Ο Γιάννης Χαρούλης EUROKINISSI/ΚΑΝΕΛΑ ΚΛΙΜΑΤΣΙΔΑ

ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΟΥΛΗ ΣΤΟ VOX: “ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΝΑ ΞΑΝΑΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ”

Πήγαμε στην πρεμιέρα του Γιάννη Χαρούλη στο VOX και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Μετά από ένα δυνατό συναυλιακό καλοκαίρι με σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και μια ξεχωριστή συναυλία στο Λονδίνο, ο Γιάννης Χαρούλης και η μοναδικά δεμένη μπάντα του ετοιμάστηκαν για τέσσερις μοναδικές εμφανίσεις στη φιλόξενη σκηνή του VOX.

Την πρεμιέρα των εμφανίσεών του παρακολουθήσαμε το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, ανυποψίαστοι για όλα όσα συνέβαιναν σε ένα παράλληλο σύμπαν στα Τέμπη, με την τραγική σύγκρουση των δύο τρένων, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων.

Ήδη ο Χαρούλης και η ομάδα του μετέθεσαν τις εμφανίσεις τους συμμετέχοντας στο εθνικό πένθος για τη σιδηροδρομική τραγωδία, με τη σκέψη όλων να βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων.

Πρεμιέρα στο VOX – Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει

Ο “Γιάνναρος”, όπως τον αποκαλούν πολλοί συντοπίτες του ανέβηκε στη σκηνή του VOX για να κάνει αυτό που κάνει πάντα στις “αντάμωσες”: Καλωσορίζει το κοινό του με ένα πλατύ κάπως ντροπαλό χαμόγελο, λέει δυο-τρεις κουβέντες σταράτες και πίνει στην υγειά μας για το καλό συναπάντημα.

Γιάννης Χαρούλης NEWS 24/7

Έχοντας πατήσει ήδη τα 40 και με την κόρη του μεγάλη κοπέλα πια να τον παρακολουθεί στο ακροατήριο, ο τραγουδιστής από τα Έξω Λακώνια του Αγίου Νικολάου Κρήτης στέκει μπροστά μας στη σκηνή σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που ο “αδελφός” του όπως τον λέει, ο Χρήστος Θηβαίος, τον διάλεξε να συμμετάσχει σε μια συναυλία για τον Νίκο Ξυλούρη. Τότε ξεκίνησαν όλα. Χρόνια μετά, ακόμα αναγνωρίζει την αξία της απλότητας και του χαμόγελου, άμεσος με το κοινό του και πιστός στο μουσικό του στίγμα, που έχει πάρει τον δρόμο του και δεν ξεστρατίζει.

Ο Γιάννης μαγειρεύει και στρώνει τραπέζι για να φάμε όλοι μαζί. Ξεκινά με τα: “Ρίζα” και “Βάστα” και μας διηγείται ότι μόλις επέστρεψε από ένα τριήμερο αποκριάς στην Κρήτη. “Σας φέρνω αεράκια, σας φέρνω ρακές, σας φέρνω παρέες, χορούς. Ήμουν ανάμεσα σε ξαδέρφια και κολλητούς και είχα ντυθεί Άραβας, δεν με αναγνώρισε κανείς” μας είπε γελώντας και έβαλε μπρος να παίξει όλα τα αγαπημένα του.

Ο Γιάννης Χαρούλης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Αγάπη”, “Μελαγχολία”, ”Ανεμόσκαλα”, οι “Μαγγανείες” του Θανάση Παπακωνσταντίνου, το “Της λήθης το πηγάδι” του Μίλτου Πασχαλίδη και “Το κάστρο” του Δημήτρη Μητσοτάκη, για το οποίο ο Χαρούλης χρειάστηκε να ξεκαθαρίσει στην κόρη του, που τυχαία άκουσε ένα τηλεφώνημα, ότι ο μπαμπάς της δεν θα συνεργαστεί με τον… Πρωθυπουργό.

Το “Μιλώ για σένα” του Θανάση Παπακωνσταντίνου ανέβασε τα γράδα της βραδιάς, αλλά όλη τη διαφορά έκανε το υπέροχο “Ω νυχτέρια ω πανηγύρια”, με στίχους από τον “Δωδεκάλογο Του Γύφτου” του Κωστή Παλαμά σε μελοποίηση Λουκά Θάνου – ένα ποίημα όπου ο Γύφτος είναι το σύμβολο της ανυπότακτης ελεύθερης ψυχής που δε σταματάει μπρος σε τίποτα.

“Και βλέπεις, αυτοί που έχουν τη δύναμη πώς φέρονται στην ευαίσθητη κατάσταση των ανθρώπων”

Ένα υπέροχο δημοτικό τραγούδι της Μακεδονίας το “Απάνω στην τριανταφυλλιά” άνοιξε τον δρόμο για το ρυθμικό “Πάνω στ’ άργυρό σκαμνί” του Νίκου Ξυλούρη. Η “μανία” του Χαρούλη, που συνεχίστηκε στο τραγούδι “Ο τρελός” είχε σαν αποτέλεσμα να σπάσει μια χορδή και να περιμένουμε να την αντικαταστήσει τραγουδώντας: “Μεγάλα ψέματα μη λες, Γιατί θα τα πιστέψεις, Για το ψηλό σου το λαιμό, Χίλιες θηλιές θα πλέξεις”.

NEWS 24/7

Μια νέα χορδή, μεθοδικά, αντικατέστηκε την προηγούμενη και ευτυχώς γιατί ακολούθησε πραγματικό παραλήρημα με τα: “Τριανταφυλλάκι”, “Για Σένα Λέω”, “Τι λάθος κάνω” του Πορτοκάλογλου και φυσικά τους ύμνους του Θανάση Παπακωνσταντίνου, “Σιμούν”, “Ακροβάτης” και η “Ουρά του Αλόγου”, στα οποία όπως ήταν αναμενόμενο σείστηκε το VOX κι ας μην άναψαν τα συνηθισμένα πλέον καπνογόνα.

Αναπληρώσατε τις αγκαλιές που δεν πήρατε και που δεν δώσατε στον κορονοϊό; Σας εύχομαι να το κάνατε. Το νου σας να ξανασηκωθούμε ορθοί”, είπε ο Χαρούλης και μίλησε λίγο για τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για το ΠΔ: “Τους συναδέλφους μας του θεατρίνους, που είμαστε όλοι ψυχούλες, τους στηρίζουμε. Το φως βγαίνει από μέσα μας, οι πάγοι λιώνουν από μέσα. Και βλέπεις αυτοί που έχουν τη δύναμη πώς φέρονται στην ευαίσθητη κατάσταση των ανθρώπων, πάνω στην ευαίσθητη ψυχή μας!” είπε και τραγούδησε το “Σε ψηλό βουνό” του Ξυλούρη και το αναδρομικά αγαπημένο “Σου μιλώ και κοκκινίζεις”, το οποίο αφιέρωσε στην κόρη του.

Ο Γιάννης Χαρούλης Κωνσταντίνος_Παπαδόπουλος

Στην τελική ευθεία του προγράμματος δεν έλειψε φυσικά ο “Ερωτόκριτος”, ένα τραγούδι βασισμένο στο έξοχα λυρικό ποίημα που γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στη Κρήτη τον 17ο αιώνα και που ο Χαρούλης καταφέρνει κάθε φορά να το τραγουδήσει με έναν διαφορετικό τρόπο.

“Τα τσιγάρα” του Ορφέα Περίδη και “Το γοβάκι” από τον νέο δίσκο του Χαρούλη “Κολιμπρί” πιστέψαμε ότι θα είναι τα τελευταία της βραδιάς, όμως η φράση που έμελλε να πάρουμε μαζί μας φεύγοντας ήταν άλλη.

Όλοι μαζί, και οι μουσικοί αγκαλιασμένοι, είπαμε “καλή αντάμωση” τραγουδώντας δυνατά: “Ξενύχτησα στην πόρτα σου και σιγοτραγουδώ, εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ”. Βγαίνοντας από το VOX μάθαμε για τη σύγκρουση των τρένων.

Συμπέρασμα

Αν και οι ανοικτοί καλοκαιρινοί χώροι ίσως ταιριάζουν πολύ περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του Χαρούλη, το καλοδουλεμένο πρόγραμμα που παρουσιάζεται στο VOX μας ταξίδεψε σαν αεράκι από την Κρήτη, στην Μακεδονία, από εκεί στην Ικαρία και πάλι στην Κρήτη, με ολίγη από ροκ και γνώριμα τραγούδια που περιμέναμε ότι θα ακούσουμε. Στο φινάλε της βραδιάς, όλοι οι μουσικοί αγκαλιασμένοι στη σκηνή μας θύμισαν ότι μέσα στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, το “μοίρασμα” κάνει τη δύναμή μας να πολλαπλασιάζεται.

Μαζί με τον Χαρούλη στο VOX οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης/Λύρα, Βασίλης Μπαχαρίδης/Κρουστά, Θανάσης Dzingovic/Ηλεκτρική κιθάρα, Ορέστης Μπενέκας/Πλήκτρα, Κώστας Φόρτσας/Πνευστά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα