Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Sooc

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ… ΜΑΚΡΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Το ερώτημα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τώρα το “δύσκολο” θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ταλανίζει τη ΝΔ. Οι βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν και αυτοί που γκρινιάζουν.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε και “επισήμως” τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τη Νέα Δημοκρατία όμως ταλανίζει το ερώτημα γιατί τώρα. Ειδικά εν όψει ευρωεκλογών.

Ακόμη και βουλευτές που θα ψηφίσουν διερωτώνται τι θα κερδίσει πολιτικά το κυβερνών κόμμα. Κυρίως δε, φοβούνται ότι θα χάσει προς τα δεξιά. Και αυτό σε μία περίοδο κατά την οποία τα ακραία δεξιά κόμματα στην Ευρώπη ενισχύονται και πάλι. Ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πολλοί θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι η Ευρώπη φαίνεται να στρίβει ξανά πιο δεξιά είχε άλλωστε επικαλεστεί ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όταν ήδη το Νοέμβριο είχε προαναγγείλει ότι δεν θα ψήφιζε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Με αφορμή τότε τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα αλλά και αποτελέσματα εκλογών και δημοσκοπήσεων σε Γαλλία και Ολλανδία, είχε υποστηρίξει την πάγια άποψη του ότι η ΝΔ θα έπρεπε να στρίψει το τιμόνι πιο δεξιά.

Ο κ. Σαμαράς έριξε μάλιστα και νέα βόμβα την Παρασκευή, σχολιάζοντας ότι “δεν μπορούμε να λέμε στους βουλευτές να απέχουν”. Ενώ “απείλησε” ότι θα τοποθετηθεί στη Βουλή. Γεγονός που δημιούργησε στο Μαξίμου το φόβο ότι μπορεί να παρασύρει βουλευτές σε καταψήφιση και όχι απλώς αποχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ έχουν κληθεί, σε δύο ομάδες τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε συνάντηση για “μασάζ” στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.

Στη συνάντηση θα μετέχουν επίσης ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ως αντιπρόεδροι της ΝΔ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.

Ακόμη όμως και βουλευτές της ΝΔ που δεν είναι a priori αρνητικοί, αναμένουν κατά τις συναντήσεις της Δευτέρας και Τρίτης διευκρινίσεις, κυρίως όσον αφορά στην τεκνοθεσία. Δηλαδή πως ακριβώς θα γίνεται η διαδικασία, εάν θα αφορά υιοθεσίες από το εξωτερικό και εάν θα είναι εφάπαξ ρύθμιση.

Που το πάει ο Μητσοτάκης

Οι βουλευτές βέβαια έχουν το άγχος της προσωπικής τους επανεκλογής. Φοβούνται την αντίδραση των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων και βεβαίως της Εκκλησίας, η οποία λειτουργεί πολλάκις ως εκλογικός μηχανισμός. Για αυτό και αναρωτιούνται “τι στο καλό έπιασε τον Μητσοτάκη”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως φέρεται να βλέπει πιο… μακριά. Σε αντίθεση με πολλούς που θεωρούν ότι η ΝΔ κινδυνεύει εκ δεξιών και άρα θα έπρεπε να κοιτά προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να στοχεύει πρωτίστως στο κέντρο.

Μετά τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαξίμου βλέπουν το ενδεχόμενο το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα να διαμορφωθεί όπως αυτό της Γαλλίας. Μία κατακερματισμένη αριστερά και κεντροαριστερά. Μία ισχυρή Ακροδεξιά, αν και όχι τόσο ισχυρή αφού απουσιάζει και η προσωπικότητα α λα Λεπέν που θα μπορούσε να την ενώσει και να την καταστήσει απειλή. Και ένας μεγάλος χώρος στο κέντρο, όπου θα μπορούσε να κυριαρχήσει ένα κεντροδεξιό- φιλελεύθερο κόμμα. Όπως αυτό του Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο αντίλογος σε αυτή τη θεωρία είναι πως και στη Γαλλία πλέον ο Μακρόν αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή εκ δεξιών. Αλλά όπως προαναφέρθηκε, στην Ελλάδα ο ακροδεξιός χώρος καλύπτει από το 2012 και μετά ένα 15% με 20%, το οποίο όμως είναι κατακερματισμένο και χωρίς να διαφαίνεται η πιθανότητα ένωσης υπό μία ηγεσία.

Εξάλλου, λένε οι υποστηρικτές της στροφής στο κέντρο, και πριν τις διπλές εκλογές του 2023 υπήρχε η ανησυχία για απώλειες προς τα δεξιά. Ωστόσο η ΝΔ κέρδισε και πάλι και μάλιστα με 41%. Διότι στο τέλος οι ψηφοφόροι, ιδίως οι πιο συντηρητικοί, ψηφίζουν με πρώτο κριτήριο την τσέπη τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα