Έκθεση Life In Space ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS

ΑΓΓΙΞΑΜΕ ΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΨΕΜΑΤΑ

Η μεγαλύτερη έκθεση για το διάστημα ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Την επισκεφτήκαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Μπορεί να μην έγινα αστροναύτης, όπως έλεγα στα πέντε μου, αλλά η απεραντοσύνη του διαστήματος και η παρατήρηση άστρων, πλανητών και λοιπών ουράνιων σωμάτων, συνεχίζουν να με γοητεύουν μέχρι σήμερα.

Αυτό που μου προκαλεί το μεγαλύτερο δέος είναι το πόσο μικροί είμαστε στο αχανές σύμπαν που ζούμε.

Ήταν φυσικό επόμενο, λοιπόν, μόλις έμαθα ότι μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για το διάστημα έρχεται στην Αθήνα να σπεύσω να την επισκεφτώ. Πρόκειται για την έκθεση “Life In Space” στο Ολυμπιακό κέντρο Γουδή, η οποία εγκαινιάστηκε στις 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2024. 

Όπως θα εξηγήσω παρακάτω, ήταν μία μοναδική εμπειρία, αφού κατάφερα να περιηγηθώ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, να παρατηρήσω τη Γη από μακριά, να αγγίξω τη Σελήνη και να παρακολουθήσω την συναρπαστική ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά πάνω από 50 εκθέματα από τις διαστημικές αποστολές, όπως αυθεντικές στολές αστροναυτών, αντίγραφα πυραύλων, δορυφόρων και διαστημικών σκαφών, όπως αυτό που μετέφερε τον Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα καθώς και αρκετά ιστορικά ντοκουμέντα.

ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

Η Σελήνη (μαζί με τον Ήλιο) αποτελεί ένα από τα ουράνια σώματα, που κέντρισε το ενδιαφέρον του ανθρώπου από την αρχή της ύπαρξής του στη Γη. Αρχικά με γυμνό μάτι και στη συνέχεια μέσω τηλεσκοπίων, ο άνθρωπος ξεκίνησε να παρατηρεί και να “ερμηνεύει” τη Σελήνη ήδη από την αρχαιότητα ενώ μόλις πριν από 54 χρόνια κατάφερε να κάνει τα πρώτα του βήματα σε αυτή.

Το γνωστό και ως “φεγγάρι” βρίσκεται περίπου 384.403 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, αποτελεί τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της και το δεύτερο πιο φωτεινό σώμα στον ουρανό, μετά τον Ήλιο.

Τα δείγματα από τη Σελήνη θεωρούνται από τα σπανιότερα υλικά πάνω στη Γη. Όσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας είτε τα έφεραν οι αστροναύτες του Apollo μετά την αποστολή είτε έφτασαν και φτάνουν μέχρι σήμερα ως θραύσματα σεληνιακού μετεωρίτη.

Συγκεκριμένα, όταν αστεροειδείς προσπίπτουν στη σεληνιακή επιφάνεια, από τη σύγκρουση αυτή, εκτοξεύονται κομμάτια της Σελήνης στο διάστημα. Μερικά από αυτά έχουν τροχιές που διασταυρώνονται με τη Γη και έτσι γίνονται τα πιο σπάνια είδη σεληνιακού μετεωρίτη.

Ένα τέτοιο λοιπόν έπεσε και στην Έρημο Σαχάρα και σήμερα βρίσκεται στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί, όπου μπορείτε να το αγγίξετε.

ΠΩΣ ΖΕΙ ΕΝΑΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ

Κάποια στιγμή στη ζωή σας σίγουρα αναρωτηθήκατε πως περνάει τον χρόνο του ένας αστροναύτης στο διάστημα. Πώς κοιμάται, πού πηγαίνει τουαλέτα, τι τρώει.

Ας δούμε τι μάθαμε από την έκθεση.

  • Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν σχεδιαστεί τέσσερις κοιτώνες, οι οποίοι λειτουργούν ως τα “υπνοδωμάτια” του πληρώματος. Εκεί μπορούν οι αστροναύτες να χαλαρώνουν, να κοιμούνται ή ακόμα και να επικοινωνούν με τους αγαπημένους τους στη Γη. Κάθε κοιτώνας διαθέτει ατομικό σύστημα εξαερισμού, υλικά ηχομόνωσης και φορητούς υπολογιστές με σύνδεση στο διαδίκτυο.

  • Λόγω της έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα δεν υπάρχουν κρεβάτια. Για να μην αιωρούνται, λοιπόν, οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, μπαίνουν σε ειδικά σχεδιασμένους υπνόσακους, οι οποίοι είναι προσδεμένοι σε έναν από τους τοίχους του κοιτώνα με ελαστικούς ιμάντες. Χωρίς ανάγκη υποστήριξης του σώματος ή του κεφαλιού, οι αστροναύτες κοιμούνται σε κατακόρυφη θέση και όχι σε οριζόντια, όπως στη Γη.

Για να μην τα αποκαλύψουμε όλα όμως, προτείνουμε να λύσετε τις υπόλοιπες απορίες σας με την επίσκεψή σας στην έκθεση. Μεταξύ άλλων θα δείτε από κοντά πως είναι η τουαλέτα των αστροναυτών, τι είδους τρόφιμα καταναλώνουν καθώς και πως γυμνάζονται για να ενδυναμώσουν τους μύες τους, γιατί μπορεί να εργάζονται και να κινούνται συνεχώς αλλά λόγω έλλειψης βαρύτητας είναι σαν να ξαπλώνουν όλη μέρα.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ

Στα 13 του προσπάθησε να μετατρέψει ένα παιδικό καρότσι σε πύραυλο και μερικά χρόνια αργότερα εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πυραυλικούς επιστήμονες. Ο λόγος για τον Βέρνερ Φον Μπράουν, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως “ο πατέρας των διαστημικών ταξιδιών”.

Η σχέση του με το διάστημα ξεκίνησε, όταν η μητέρα του του δώρισε ένα τηλεσκόπιο για τα γενέθλιά του.

Σε ηλικία 13 ετών, έδεσε έξι μεγάλες ρουκέτες σε ένα ξύλινο παιδικό καρότσι, σε έναν από τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους του Βερολίνου, και το πυροδότησε. Ο “αυτοσχέδιος πύραυλος” διέσχισε πέντε ολόκληρα τετράγωνα, κάνοντας έντονο θόρυβο και βγάζοντας φλόγες, και τελικά προσγειώθηκε σε κάτι καφάσια φρούτων, όπου και εξερράγη. Το καρότσι καταστράφηκε ολοσχερώς και ο Φον Μπράουν οδηγήθηκε από την Αστυνομία πίσω στο σπίτι του.

Οκ. Το πρώτο πείραμα απέτυχε αλλά τα επόμενα χρόνια κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες των διαστημικών ταξιδιών. Αρκεί μόνο να πούμε ότι τη δεκαετία του 1960, ο ίδιος και η ομάδα του, κατασκεύασαν τον πύραυλο Saturn V, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για το πρόγραμμα Απόλλων της NASA και την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συμβολή του στις διαστημικές αποστολές και το έργο του παρουσιάζονται αναλυτικά στην έκθεση όπως και ιστορικά ντοκουμέντα, όπως το περίφημο ξύλινο καροτσάκι!

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Τέλος, πριν φύγετε από την έκθεση μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον διαδραστικό χώρο της. Mεταξύ άλλων μπορείτε να μπείτε στον προσομοιωτή που χρησιμοποιείται στο Space Camp του “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” της Αλαμπάμα και να νιώσετε τον αποπροσανατολισμό, που βιώνουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια μιας περιστροφής εκτός ελέγχου, καθώς και να περιηγηθείτε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Η εν λόγω προσομοίωση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και τους αστροναύτες του ISS και προσφέρει μια πραγματική ξενάγηση στον Διαστημικό Σταθμό. Η αίσθηση του χώρου και του χρόνου χάνεται και για μερικά λεπτά θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στη Γη.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση “Life In Space” έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το “THE U.S. SPACE & ROCKET CENTER” και το Space Camp του, το “MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER” της NASA και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI).

“Φιλοδοξεί να φέρει τα παιδιά και τους νέους πιο κοντά στις φυσικές επιστήμες, ενθαρρύνοντάς τους με έναν διδακτικό και ταυτόχρονα ψυχαγωγικό τρόπο, να ανακαλύψουν τη θετική επίδραση της διαστημικής τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων”, όπως διαβάζουμε στην περιγραφή της.

Στα πλαίσια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί και μια σειρά από θεματικές ομιλίες με κορυφαίους επιστήμονες της χώρας μας. Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

  • Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 13:00 έως τις 21:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 22:00.
  • Επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα