H L Oreal γίνεται η γέφυρα των γυναικών με την επιστημονική έρευνα

H L Oreal γίνεται η γέφυρα των γυναικών με την επιστημονική έρευνα

Πρόσφατη μελέτη της UNESCO αποκάλυψε πως το ποσοστό των γυναικών που ακολουθούν επαγγελματική σταδιοδρομία στην επιστήμη αυξάνεται μεν (έχει φτάσει το 33% του παγκοσμίου συνόλου), αλλά η πρόοδος είναι ακόμα αργή.

Ιδιαίτερα στις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά, την Πληροφορική και τη Μηχανολογία. Συγκεκριμένα, μόνο το 28% των αποφοίτων μηχανικών και το 40% των αποφοίτων πληροφορικής είναι γυναίκες.

Δεδομένου ότι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (Επανάσταση 4.0) θα καθοδηγείται από αυτούς τους επιστημονικούς τομείς, η απουσία των γυναικών μπορεί να έχει πολλαπλές συνέπειες. Για παράδειγμα, στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22%, οι αλγόριθμοι συχνά οδηγούν σε μηχανισμούς διακρίσεων. Επιπροσθέτως, έως το 2050 το ήμισυ όλων των θέσεων εργασίας που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, θα εξαφανιστούν. “Είναι επομένως ζωτικής σημασίας το να ενεργήσουμε υπέρ μιας πιο περιεκτικής έρευνας και να ενθαρρύνουμε τα νεαρά κορίτσια να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη” εξηγεί στο NEWS 24/7 η Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας L’Oréal Hellas, σε επικοινωνία που είχαμε μετά την απονομή των φετινών βραβείων, τα οποία απονέμονται στη χώρα μας από το 2006 “και συνολικά έχουν βραβευτεί 32 Ελληνίδες ερευνήτριες. Τα βραβεία αυτά ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν την έρευνά τους στον τόπο τους, κάτι που για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντικό”.


Το 1998 η L’Oréal αποφάσισε να τοποθετηθεί εμπράκτως στο θέμα της ανισότητας που είχε διαπιστωθεί στον επιστημονικό χώρο. Εμπνεύστηκε και καθιέρωσε το πρόγραμμα “Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη”. Ευθύς εξ αρχής ετέθη ως στόχος “η προώθηση, η ενίσχυση και η υποστήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που διαπρέπουν στην έρευνα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της επιστήμης”.

Γενικά, από την έναρξη του προγράμματος ‘Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη’ παγκοσμίως “η L’Oréal έχει τιμήσει και υποστηρίξει 117 διακεκριμένες επιστήμονες και πάνω από 3.500 ταλαντούχες νεαρές διδακτορικές και μεταδικακτορικές ερευνήτριες, σε περισσότερες από 117 χώρες.

Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO στηρίζουν ενεργά γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχτεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσουν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η κοινωνία προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, με όλο και πιο πολλές σπουδαίες γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε διάφορους τομείς της επιστήμης. Ωστόσο, είναι ακόμα τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων.

“Ο αριθμός των γυναικών στην επιστήμη έχει αυξηθεί παγκοσμίως, αλλά το ‘γυάλινο ταβάνι’ εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς μόλις το 11% των ηγετικών θέσεων στην επιστήμη καλύπτεται από γυναίκες, μόλις το 33% των ερευνητών είναι γυναίκες και λιγότερο από το 4% των βραβείων Νόμπελ για την Επιστήμη έχουν ποτέ απονεμηθεί σε γυναίκες επιστήμονες. Για αυτό και η αναγκαιότητα ανάλογων δράσεων είναι μεγαλύτερη από ποτέ”.

Ποιες ήταν οι γυναίκες επιστήμονες και ερευνήτριες που βραβεύτηκαν φέτος

Οι επιστήμονες και οι ερευνήτριες που διακρίθηκαν στα φετινά Εθνικά βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη “και ξεχώρισαν όχι μόνο για τη συμβολή τους στην επιστήμη, αλλά και για το πάθος τους για αυτήν” είναι

  • H Δρ Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών -βραβεύτηκε για την έρευνα της στην Κατανόηση των Ισχυρότερων Επιταχυντών του Σύμπαντος.
  • H Δρ Αναστασία-Γεωργία Πίππα, Φαρμακοποιός με Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στον κλάδο της Φαρμακευτικής και επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα της Φαρμαλυτικής τεχνολογίας της Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ -βραβεύτηκε για την έρευνα της στον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και νανοφαρμάκων για ελεγχόμενη αποδέσμευση και στόχευση και
  • H Δρ Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας -βραβεύτηκε για το έργο της στη Διερεύνηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων νευροψυχιατρικών διαταραχών.

“Κάθε μια στον τομέα της και με την μέχρι σήμερα πορεία της, αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι ο κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες” επισημαίνει η κυρία Μπρη.

Διευκρινίζει και ότι οι γυναίκες που βραβεύει το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τη νέα γενιά. “Μέσα από τις επιτυχίες και το παράδειγμά τους, αλλά και την επιμονή τους να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο τους και να σπάσουν το ‘γυάλινο ταβάνι’, που δυστυχώς ακόμα υπάρχει. Mόλις το 11% των ηγετικών θέσεων στην επιστήμη καλύπτεται από γυναίκες, μόλις το 33% των ερευνητών είναι γυναίκες και λιγότερο από το 4% των βραβείων Νόμπελ για την Επιστήμη έχουν ποτέ απονεμηθεί σε γυναίκες επιστήμονες. Για αυτό και η αναγκαιότητα ανάλογων δράσεων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Oι επιστήμονες που βραβεύονται μέσω του προγράμματος μας ανοίγουν το δρόμο και εμπνέουν όλες τις γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους”.

Βασικός στόχος και φιλοδοξία του θεσμού είναι και “να φέρουμε τις βραβευμένες ερευνήτριες σε επαφή με νέους φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και με νέους και νέες στον τομέα της έρευνας, με σκοπό την ενθάρρυνση της συζήτησης και το διάλογο για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τις σπουδές ή την καριέρα τους. Μέσα από τη δική τους πορεία ζωής, το παράδειγμά τους αλλά και τις συμβουλές τους, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τις νέες γενιές και να ενδυναμώσουν τις νέες και τους νέους να ακολουθήσουν το όνειρό τους στον κόσμο της επιστήμης”.

Η έμπρακτη υποστήριξη της L’Oréal στην ισότητα των φύλων μπορεί να αποτελέσει και εφαλτήριο για την ενεργοποίηση του ευρέως κοινού, ώστε να συμβάλει στην ουσιαστική αλλαγή “καθώς είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης στην ομορφιά και γνωρίζουμε πως ό,τι κάνουμε μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο. Για αυτό και ως εταιρεία, έχουμε καθήκον να διασφαλίζουμε το σεβασμό των ηθικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ενθαρρύνουμε τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη και να αγωνιζόμαστε για την ισότητα των φύλων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δικαιοσύνη και η συμπερίληψη παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου κόσμου. Για αυτό και μέσα από τις κοινωνικές δράσεις μας, αλλά και τις δεσμεύσεις της εσωτερικής λειτουργίας μας, προβάλλουμε όσο πιο ισχυρά μπορούμε την ανάγκη αυτή. Για να δείξουμε ότι οι εταιρείες μπορούν και πρέπει να είναι μέρος της λύσης, αλλά και ο κάθε άνθρωπος χωριστά πρέπει να συμμετάσχει και να συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα