Ο επτάλογος του καλού οικογενειάρχη στην κουζίνα

Ο επτάλογος του καλού οικογενειάρχη στην κουζίνα
© 2019 Dim Vergis

Μπορεί να μην είναι προφανές αλλά ο family man οφείλει να δίνει τα διαπιστευτήριά του και στις καθημερινές δουλειές της οργάνωσης, της προετοιμασίας και φυσικά της κατανάλωσης του φαγητού.

Τη στιγμή που αναλαμβάνεις τα καθήκοντα ενός πατέρα – είτε μιλάμε για την αναμενόμενη από τον κόσμο μορφή της οικογένειας με ένα ή περισσότερα δικά σου βιολογικά παιδιά ή όχι – ανοίγεται μπροστά σου ένας κόσμος με υπέροχες στιγμές ευτυχίας και αγαλλίασης. Ταυτόχρονα όμως, ξεδιπλώνονται μπροστά σου μερικές εκατοντάδες ανάγκες κάθε μέλους της οικογένειάς σου ξεχωριστά. Και σε αυτές τις ανάγκες πρέπει να είσαι κάτι περισσότερο από συνεπής. Πρέπει να είσαι το πρότυπο για την επόμενη γενιά, το στήριγμα της ή του συντρόφου σου, κάποιος που θα κοιτάς στον καθρέφτη και θα τον καμαρώνεις.

Όλοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, υποσχόμαστε στον εαυτό μας να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας για τους οικείους μας. Και σήμερα θα δούμε λίγο περισσότερο τι σημαίνει αυτό στο θέμα της διατροφής της οικογένειάς μας, στο θέμα της φροντίδας που τους δείχνουμε στο θέμα φαγητό αλλά και πολύ σημαντικότερα στο θέμα της οργάνωσης του ψυγείου, των προμηθειών, του εβδομαδιαίου προγράμματος.

Θα μου πεις, είσαι μόνος σου σε αυτό; Φυσικά και όχι. Αυτές οι δουλειές δεν είναι για έναν και υπάρχουν οικογένειες που όλοι βάζουν το δικό τους λιθαράκι. Αλλά επειδή η κουζίνα είναι ένα δικό μου αγαπημένο κομμάτι και επειδή έχω βρει τον ιδανικό σύμμαχο για τη δική μου μαγειρική ζωή σε έναν εκπληκτικό ελεύθερο ψυγειοκαταψύκτη από την εταιρεία Bosch Οικιακές Συσκευές, είπα να γράψω έναν επτάλογο του καλού οικογενειάρχη σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα.

Οργάνωσε σωστά τη διατροφική εβδομάδα σου

Το κομμάτι αυτό της οργάνωσης ξεκινά με τη λίστα του σούπερ μάρκετ, με τη λίστα που θα φτιάξετε για τα πράγματα που θα προμηθευτείτε. Εκεί που την πατάνε συνήθως οι περισσότεροι είναι ότι πηγαίνουν για ψώνια χωρίς να δουν τι έχει μείνει στο ψυγείο τους, χωρίς πλάνο για το τι θα φάνε τις επόμενες ημέρες. Το αποτέλεσμα; Καταλήγουν με πολυκαιρισμένα προϊόντα στο ψυγείο και με έναν καταψύκτη γεμάτο απαρχαιωμένα κρεατικά που είχαν σκεφτεί να τα μαγειρέψουν αλλά δεν το έκαναν ποτέ.

© 2019 Dim Vergis

Για καλή μας τύχη η τεχνολογία έχει εξελιχθεί αρκετά. Πλέον, μέσα από την εφαρμογή Home Connect, μπορώ να δω ανά πάσα στιγμή στο κινητό μου τι έχει μέσα το ψυγείο μου. Με τις δύο έξυπνες κάμερες που είναι τοποθετημένες στον ελεύθερο ψυγειοκαταψύκτη Bosch με 70 εκατοστά πλάτος, έχω συνεχή πληροφορία στο κινητό μου για το τι μου λείπει και τι έχω σε πλεόνασμα. Το Smart Food Management δεν είναι σενάριο φαντασίας, είναι πραγματικότητα.

© 2019 Dim Vergis

Τώρα, όταν λέμε να ετοιμάσεις το πρόγραμμα της εβδομάδα, κατανοώ ότι δεν γίνεται να φτιάχνεις εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού λες και βγήκες από διατροφολόγο, αλλά μπορείς κάλλιστα να έχεις στο μυαλό σου τα φαγητά που θα ετοιμάσετε τις επόμενες ημέρες.

Σκέψου τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα παιδιά

© 2019 Dim Vergis

Σε αυτό το πρόγραμμα που λέγαμε πιο πάνω, δεν πρέπει να λείπουν τα θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να βάζουμε τα παιδιά πάντα μπροστά στο συγκεκριμένο αλλά το να γεμίζουμε το ψυγείο μας με φρούτα, λαχανικά και τροφές που ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού μας, είναι υποχρέωση για όλους. Με τους σύγχρονους ρυθμούς της καθημερινότητας και τα διάφορα αμαρτωλά που θα βρεθούν στο δρόμο μας μέσα στην εβδομάδα, είναι σημαντικό τις ημέρες που μπορούμε να εφοδιάζουμε τον μεταβολισμό μας με θρεπτικά στοιχεία.

Βάλε το σωστό snacking στη ζωή σας

Υπάρχουν τα πατατάκια, οι ξηροί καρποί, οι καραμέλες και οι σοκολάτες. Και υπάρχουν από την άλλη τα θρεπτικά τυριά, τα γιαουρτάκια με δημητριακά, τα τοστ, τα ντοματίνια, τα καροτάκια, οι πιπεριές, οι πίκλες και τόσα μα τόσα άλλα που μπορείς να έχεις στο ψυγείο σου και ανά πάσα στιγμή να τα βάζεις στο τραπέζι σου. Είτε για τα παιδιά τα οποία είναι μονίμως σε μια κατάσταση πείνας και λιγούρας είτε για εσένα που μπορεί να αναζητάς αργά το βράδυ, βλέποντας σειρά, κάτι να φας.

© 2019 Dim Vergis

Το snacking μπορεί να μην επιβαρύνει τη διατροφή σου, αρκεί να γίνεται σωστά. Αν μάλιστα το βάλεις σε σωστές αποστάσεις από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, θα γίνεις ο αγαπημένος των συμβούλων διατροφής που διαλαλούν τα 5 γεύματα τη μέρα.

Όλα αυτά όμως για να συνυπάρχουν στο ψυγείο σου, χρειάζονται χώρο, σωστή ταξινόμηση και οργάνωση. Το καλό με τον ελεύθερο ψυγειοκαταψύκτη Bosch με πλάτος 70 εκατοστά, που βλέπεις στις εικόνες, είναι ότι σου προσφέρει όλο τον ωφέλιμο χώρο που χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου. Συγκριτικά με τα κοινά ψυγεία, ο συγκεκριμένος ελεύθερος ψυγειοκαταψύκτης με 70 εκατοστά πλάτος, δίνει άνεση και ευελιξία στην καθημερινότητά σου. Με έως και 139 λίτρα επιπρόσθετου ωφέλιμου χώρου, τα τρόφιμά σου μπορούν επιτέλους να αναπνεύσουν, και οι βιταμίνες τους μαζί.

Ετοίμασε το κολατσιό των παιδιών, μπορείς

© 2019 Dim Vergis

Μην μου πεις ότι είναι δύσκολο να ξυπνήσεις λίγη ώρα νωρίτερα το πρωί για να ετοιμάσεις την τσαντούλα του κολατσιού των παιδιών. Ούτε απαιτεί μαγειρικές γνώσεις το να βάλεις μέσα το τάπερ με το φαγητό και να σκαρώσεις ένα νοστιμότατο τοστ για να τα χορτάσει στο πρώτο διάλειμμα. Είναι αυτές οι μικρές κινήσεις στην καθημερινότητα που θα σε κάνουν όχι μόνο να ξεχωρίσεις αλλά και να νιώθεις καλύτερα με τον ίδιο σου το εαυτό.

Πειραματίσου με την μαγειρική

© 2019 Dim Vergis

Μπορεί να μην είναι το δυνατό σου κομμάτι, το δέχομαι 100%. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να μάθεις έστω και στον αυτόματο να φτιάχνεις μερικά φαγητά για να κερδίσει η μαγείρισσα του σπιτιού λίγο χρόνο. Το μαγείρεμα δίνει σε εκείνον που θα φέρει ένα πιάτο μαγειρεμένο φαγητό στο τραπέζι, το αίσθημα της προσφοράς και της ολοκλήρωσης.

© 2019 Dim Vergis

Αν είναι να αρχίσεις να διαβάζεις βιβλία μαγειρικής και να κοπιάρεις τεχνικές που θα βρεις στο Youtube, φρόντισε τουλάχιστον να στραφείς προς την – ας την πούμε – οικογενειακή κουζίνα. Άσε τα gourmet πιάτα για την επόμενη πίστα και πειραματίσου με λαδερά, όσπρια και μαμαδίστικα φαγητά τα οποία είναι και εύκολα να τα φτιάξεις και θα γεμίσουν ενέργεια εκείνους που θα τα απολαύσουν.

Μην ξεχνάς την απόλαυση

Επειδή εστίασα πολύ στην υγιεινή διατροφή, λέω να πατήσω και λίγο φρένο. Κι αυτό γιατί το να ξεφεύγεις από το διατροφικό πρόγραμμα πού και πού είναι σαν να μένεις στο πρόγραμμα βάζοντας λίγη πιπεράδα στη ζωή σου. Έτσι, υπάρχουν στιγμές που θα θες ένα πιο πλούσιο γευστικά και θερμιδικά τυρί, ή και να φτιάξεις για όλη την οικογένεια ένα πλατώ αλλαντικών και να το απολαύσετε με ατελείωτες επιλογές ψωμιού. Ή μιας και έχει έρθει το καλοκαίρι, οι ένοχες απολαύσεις μπορεί να βρίσκονται στον καταψύκτη. Φρόντισε να έχεις πάντα τώρα το καλοκαίρι παγωτά, σε διάφορες εκδοχές γιατί είναι απρόσμενες αυτές οι θερινές λιγούρες για γλυκό.

© 2019 Dim Vergis

Το πόσο μεγάλη θα είναι η συσκευασία του παγωτού και αν θα μπορεί να συνυπάρχει με τα άλλα κατεψυγμένα, θα σου το απαντήσει η Bosch Οικιακές Συσκευές. Γιατί η τεχνολογία VarioZone χαρίζει απαράμιλλη ευελιξία στον εσωτερικό χώρο της κατάψυξής σου. Πιο συγκεκριμένα, τα ράφια και τα συρτάρια της μπορούν να αφαιρεθούν, ώστε να τοποθετήσεις ακόμα και κάποιο μεγάλο ψάρι, ολόκληρο, μια γαλοπούλα, ή την μεγάλη τούρτα παγωτό για τα γενέθλια των παιδιών, εύκολα κι απλά, χωρίς κόπο, χωρίς να καταπιέσεις ή να στριμώξεις κάτι. Ειδικά αν εκμεταλλευτείς και την μοναδική άνεση και χωρητικότητα που σου προσφέρει το bigBox του καταψύκτη, απλά θα κάνεις τη ζωή σου ακόμη πιο εύκολη!

Εστίασε στη φρεσκάδα των υλικών

© 2019 Dim Vergis

Υγιεινά ή ελαφρώς ανθυγιεινά, τα υλικά που θα έχεις στο ψυγείο σου οφείλουν να είναι (όταν μπήκαν στο ψυγείο) και να παραμένουν (μέχρι να τα καταναλώσεις) φρέσκα. Κι όσο και να πίστευα μέχρι πριν λίγο καιρό ότι αρκεί να τα έχεις σε ένα ψυγείο σε ψύξη, πολύ φοβάμαι ότι η πείρα και η επιστήμη, διαφωνούν με τον παλιό εαυτό μου. Οι συνθήκες στις οποίες συντηρείς τα τρόφιμα και η ελευθερία χώρου που έχουν κατά την συντήρησή τους, παίζουν τεράστιο ρόλο στη φρεσκάδα τους.

© 2019 Dim Vergis

Ο δικός μου σύμμαχος στην κουζίνα, ο ελεύθερος ψυγειοκαταψύκτης της Bosch με 70 εκατοστά πλάτος, έχει συρτάρια με τεχνολογία VitaFresh. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τη χρήση της τεχνολογίας, γίνεται έλεγχος υγρασίας με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να διατηρούνται φρέσκα και πλούσια σε βιταμίνες για έως και τριπλάσιο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, τα εξειδικευμένα συρτάρια με τεχνολογία VitaFresh 0°C και δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας διατηρούν φρέσκα και σε ξεχωριστές αεροστεγείς θέσεις το κρέας ή τα πουλερικά και τα ψάρια, για να μην μεταφέρονται οσμές στον υπόλοιπο χώρο της συντήρησης αλλά και για έως και διπλάσιο χρονικό διάστημα φρέσκα σαν τη στιγμή που τα αγοράσατε. Ενώ τα συρτάρια VitaFresh pro με δυνατότητα ελέγχου της υγρασίας και της θερμοκρασίας συνδυάζουν όλα τα οφέλη των προηγμένων συρταριών VitaFresh, βλ. παραπάνω, αλλά σε μια ακόμη πιο ευέλικτη και εξελιγμένη λύση που προφυλάσσει κάθε τύπο τροφίμου για έως και τριπλάσιο χρόνο.

Ανατρέχοντας σε όσα έχω πει πιο πάνω, έκανα τον δικό μου απολογισμό για το κατά πόσο όλα αυτά βοηθούν στο να είσαι σωστός οικογενειάρχης. Κι όσο κι αν μοιάζει με βουνό αυτό το task, όσο κι αν μοιάζει η κουζίνα να είναι ένα μικρό μέρος της καθημερινότητας ενός πατέρα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάθε ένα από τα παραπάνω βήματα που σου προτείνω να ακολουθήσεις, θα σε βοηθήσουν να γίνεις μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου για εκείνους που αγαπάς.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα