Ο ιδρυτής και ψυχή του συγκροτήματος Thomas Lauderdale και η τραγουδίστρια China Forbes Pink Martini

PINK MARTINI ΣΤΟ NEWS 24/7: ΠΑΛΑΙΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΚΑΙ ΤΑ “ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ” ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΠΑΝΤΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο leader των Pink Martini, Thomas Lauderdale μιλά στο NEWS 24/7 για την μπάντα από το Όρεγκον που πάει κόντρα στο mainstream και ταξιδεύει τον κόσμο σαν οικογένεια.

Ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού έχει το όνομα ενός ροζ κοκτέιλ και η μουσική του φέρνει στο μυαλό vintage βραδιές παλιού Χόλιγουντ σε κοσμοπολίτικους προορισμούς.

Οι Pink Martini μάς έχουν χαρίσει πολλές όμορφες μουσικές στιγμές στην Ελλάδα, σαν εκείνη τη νοσταλγικά καλοκαιρινή στο θέατρο του Λυκαβηττού, πριν από πολλά χρόνια, που μας έχει μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Η πολυπληθής μπάντα από το Όρεγκον των ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε το 1994 από τον πιανίστα και απόφοιτο του Χάρβαρντ, Τhomas Lauderdale, αγαπήθηκε με το “Sympatique” (“Je ne veux pas travailler”), μας ξάφνιασε με την απόδοση της στα “Παιδιά του Πειραιά”, μας ταξίδεψε στο κλασικό Χόλιγουντ με το “Amado mio” και μας γοήτευσε αλά ιταλικά με το “Una notte a Napoli”.

Οι Pink Martini επιστρέφουν με δύο συναυλίες στη χώρα μας στις 26 Ιουνίου στην Αθήνα (Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων) και στις 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη (Μονή Λαζαριστών). Στα 2 live τους πέρα από τα τραγούδια ορόσημα που όλοι σίγουρα κάπου έχουμε ξαναχορέψει, θα παρουσιάσουν και τραγούδια από το νέο τους άλμπουμ με τίτλο “Thomas Lauderdale Meets the Pilgrims”.

Εκεί, ο leader του συγκροτήματος αποτυπώνει την αγάπη του για την surf μπάντα των “The Pilgrims”. Eνα άλμπουμ που ξεκίνησε να ηχογραφείται το 1996 αλλά έκτοτε έμεινε ημιτελές και στους μήνες της καραντίνας πήρε σάρκα και οστά μετά από 25 χρόνια.

Pink Martini Hornbecker Photo

Pink Martini: Τραγούδια από διαφορετικά μέρη του κόσμου, εποχές και στιλ

Οι Pink Martini φτιάχνουν το πιο κοσμοπολίτικο κοκτέιλ του καλοκαιριού. Τι είναι αυτό που κάνει τους “Ροζ Μαρτίνι” να ξεχωρίζουν; Η μπάντα απαρτίζεται από μουσικούς που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και μουσικές επιρροές, από κλασική μουσική μέχρι τζαζ και ροκ.

Το 1997 τον Τhomas Lauderdale συνόδευσε στο σχήμα η τραγουδίστρια China Forbes, συμφοιτήτριά του στο Χάρβαρντ. Τραγούδια σε διαφορετικές γλώσσες, με διαφορετικά παρελθόντα και από άλλες κουλτούρες – από ανθρώπους που λατρεύουν το mix & match και ταξιδεύουν διαρκώς – συναντώνται στο ρεπερτόριο του Lauderdale.

Λίγες μέρες πριν τις συναυλίες τους στην Ελλάδα οι Pink Martini έστειλαν ένα ενθουσιώδες μήνυμα στους Έλληνες θαυμαστές τους, προσκαλώντας τους σε ένα ανεπανάληπτο live στην Αθήνα.

Πάντα λειτουργούσα με το προαίσθημα. Δεν είχα ποτέ κάποιο πλάνο ή ένα σταθερό ρεπερτόριο. Κάθε μέρα είναι σαν να ξεδιπλώνεται μια περιπέτεια” έχει πει σε συνέντευξή του ο Lauderdale και είναι φανερό ότι η μπάντα είναι το “παιδί” του, και όλα όσα αφορούν τους Pink Martini, τον αφορούν απόλυτα προσωπικά.

Ο ιδρυτής της μπάντας μίλησε στο NEWS 24/7 λίγο πριν τους δούμε στη σκηνή. Στην ερώτησή μας αν υπήρξαν μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις στο ταξίδι των Pink Martini φαίνεται ότι και να υπήρχαν τις έχει ξεχάσει όλες: “Δεν υπήρχαν πολλές δυσκολίες και δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο για να διατηρήσω τον ενθουσιασμό μου για τη μουσική. Μερικές φορές, ακόμα και όταν κάθομαι μόνος στο πιάνο και παίζω τα αγαπημένα μου τραγούδια, νιώθω μεγάλη έμπνευση.

Τον ρωτάμε πώς – μετά από τόσα χρόνια – οι Pink Martini καταφέρνουν να διατηρούν το στίγμα τους.Η πορεία των Pink Martini ήταν πάντα αντίθετη από εκείνη της ποπ μουσικής κουλτούρας. Σταθερά κατευθυνόμαστε στην αντίθετη πλευρά από αυτό που ονομάζεται “mainstream” μουσική. Διατηρούμε αυτή την ιδιαίτερη αισθητική του παλιού Hollywood – vintage και λαμπερή.

Πώς έχουμε μείνει πιστοί στον χαρακτήρα μας; Χρησιμοποιούμε “πραγματικά” όργανα και αναλογικό στιλ, προτιμούμε κασέτα 2 ιντσών για τις ηχογραφήσεις μας. Είμαστε αυθεντικά παραδοσιακοί.”

Pink Martini Promo photo

 

Τη διαφορά στην καρδιά του κοινού κάνουν, σίγουρα, οι ζωντανές εμφανίσεις και η ενέργεια πάνω στη σκηνή. Πώς διατηρούν οι Pink Martini τη συναρπαστική ατμόσφαιρα στις εμφανίσεις τους;

Ο Thomas Lauderdale μάς λέει:Έχουμε δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ήχο και συνεχίζει να μας συναρπάζει το να ανακαλύπτουμε διάφορους πολιτισμούς και να μαθαίνουμε νέες ιστορίες. Με αυτόν τον τρόπο αγγίζουμε με τις μουσικές μας αφηγήσεις μια ευρύτερη κοινότητα. Η αδυναμία μας για το λαμπερό και γοητευτικό στιλ του παλιού Hollywood είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα, που εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε πραγματικά, είναι η σκηνή. Το κλειδί είναι ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε.”

Η μουσική των Pink Martini έχει μια διαχρονική κοσμοπολίτικη ποιότητα που απευθύνεται σε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών. Πώς εισπράττει το νεότερο ακροατήριο τη μουσική της μπάντας;

Σε όλα μας τα τραγούδια έχω προσπαθήσει να συμπεριλάβω μία πολυπλοκότητα ήχων, από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς και να μοιραστώ τις μουσικές μας πέρα από τα σύνορα. Αυτή η πλούσια μουσική και πολιτιστική ποικιλία μας δίνει και μια τεράστια ενέργεια στη σκηνή. Αυτή είναι νομίζω που θα αγαπήσει κάθε γενιά. Έχουμε προσπαθήσει οι ήχο μας να είναι διαχρονικοί.

Pink Martini ©2013 Holly Andres Photography

Το ταξίδι και η εμπειρία διαφορετικών πολιτισμών είναι αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας των Pink Martini. Η έκθεση σε διάφορους πολιτισμούς μας οδήγησε να έχουμε μια πολύ στενή σύνδεση με όλο τον κόσμο και να απολαμβάνουμε τη διαφορετικότητα. Αγαπάμε να ταξιδεύουμε όλοι μαζί και είμαστε σαν μια μεγάλη πολυπληθής οικογένεια. Σε κάθε περιοδεία γνωρίζουμε νέα άτομα, ανακαλύπτουμε διάφορους πολιτισμούς, μαθαίνουμε νέες ιστορίες και το απολαμβάνουμε πραγματικά.”

Το 1997 οι Pink Martini στο album “Sympathique” διασκεύασαν ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια παγκοσμίως,”Τα παιδιά του Πειραιά”, από τη θρυλική ταινία “Ποτέ την Κυριακή” (Never On Sunday) με τη Μελίνα Μερκούρη. [Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2018 ερμήνευσαν το τραγούδι στη σκηνή μαζί με την Άννα Βίσση].

Πώς έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού και ποια άλλα ελληνικά τραγούδια θα ήθελαν να συμπεριλάβουν στο ρεπερτόριό τους;Η μελωδία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για εμάς όταν επιλέγουμε τα τραγούδια μας. Οι στίχοι και η ιστορία του τραγουδιού είναι επίσης σημαντικοί για να το κάνουμε μέρος του ρεπερτορίου μας. Ναι, θα θέλαμε να συμπεριλάβουμε κι άλλα ελληνικά τραγούδια στο ρεπερτόριό μας, αλλά δεν λέμε ποια γιατί είναι έκπληξη.

Τα “Παιδιά του Πειραιά” είναι ένα σημαντικό τραγούδι, που πάντα με ενέπνεε και αρέσει πάρα πολύ στους φανς των Pink Martini. Είναι απόλαυση να το ερμηνεύουμε στις ζωντανές μας εμφανίσεις και προσωπικά μου αρέσει γενικότερα η ελληνική μουσική. Η ελληνική μουσική παράδοση μας επηρεάζει βαθιά.

Pink Martini Promo Photo

Το αγαπημένο μότο των Pink Martini δεν είναι τσιτάτο, είναι στόχος:Να κάνουμε τους ανθρώπους χαρούμενους και να δίνουμε ελπίδα.”

Όσο κι αν φαίνεται “τρελό” η μπάντα μετράει ήδη 29 ολόκληρα χρόνια “στον δρόμο” και ατενίζει το μέλλον με όρεξη για νέα πρότζεκτ και άλμπουμ.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό που μετά από 29 χρόνια έχουμε ακόμα το συγκρότημα, συνεχίζουμε όλοι μαζί και περνάμε το ίδιο διασκεδαστικά. Νιώθω ευγνωμοσύνη που τα μέλη της μπάντας δεν είναι μόνο υπέροχοι μουσικοί είναι και φανταστικοί χαρακτήρες. Αισθάνομαι πολύ τυχερός και ευλογημένος που παραμένω εδώ και τα κάνω όλα αυτά, σχεδόν 3 δεκαετίες μετά την έναρξη αυτής της ομάδας.”

Pink Martini στις 26 Ιουνίου στην Αθήνα (Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων/viva.gr)
και στις 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη (Μονή Λαζαριστών/viva.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα