ΑΚΟΥΓΑΝ ΤΑ ΗΜΙΣΚΟΥΜΠΡΙΑ ΜΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟ;

Ζητήσαμε από τον Δημήτρη Μεντζέλο να μας πει τους πέντε αγαπημένους του ελληνικούς λαϊκούς δίσκους, με αφορμή το λάιβ του “Rima-Riza” στις 2 Φεβρουαρίου στο Gagarin 205.

Ο μύθος της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής, Δημήτρης Μεντζέλος, ετοιμάζει ένα διαφορετικό λάιβ στο Gagarin στις 2 Φεβρουαρίου όπου το χιπ χοπ θα συναντήσει την παραδοσιακή μουσική και ο ίδιος μία σειρά από ετερόκλιτους καλλιτέχνες -από τον Φοίβο Δεληβοριά μέχρι τον Ηλία Φουντούλη.

Ο τίτλος του λάιβ, “Rima-Riza” είναι χαρακτηριστικός του τι πραγματικά θα συμβεί πάνω στη σκηνή και επειδή ακριβώς μας φάνηκε κι εμάς αρκετά διαφορετικό από ό,τι μας είχε συνηθίσει, του κάναμε και μία διαφορετική πρόταση: να ξεφύγουμε λίγο από τους Public Enemy, που -λογικά- τον επηρέασαν και διαμόρφωσαν, και να μας πει τους αγαπημένους του ελληνικούς λαϊκούς δίσκους. Και λίγα λόγια για αυτούς, τι έχουν και είναι τόσο ξεχωριστοί για τον ίδιο.

Και να ‘ναι καλά που μας έκανε τη χάρη.

ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ – ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

“Όταν στην Πέμπτη Δημοτικού ο μικρός Δημητράκης ζήτησε για τα γενέθλια του αυτόν τον δίσκο όλοι σιγουρεύτηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό το παιδί. Και είχαν δίκιο. Η φωνή του μεγάλου ρεμπέτη Γιώργου Ξηντάρη που ντουμπλάριζε τον Καφετζόπουλο στη σειρά με σημάδεψε και με έβαλε στο ρεμπέτικο πριν γνωρίσω και ερωτευτώ τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Σήμερα παίζω μαζί με τα παιδιά του όποτε μπορούμε και έχω γνωρίσει το ίνδαλμα μου, Γιώργο Ξηντάρη, έναν υπέροχο άνθρωπο. Είμαι τυχερός”.

Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ

“Αυτή την ανεπανάληπτη δισκάρα την είχε ο θείος μου και την άκουγε στο αυτοκίνητο σε κασετόφωνο που έπαιρνε κασέτα 8 track. Η φωνάρα του Καζαντζίδη σε συνδυασμό με τις τραγουδάρες του Άκη Πάνου μου κίνησαν την περιέργεια. Το ‘Θολωμένο μου μυαλό’ ήταν heavy metal κομμάτι και κόλλησε για πάντα στο δικό μου θολωμένο μυαλό”.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ – ΣΥΝΕΡΓΑ

“Ο κυρ Νίκος ήταν και παραμένει ένας από τους αγαπημένους μου.

Τρεις συνεχόμενες χρονιές ήμουν στο Λυκαβηττό να δω τον προβολέα να πέφτει πάνω στο μπαγλαμαδάκι του και να ραγίζει καρδιές. Τα ‘Σύνεργα’ είναι ο αγαπημένος μου δίσκος του και αγαπώ το ομώνυμο κομμάτι. ‘Θα πάρω το βαρκάκι μου ό, τι καιρό κι αν έχει και θ’ ανοιχτώ απέναντι προς το Καραμπουρνού’.

Επίσης στο δίσκο ‘Μέσω νεφών’ υπάρχει η αγαπημένη μου ‘μαυρίλα’ του ιδίου και του Τάκη Σιμωτα ‘Καλημέρα’. ‘Μόλις ξυπνήσω το πρωί τα βλέπω όλα μαύρα. Θέλω μια κούπα με καφέ και τέσσερα τσιγάρα’ (Nick Cave σε φάγαμε)”.

ΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΙΣ ΑΜΠΑΡΕΣ

“Μια ζωντανή ηχογράφηση από το κέντρο ‘Αμπάρες’ επί της οδού Αχαρνών που τραγουδούσε ο Μάκης. Ήταν αυτά τα καλοκαίρια στο χωριό που τα ξαδέρφια μου προσπαθούσαν να με πείσουν να ακούσω Μάκη και να αφήσω τους Iron Maiden. Τελικά κατέληξα ότι και οι δύο είναι heavy metal.

Ο Μάκης είναι μια υπέροχη φωνή και ένας φοβερός τύπος. Είχα την ευτυχία να συναντηθούμε κάποια στιγμή και να μου δώσει συμβουλές ζωής. Του έχω μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση”.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ – ΑΧΑΡΝΩΝ 77

“Η υπέροχη ομάδα Παπαδόπουλος, Δεληκούρας, Καρελάς, Παπαγεωργίου και Μανωλάκος έκαναν την νεολαία της γενιάς μου να ακούσει λαϊκά τραγούδια. Μπορεί αυτό να ακούγεται παράξενο αλλά όσοι έζησαν τη δεκαετία του ’80 ξέρουν ότι λαϊκά δεν ακούγαμε ως νεολαίοι. Ήταν για τους μπαρμπάδες. Όμως αυτοί οι άνθρωποι με τον χιουμοριστικό και άμεσο στίχο τους μας έπεισαν. Σπουδαίοι μουσικοί όλοι. Αγαπημένος δίσκος με τις ‘Μπύρες’ και το ‘Πίκρανες τον φαντάρο’.

Τα λαϊκά τραγούδια που μου αρέσουν είναι πολλά. Οπότε να και μια δεκάδα τραγουδιών αγαπημένων bonus”.

Δημήτρης Μητροπάνος – Μια εκδρομή
Ρίτα Σακελλαρίου – Μια ζωή πληρώνω
Σωτηρία Μπέλλου – Σαν απόκληρος γυρίζω
Ελένη Βιτάλη – Κιβωτός
Στράτος Διονυσίου – Αφιλοτιμη
Γιώργος Μαργαρίτης – Στο κελί 33
Βασίλης Καρράς – Νύχτα ξελογιαστρα
Κατερίνα Στανίση – Τι ωραίος τύπος είσαι
Κώστας Ψυχογιός – Ριγέ σακάκι
Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Ρίξε μια ζαριά καλή

Info:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ,

Gagarin 205 Live Music Space,

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.more.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα