Κατανοούμε τον ύπνο για να κοιμόμαστε καλύτερα

Κατανοούμε τον ύπνο για να κοιμόμαστε καλύτερα
Γυναίκα σε στρώμα Candia Candia

Γιατί σε όλους μας αξίζει να σηκωνόμαστε ξεκούραστοι, με ενέργεια και καλή διάθεση. Καιρός να μάθουμε το πώς θα συμβεί αυτό και να το κάνουμε πράξη

Ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να διαιρεθεί σε κύκλους, οι οποίοι εναλάσσονται μεταξύ τους και έχουν διάρκεια μιάμιση περίπου ώρα ο καθένας. Οι περίοδοι του ύπνου REM (Rapid Eye Movement), εναλλάσσονται με τα τρία διαφορετικά στάδια του ύπνου NREM (non REM). Κατά τη διάρκεια του REM το μυαλό ενεργοποιείται και το σώμα είναι ακίνητο ενώ είναι το στάδιο κατά το οποίο βλέπουμε και τα περισσότερα όνειρα. Αντίθετα στον ύπνο NREM το μυαλό ξεκουράζεται, ενώ το σώμα επουλώνει και θεραπεύεται. και χωρίζεται στα εξής στάδια: 1. Υπνηλία 2. Ελαφρύς ύπνος 3. Βαθύς ύπνος

Ίσως έχετε παρατηρήσει πως ξυπνώντας από βαθύ ύπνο έχετε μια αίσθηση αποπροσανατολισμού ή ακόμα και μπορεί να είστε κακοδιάθετος. Αυτά όμως είναι και τα στάδια που προσφέρουν την ουσιαστική αναζωογόνηση στο σώμα. Η ροή του αίματος στους μύες αυξάνεται παρέχοντας αναπλαστικό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ενώ απελευθερώνονται στο σώμα και ορμόνες που βοηθούν τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον έλεγχο της όρεξης. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ξεκούραση του σώματός μας, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητά μας, ή για να το πούμε πιο απλά στην επόμενη μέρα που ξημερώνει.

Παιδί που κοιμάται (Candia) Candia

Τι μπορείτε να κάνετε όμως αν αισθάνεστε πως τα στάδια του βαθύ ύπνου απέχουν πολύ από τη βραδινή σας ξεκούραση; Αν δηλαδή αντιμετωπίζετε προβλήματα στον ύπνο σας;

– Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για διάβασμα, όπως τάμπλετ ή ηλεκτρονικών βιβλίων πριν τον ύπνο μπορεί παρατείνει τον χρόνο που χρειάζεστε για να αποκοιμηθείτε, καθώς το φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές απευθείας στα μάτια του χρήστη, χαμηλώνει τα επίπεδα της μελατονίνης του. Εναλλακτικά μπορείτε να προτιμήσετε ένα έντυπο βιβλίο.

– Μην παραλείψετε να επενδύσετε στο κατάλληλο στρώμα. Το καλό χειροποίητο στρώμα είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ξεκούραστα, θα βελτιώσει τη στάση του σώματός σας και θα σας βοηθήσει να ξυπνάτε κάθε μέρα με ενέργεια και θετικές σκέψεις. Όλα αυτά θα τα βρειτε στα στρώματα της Candia, η οποία έχει δημιουργήσει και μία καμπάνια με σκοπό να ενημερώσει & να εκπαιδεύσει το ευρύτερο κοινό για την θετική επίδραση που έχει ο ποιοτικός ύπνος για την ψυχική και σωματική υγεία, την ευεξία του οργανισμού και την ποιότητα της ζωής. Μάλιστα μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Candia θα μπορούμε να παίρνουμε ακόμα περισσότερες προτάσεις και συμβουλές που βελτιώνουν την ποιότητα του και φυσικά να επιλέξουμε το σημαντικότερο συστάτικό ενός πραγματικά απολαυστικού ύπνου: το στρώμα και το κρεβάτι, μέσα από μία μεγάλη σειρά που διαθέτει.

– Για έναν υγιή ύπνο εκτός από το στρώμα μας θα πρέπει να έχουμε και κάποια άλλα πράγματα υπ’ όψη. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα βαριά και πικάντικα φαγητά πριν ξαπλώσουμε. Επιλέξτε ένα ελαφρύ πιάτο, όπως είναι τα ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά, με μία μικρή ποσότητα στήθους κοτόπουλου, σάλτσα ντομάτας και τριμμένη παρμεζάνα. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και τρυπτοφάνης (αμινοξύ που μετατρέπεται σε σερετονίνη, η οποία χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει στον ύπνο) θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ευκολότερα.

– Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι η ιδανικότερη διαδικασία αφύπνισης γίνεται σταδιακά μέσω του φυσικού φωτός του ήλιου και για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να έχουμε τα παντζούρια μας μισάνοιχτα. Αν όμως και η παραμικρή χαραμάδα φωτός μας ενοχλεί, τότε είναι προτιμότερο να διατηρήσουμε στο δωμάτιο τις συνθήκες συσκότισης που θα μας επιτρέψουν να κοιμηθούμε. Αν πάντως θέλετε να ξυπνήσετε με φυσικό φως, παρά τα κλειστά πατζούρια σας, μπορείτε πολύ απλά να κατεβάσετε την εφαρμογή αφύπνισης “Morning Sun” στο κινητό σας.

Ετοιμαστείτε για τους καλύτερους ύπνους της ζωής σας!

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version