται οι καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκές πόλεις, η ΕΥΔΑΠ βαθμολογήθηκε με άριστα 10 για την ποιότητα του πόσιμου νερού για την πόλη της Αθήνας.

Ασφαλώς, μέχρι να φτάσει στις βρύσες των σπιτιών μας, έχει ακολουθήσει τον δικό του κύκλο, μία ιστορική πορεία στην Αττική γη, με καταβολές από την αρχαιότητα. Από το Πεισιστράτειο (530 π.Χ.) και Αδριάνειο Υδραγωγείο (134 μ.Χ.), στα χρόνια της νεότερης Ελλάδα, με την ανακάλυψη υδραγωγείων και δεξαμενών από το 1870 ως το 1911 όταν το θέμα της υδροδότησης της πρωτεύουσας αποτελούσε μείζον ζήτημα, φτάνοντας στο σήμερα και τα δύο μεγάλα υδραγωγεία Μόρνου και Υλίκης, ώστε το ακατέργαστο νερό να μεταφέρεται στις τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) του Γαλατσίου, τoυ Πολυδενδρίου, των Αχαρνών και του Ασπροπύργου.

Έχοντας διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο ελέγχων, ώστε να εξασφαλίζει ότι το νερό που διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό είναι ασφαλές, η ΕΥΔΑΠ έχει διασφαλίσει ότι όλα τα σημεία στα οποία δυνητικά θα μπορούσε να διαταραχθεί η ποιότητα τόσο του νερού που εισέρχεται στις εγκαταστάσεις της, αλλά ιδιαίτερα του νερού που φτάνει στη βρύση του καταναλωτή, εποπτεύονται και ελέγχονται επαρκώς. Αυστηροί έλεγχοι ποιότητας του ακατέργαστου αλλά και του πόσιμου νερού πραγματοποιούνται καθημερινά στα χημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ, με σκοπό να εξασφαλίζεται και να πιστοποιείται η άριστη ποιότητα του νερού που καταλήγει στις βρύσες μας.

Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό, η αξία του οποίου δεν θα πρέπει να «φιλτράρεται» μέσα από την αφθονία και την ευκολία την οποία βλέπουμε στην προμήθειά του, θεωρώντας τη δεδομένη. Είναι πηγή ζωής, κάθε ζωής αλλά και ένα κοινό αγαθό που πρέπει να το διαχειριζόμαστε και να το χρησιμοποιούμε με τρόπο βιώσιμο, αντιλαμβανόμενοι την ζωτική και πολυδιάστατη σημασία του, καθώς και τους κινδύνους που διατρέχει παγκοσμίως.

Η 22η Μαρτίου θα πρέπει να μας υπενθυμίζει την αξία αυτού του πολύτιμου αγαθού, στις δεδομένες συνθήκες, στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης, των κοινωνικών ανισοτήτων και φυσικά της πανδημίας του κορονοϊού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα