Taylor Swift Amy Harris/Invision/AP

“ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ” ΣΤΟ TWITTER ΓΙΑ ΤΟ AI ΠΟΡΝΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΙΛΟΡ ΣΟΥΙΦΤ

Κανείς δεν μπορεί να αναζητήσει περιεχόμενο για την Τέιλορ Σουίφτ στο Twitter, λόγω της επίθεσης που δέχεται, μέσω διανομής γυμνών AI φωτογραφιών της. Κινητοποίηση του Λευκού Οίκου.

Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου. Το ζήτημα της χρήσης της τεχνολογίας deepfake στον κυβερνοχώρο έφτασε πρόσφατα και στον Λευκό Οίκο, με αφορμή την ηθική και ψυχολογική κακοποίηση που δέχεται η Τέιλορ Σουίφτ τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, πορνογραφικές AI φωτογραφίες της τραγουδίστριας κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, προκαλώντας ανησυχία για την αναπαραγωγή τέτοιου είδους πλαστού περιεχομένου, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη για κινητοποίηση σε νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο να αντιμετωπιστεί αυτή η εξελισσόμενη απειλή.

Λογαριασμός που δημοσίευε τις πλαστές φωτογραφίες στο X συγκέντρωσε εκατομμύρια προβολές για για αυτό τον λόγο πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας deepfake περιεχομένου.

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου εξέφρασαν ανησυχία για την υπόθεση της Σουίφτ. Το συνδικάτο SAG-AFTRA εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τις εικόνες ως επιζήμιες και ενοχλητικές, ενώ πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν νομοθεσία για την αντιμετώπιση των κινδύνων που κρύβουν οι deepfake τεχνολογίες.

Αναδεικνύοντας την περίπλοκη σχέση μεταξύ της δημιουργικότητας και της κακόβουλης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, η περίπτωση της Τέιλορ Σουίφτ φαίνεται να ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για την ανάπτυξη νομοθεσιών που θα προστατεύουν την ιδιωτική ζωή και την προσωπικότητα των ατόμων στην εποχή των deepfake.

Taylor Swift
Taylor Swift Evan Agostini/Invision/AP

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΤΕΙΛΟΡ ΣΟΥΙΦΤ

Ως τον Λευκό Οίκο έφτασε το θέμα του “βομβαρδισμού” των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης με “πορνογραφικές” φωτογραφίες της Τέιλορ Σουίφτ που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για φωτογραφίες που απεικονίζουν την τραγουδίστρια να “ποζάρει” αισθησιακά, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε οι εικόνες αυτές είναι πλαστές και δημιουργήθηκαν μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες αυτές, που δημιουργήθηκαν με την τεχνολογία deepfake, έγιναν viral στο X, συγκεντρώνοντας πάνω από 30 εκατομμύρια προβολές και περισσότερα από 350.000 likes μέσα σε λίγες ώρες, πριν ανασταλεί ο λογαριασμός που τις αναρτούσε.

Σχεδόν αστραπιαία, οι φωτογραφίες αυτές διακινήθηκαν και σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Reddit και το Facebook.

Οι θαυμαστές της τραγουδίστριας εξέφρασαν άμεσα την οργή τους για τις εικόνες και προέτρεψαν την Σουίφτ να εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά.

Σημειώνεται ότι η Τέιλορ Σουίφτ έχει φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζεται ως παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο έχει ξεπεράσει το καλλιτεχνικό στερέωμα, ένα οικονομικο-κοινωνικό φαινόμενο, που οδήγησε ακόμη και πανεπιστήμια να δημιουργήσουν μαθήματα στα οποία αναλύεται η πορεία και επίδραση της ποπ σταρ.

Όπως όλα δείχνουν, η Τέιλορ Σουίφτ θα επιδράσει καταλυτικά και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών εναντίον της κακόβουλης χρήσης του ΑΙ.

Ανάμεσα στα εργαλεία της νέας γενιάς τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που εισέβαλε στη ζωή του ανθρώπου, με την εμφάνιση εφαρμογών δημιουργίας πλαστών εικόνων (φωτογραφίες ή βίντεο).

Πολύ δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος αν το πρόσωπο που βλέπει στην οθόνη είναι πραγματικό ή προϊόν προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης και φυσικά τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν και για να εμφανίζουν διάσημα άτομα με διάφορους τρόπους.

Οι εικόνες που δείχνουν τον Τραμπ να προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη καταδιωκόμενος από αστυνομικούς, τον Πάπα Φραγκίσκο να φοράει ένα λευκό μπουφάν ή τον Έλον Μασκ να φιλά ανδροειδή με θηλυκή μορφή οι οποίες ήταν deepfake, έγιναν viral, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Έπρεπε να κυκλοφορήσουν στον κυβερνοχώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “γυμνές” φωτογραφίες deepfake της Τέιλορ Σουιφτ ώστε να υπάρξει κινητοποίηση.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ αποφάσισε με αφορμή τις deepfake φωτογραφίες της Σουίφτ να αναλάβει δράση. Ο Τζοσεφ Μορέλ, βουλευτής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το περιστατικό με την Σουίφτ «προκαλεί φρίκη και πρέπει οι εικόνες αυτές να αποσυρθούν άμεσα» καλώντας παράλληλα τους συναδέλφους του να προχωρήσουν άμεσα σε ψήφιση νόμων που θα ποινικοποιούν τη δημιουργία deepfake εικόνων.

“Οι deepfake εικόνες μπορούν να προκαλέσουν αμετάκλητη συναισθηματική, οικονομική και ζημιά στη δημόσια εικόνα των θυμάτων και δυστυχώς οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα» δήλωσε ο Μορέλ, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την δημιουργία τέτοιου είδους νομοθεσιών στο παρελθόν.

Άμεση ήταν η αντίδραση και άλλων Αμερικανών βουλευτών, που συμφώνησαν με τον Μορέλ και ζητούν να ψηφισθεί άμεσα νόμος κατά των deepfake τεχνολογιών.

Πρέπει να θεωρείται πλέον ζήτημα χρόνου η ψήφιση κάποιου νόμου, με στόχο να παρεμποδισθεί η δημιουργία και διασπορά deepfake εικόνων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι υπάρχει «ανησυχία» από αυτό που συνέβη στην Τέιλορ Σουίφτ και πρόσθεσε ότι το Κογκρέσο «θα πρέπει να λάβει νομοθετικά μέτρα».

«Ανησυχούμε από τις αναφορές για κυκλοφορία πορνογραφικών εικόνων που μόλις παρουσιάσατε – ψευδών εικόνων για την ακρίβεια της Τέιλορ Σουίφτ και είναι ανησυχητικό», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre.

Σύμφωνα με τον Guardian η Σουίφτ εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον συγκεκριμένου πορνογραφικού ιστότοπου που φιλοξενεί αυτές τις φωτογραφίες.

Η Yvette D. Clarke, Δημοκρατική βουλευτής της Νέας Υόρκης, δήλωσε σχετικά: “Αυτό που συνέβη στην Taylor Swift δεν είναι κάτι καινούργιο. Για χρόνια, οι γυναίκες ήταν στόχοι deepfakes χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Και με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, η δημιουργία deepfakes είναι ευκολότερη και φθηνότερη. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θαυμαστές και μη της τραγουδίστριας θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί για να το λύσουν”.

Σημειώνεται ότι η μη συναινετική deepfake πορνογραφία είναι παράνομη στο Τέξας, τη Μινεσότα, τη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια, τη Τζόρτζια και τη Χαβάη. Στο Ιλινόις και την Καλιφόρνια, τα θύματα μπορούν να μηνύσουν τους δημιουργούς για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ “ΛΥΣΗ” ΤΟΥ X (TWITTER)

Από το Σάββατο (27/1), οι αναζητήσεις στο X με τις λέξεις-κλειδιά «Τέιλορ Σουίφτ» επέστρεφαν ένα μήνυμα σφάλματος που έλεγε «Παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα. Επαναλάβετε τη φόρτωση».

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι χρήστες, το X φαίνεται να μπλοκάρει μόνο αυτή τη συγκεκριμένη σειρά λέξεων. Δηλαδή, στην αναζήτηση «Τέιλορ ΑΙ Σουίφτ» εξακολουθεί να εμφανίζει αποτελέσματα.

Όσον αφορά την αλλαγή για το μπλοκάρισμα των αναζητήσεων γύρω από την τραγουδίστρια, ο επικεφαλής των επιχειρηματικών λειτουργιών της X, Joe Benarroch, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι «πρόκειται για μια προσωρινή ενέργεια και γίνεται με μεγάλη προσοχή, καθώς δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια σε αυτό το θέμα».

Την Παρασκευή (26/1), το καλλιτεχνικό συνδικάτο SAG-AFTRA εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε τις ψεύτικες εικόνες της Τέιλορ Σουίφτ, χαρακτηρίζοντάς τες «ενοχλητικές, επιζήμιες και βαθιά ανησυχητικές», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ανάπτυξη και η διάδοση ψεύτικων εικόνων -ιδιαίτερα εκείνων με άσεμνο περιεχόμενο – χωρίς τη συγκατάθεση κάποιου πρέπει να καταστεί παράνομη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella, σε συνέντευξή του στο NBC NEWS, χαρακτήρισε τις ψεύτικες εικόνες πορνό της Αμερικανίδας σταρ «ανησυχητικές και τρομακρικές», δηλώνοντας ότι ότι «πρέπει να δράσουμε» και ότι «ανεξάρτητα από το ποια είναι η θέση σας σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο θέμα, νομίζω ότι όλοι επωφελούμαστε όταν ο διαδικτυακός κόσμος είναι ένας ασφαλής κόσμος».

ΤΟ DEEPFAKE ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Το deepfake δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παραποιήσει μια εικόνα ή ένα βίντεο, βάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου (ή και αντίστροφα), ενώ στα βίντεο δύναται να προσαρμόσει τη φωνή, τις εκφράσεις και την κίνηση.

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργεί ένα ψευδές εικονιζόμενο πρόσωπο, το οποίο όμως μοιάζει με αληθινό.

Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές στις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει deepfake περιεχόμενο.

Κι αν εσύ το μόνο που θες είναι να δημιουργήσεις ένα χιουμοριστικό βίντεο για το TikTok σου, υπάρχουν άνθρωποι που θα φτιάξουν βίντεο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα ή ως μέσο για να βλάψουν κάποιο πρόσωπο.

Στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα τεράστια άνοδος του “deepfake” περιεχομένου. Αν και οι προθέσεις των δημιουργών είναι συνήθως αθώες, υπάρχει ο κίνδυνος τα deepfake να μετατραπούν σε επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια κακόβουλων χρηστών.

Στο deepfake περιεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά το πρόσωπο κάποιου με αυτό ενός άλλου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, αφού πολλοί θεατές μπορεί να πιστέψουν ότι βλέπουν πραγματικές εικόνες.

Η κακόβουλη χρήση αυτής της τεχνολογίας αφορούν από οικονομικές απάτες, όπως εξαπάτηση ηλικιωμένων, μέχρι και περιπτώσεις εκδικητικής “πορνογραφίας”.

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Ως μέρος της ψηφιακής στρατηγικής της, η ΕΕ θέλει να ρυθμίσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη και τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Μετά από “μαραθώνιες” συνομιλίες, η Προεδρία του Συμβουλίου και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την πρόταση εναρμονισμένων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, τη λεγόμενη Πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία με το Συμβούλιο για ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη είναι ασφαλής, σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να ευδοκιμήσουν και να επεκταθούν.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια ή τα θεμελιώδη δικαιώματα θα θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

1. Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που εμπίπτουν στη νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων. Αυτό περιλαμβάνει παιχνίδια, αεροπορία, αυτοκίνητα, ιατρικές συσκευές και ανελκυστήρες.

2. Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που εμπίπτουν σε συγκεκριμένους τομείς που θα πρέπει να καταχωρηθούν σε μια βάση δεδομένων της ΕΕ:

  • διαχείριση και λειτουργία υποδομών ζωτικής σημασίας
  • εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση
  • απασχόληση, διαχείριση εργαζομένων και πρόσβαση στην αυτοαπασχόληση
  • πρόσβαση και απόλαυση βασικών ιδιωτικών υπηρεσιών και δημόσιων υπηρεσιών και παροχών
  • επιβολή του νόμου
  • διαχείριση μετανάστευσης, ασύλου και ελέγχου των συνόρων
  • βοήθεια στη νομική ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου.

Η βασική ιδέα είναι να ρυθμιστεί η τεχνητή νοημοσύνη με βάση την ικανότητά της να προκαλέσει βλάβη στην κοινωνία, ακολουθώντας μια προσέγγιση “βάσει κινδύνου”: όσο υψηλότερος ο κίνδυνος, τόσο αυστηρότεροι οι κανόνες.

Tα κύρια στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • κανόνες για τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού (general-purpose AI models) υψηλού αντίκτυπου που μπορούν να προκαλέσουν συστημικό κίνδυνο στο μέλλον, καθώς και για τα συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου
  • ένα αναθεωρημένο σύστημα διακυβέρνησης με ορισμένες εξουσίες επιβολής σε επίπεδο ΕΕ
  • επέκταση του καταλόγου των απαγορεύσεων, αλλά με τη δυνατότητα χρήσης βιομετρικής ταυτοποίησης εξ αποστάσεως από τις αρχές επιβολής του νόμου σε δημόσιους χώρους, με την επιφύλαξη εγγυήσεων
  • καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων μέσω της υποχρέωσης των φορέων που αναπτύσσουν συστήματα ΤΝ υψηλού κινδύνου να διενεργούν εκτίμηση επιπτώσεων στα θεμελιώδη δικαιώματα πριν από τη χρήση ενός συστήματος ΤΝ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα