Μια απλή κίνηση μπορεί να σου γλιτώσει εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο

Μια απλή κίνηση μπορεί να σου γλιτώσει εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο
Unsplash

Η διαχείριση των οικονομικών σου δεν είναι κάτι τρομερά απαιτητικό. Αρκεί όμως να κάνεις τις κατάλληλες ενέργειες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξασφαλίσεις από το πουθενά χρήματα. Δεν εννοούμε να τα κερδίσεις. Εννοούμε να τα εξοικονομήσεις. Αν θέλετε τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση λιγότερο σημαντικό. Είχαμε ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα πριν λίγο καιρό. Εκεί προτείναμε πέντε απλούς τρόπους να γλιτώσουμε λεφτά με μικρές καθημερινές αλλαγές. Εδώ θα αναφερθούμε σε έναν πιο συγκεκριμένο από αυτούς που νομίζω ότι ταυτόχρονα είναι και ο μάλλον πιο αποδοτικός. Τουλάχιστον κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ποιος είναι αυτός;

Όπως αναφέρει το Oneman, ο τρόπος είναι ο έλεγχος του λογαριασμού σου μέσω του web-banking. Γιατί όχι και κατεβάζοντας τις κατάλληλες εφαρμογές; Πρόσεξε όμως. Δεν εννοούμε τον έλεγχο που γίνεται μια φορά τον μήνα, για να δεις αν μπήκε ο μισθός ή η πληρωμή. Οκ, αυτό είναι κάτι που κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι/-ες. Εννοούμε να αναλύσεις στο τέλος κάθε μήνα ένα προς ένα τα έξοδα σου. Ίσως και να αρχίσεις να καταγράφεις αθροιστικά ποια είναι αυτά που σου είναι απολύτως απαραίτητα. Το φαγητό, το ρεύμα, το νοίκι, η βενζίνη. Αφού βγάλεις αυτά από την εξίσωση, δες τελικά πώς θα διαχειριστείς τα υπόλοιπα. Ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες σου.

Για παράδειγμα, μάζεψε τις συνδρομές που έχεις και κάνε το άθροισμα του ποσού που δίνεις κάθε μήνα. Υπολόγισε πόσες από αυτές σου είναι πραγματικά απαραίτητες και ποιες σε κάνουν χαρούμενο. Ίσως και να τις ξεχωρίσεις σε δύο κατηγορίες. Αφού το κάνεις, αφαίρεσε -σαν να ξετικάρεις τον εαυτό σου από ένα newsletter- όλες εκείνες που δεν χρησιμοποιείς καθόλου. Πρόσεχε όμως. Κάνε τους υπολογισμούς των χρημάτων σου σε ετήσια και όχι σε μηνιαία βάση. Για παράδειγμα μια συνδρομή στο γυμναστήριο που έχεις να την χρησιμοποιήσεις από πρόπερσι μπορεί να σου γλυτώσει σημαντικά λεφτά από τον προϋπολογισμό σου.

Ένα ακόμα παράδειγμα. Σε περίπτωση που χρειάζεται να κάνεις αποταμίευση υπολόγισε πόσα λεφτά έχεις ξοδέψει σε ποτά και φαγητό έξω. Ακόμα και σε delivery. Κάνε τους απαραίτητους υπολογισμούς χωρίς βέβαια να στερηθείς όσα αγαπάς. Αν όμως έχεις παρατηρήσει ότι μπορεί να βγαίνεις και να περνάς καλύτερα κάνοντας βόλτα με έναν καφέ στο χέρι ή κανονίζοντας κάποια μάζωξη στο σπίτι, συγκριτικά με το να πηγαίνεις σε μπαρ και εστιατόρια, σκέψου το μια δεύτερη φορά. Μπορεί βλέποντας μαζεμένα στο web-banking σου τα χρήματα που ξοδεύεις σε πράγματα που δεν απολαμβάνεις να βρεις ένα ακόμα κίνητρο να σταματήσεις να τα κάνεις. Και αν ήσουν ξακουστός ως party animal πριν την πανδημία, δεν πειράζει. Κανείς δεν είναι για πάντα ο ίδιος.

Τελικά, αν μια φορά τον μήνα κάθεσαι και ξοδέψεις λίγο από τον χρόνο σου στο πού σπατάλησες τα λεφτά σου κάθε φορά, το πιθανότερο είναι να γλυτώσεις πολλά από αυτά. Ακόμα καλύτερο; Θα μπορέσεις να τα ξοδέψεις σε πράγματα που τελικά είναι πολύ σημαντικότερα για σένα. Αυτό είναι μάλλον το πιο σημαντικό όλων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα