Φωτογραφία: Γρηγόρης Κολλαρος

ΠΟΤΕ ΣΟΥ ΜΗ ΦΟΒΗΘΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

Ο χρυσαυγιτισμός δεν έφυγε ποτέ απ' την ελληνική κοινωνία. Οι νομοθετικές απαγορεύσεις έπεσαν στο απόλυτο κενό, διότι ο φασισμός δεν νικιέται μέσα από νόμους, αλλά μέσα από ιδεολογικούς κοινωνικούς αγώνες.

Φασίστες στη Βουλή. Ξανά.

Παγωμάρα, πνιγηρό συναίσθημα, οργή.

Και ένα θλιβερό μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα για το “τις πταίει” για την είσοδο των ακροδεξιών στο Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, μια αμήχανη σιωπή για τους πάνω από 660.000 ανθρώπους εκεί έξω, οι οποίοι -φανερά ή μη- “προσκυνούν” στις απόψεις εκπροσώπων ακραίων μορφωμάτων.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Η Χρυσή Αυγή είναι και πάλι εδώ. Αναγεννημένη, ισχυρή, έτοιμη να ξετυλίξει ξανά το κουβάρι του νεοναζισμού, έτοιμη να δηλητηριάσει τις ζωές μας.

Μια νεκρανάσταση ρατσιστικών, μισαλόδοξων και ομοφοβικών ζόμπι, έτοιμα τα τρομάξουν και να τρομοκρατήσουν.

Ντυμένα με τον μανδύα άλλων παρατάξεων, αυτά τα εθνιστικά ζόμπι κατάφεραν να μπουν στο Κοινοβούλιο, με μοναδικό στόχο να συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας ζοφερής Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ούτε σοκ, ούτε έκπληξη. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το κόμμα του Κασιδιάρη -που με τόσο «κόπο» πολεμήθηκε με τα έννομα μέσα του αστικού κράτους-, βρήκε τρόπο να μπει στη Βουλή.

Το φίδι του φασισμού βγαίνει ξανά απ’ τον λάκκο. Η συστημική Δεξιά των επιδομάτων δεν κατάφερε να χορτάσει τους πεινασμένους, δεν κατάφερε να κρατήσει τα ερπετά μέσα στη γη. Από την άλλη, η διασπασμένη, μπερδεμένη (και πλέον σαστισμένη) Αριστερά απέτυχε να πείσει και να δείξει τον δρόμο.

Ακροδεξιά κόμματα εισήλθαν στη Βουλή και για τα επόμενα 4 χρόνια η ΝΔ θα μοιάζει μπροστά τους μ’ ένα προοδευτικό, δημοκρατικό κόμμα. Θα έλεγε κανείς ότι το γεγονός αυτό θα τους βολέψει εξαιρετικά πολύ στην πλοκή του θρίλερ που θα παρακολουθήσουμε στους δέκτες μας.

Τα θεμέλια για την οικοδόμηση της «ακροδεξιάς πολυκατοικίας» έχουν ήδη τεθεί. Η μετατόπιση του πολιτικού άξονα κινείται ραγδαία προς τον δρόμο των ριζοσπαστικών πολιτικών που βρίσκονται στην άκρα δεξιά μεριά του πολιτικού φάσματος και ο λαός συνεχίζει την πορεία του προς τον συντηρητισμό, ακολουθώντας τον ευρωπαϊκό δρόμο των υποστηρικτών του Όρμπαν και της Μελόνι.

Ο φασισμός απειλεί βασικές αξίες της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ριζώνει, εξαπλώνεται και διασπά την κοινωνία. Και οι εκπρόσωποί του γνωρίζουν πολύ καλά με ποιον τρόπο θα εκμεταλλευτούν τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και την ανασφάλεια των ακροατηρίων, για να “πουλήσουν” το αφήγημα των Σωτήρων. Και τα ακροατήρια “αγοράζουν” αυτό το αφήγημα.

Αποπροσανατολίζοντας την προσοχή από τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, οι φασίστες κερδίζουν ψήφους και εξουσία, δημιουργώντας ένα ακραίο τοξικό περιβάλλον όπου η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός ευδοκιμούν.

Δυστυχώς, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια σαφής, επικίνδυνη στροφή προς την ακροδεξιά από μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και το πλέον δυστυχές σ’ όλο αυτό είναι ότι τούτη τη φορά δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας, δεν υπάρχει η δικαιολογία του “δεν γνώριζα ποιοι είναι οι δολοφόνοι του Λουκμάν και του Φύσσα”.

Την περασμένη τετραετία, οι νοσταλγοί του φασισμού έμοιαζαν να έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική κοινωνία ή τουλάχιστον παρέμεναν μακριά από το προσκήνιο. Τελικά, όπως φάνηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, οι άνθρωποι αυτοί δεν κατανόησαν το λάθος τους, δεν αντιλήφθηκαν ότι είχαν μπερδευτεί, δεν μετάνιωσαν για κάτι.

Απλά περίμεναν την κατάλληλη στιγμή.

Για τα επόμενα 4 χρόνια, οι υπερπατριώτες, θρησκόληπτοι, νεοναζί θα μετατρέψουν τη Βουλή σε μια αρένα σκότους, νομιμοποιώντας και πάλι τον διάλογο σχετικά με κατοχυρωμένες και θεωρητικά αναφαίρετες ελευθερίες και δικαιώματα.

Το Κοινοβούλιο, ως θεσμός της δημοκρατίας, αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των απόψεων της κοινωνίας κι απ’ την άλλη διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές αξίες. Είναι εύκολο, λοιπόν να αντιληφθεί κανείς, πόσο δηλητηριώδες θα είναι αυτό το κοκτέιλ μίσους και ρατσισμού που θα δημιουργηθεί μέσα στο Κοινοβούλιο και πόσο καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες αυτού του κοκτέιλ για την κοινωνία και τις δημοκρατικές αρχές.

Δικαιώματα αυτονόητα μέχρι πρότινος, θα μετατραπούν σε πεδίο διαπραγμάτευσης και αντιπαράθεσης, σε μια προσπάθεια η κοινωνία να βυθιστεί στο σκοτάδι του φασισμού.

Στόχος τους να πατάξουν οτιδήποτε διατηρεί φιλοπρόοδη υφή, σε μια οργανωμένη προσπάθεια να γκρεμίσουν ό,τι έχει επιτευχθεί μέσα από δύσκολους και σκληρούς αγώνες. Στόχος τους να σπείρουν τον τρόμο σε ανθρώπους που αποτελούν το υγιές κομμάτι της κοινωνίας, ώστε να μην μιλούν, να μην αντιδρούν, να μην μπορούν να ζουν ελεύθερα, δίχως φόβο.

Στόχος τους να νομιμοποιήσουν συζητήσεις γύρω από το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικής ταυτότητας και προσανατολισμού, το δικαίωμα στην άμβλωση, το δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία, το δικαίωμα του να είσαι αυτός που θες να είσαι.

Την ίδια ώρα, μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί η στήριξη που προσέφεραν οι νέοι ηλικίας 17-34 ετών στα φασιστικά αυτά μορφώματα. Ίσως αυτή, στο τέλος της ημέρας, να είναι και η μεγαλύτερη αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

ΕΡΤ

ΕΡΤ

Ο δρόμος για την ισότητα και την ελεύθερη έκφραση όλων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έμοιαζε μακρύς και ανηφορικός. Τώρα πια, όμως, αποκτά και νέες λακκούβες γεμάτες λάσπη.

Οι δήθεν αντιστυστημικοί, ψεκασμένοι, πατριδοκάπηλοι, θα απλώσουν τα βίαια χέρια τους στην κοινωνία, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Αυτοί και τα τάγματα εφόδου τους, θα “εισβάλλουν” στις πλατείες, στις γειτονιές και στις αλάνες, έχοντας πίσω τους να τους ακολουθούν πιστά υπερπατριωτικά, φανατισμένα και λοβοτομημένα ακροατήρια, με σηκωμένα λάβαρα και σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς και σβάστικες. Λάβαρα και σημαίες που στάζουν αίμα αθώων.

Οι αντικαταστάτες των καταδικασμένων νεοναζί, αυτή την ώρα βρίσκονται μέσα στα γραφεία τους, κάνοντας πρόβα τις γραβάτες και τα κουστούμια που θα φορέσουν, ώστε να πείσουν μέσα από τα έδρανα της Βουλής πως δεν ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας, πως δεν είναι η θέση τους πίσω από τα κάγκελα, αλλά πως έχουν το δικαίωμα να ασκούν πολιτική μέσα απ’ το μίσος, αποκαλώντας μάλιστα αυτό το μισός “ιδεολογία”.

Ο χρυσαυγιτισμός δεν έφυγε ποτέ από την ελληνική κοινωνία. Οι νομοθετικές απαγορεύσεις έπεσαν στο απόλυτο κενό και απέτυχαν παταγωδώς, διότι ο φασισμός δεν νικιέται μέσα από τέτοιου είδους νόμους, αλλά μέσα από αδιάκοπους ιδεολογικούς αγώνες.

Κι αυτοί οι αγώνες θα συνεχιστούν. Γιατί έχουμε χρέος να συνεχιστούν.

Λύση δεν είναι η φυγή, λύση δεν είναι να κρυφτείς και να τους αφήσεις να ρημάζουν την κοινωνία και τις ζωές μας.

Άκου το καλά και να το θυμάσαι.

Ποτέ σου μη φοβηθείς τους φασίστες. Από τον φόβο σου και τον φόβο μου τρέφονται, από τον φόβο μας αναγεννώνται και καλπάζουν.

Ποτέ σου μη φοβηθείς τους φασίστες. Μην σκιάζεσαι απ’ το βάθος του σκότους τους. Η θέση τους ήταν πάντοτε στους υπονόμους της Ιστορίας, κι αν τώρα βγήκαν, εκεί ξανά θα βρεθούνε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα