Sooc

SUGAR DADDY ΚΑΙ SUGARING- ΤΙ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξόργισε ποικιλοτρόπως με τη χρήση της φράσης sugar daddy, με σεξιστικό τρόπο, συνδεόμενο με την εκπόρνευση.

Όλα όσα αφορούν το περίφημο sugar daddy που διάλεξε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για να καταδείξει την υπερχρέωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τα μέσα στα οποία καταφεύγουν παγκοσμίως, οι φοιτητές για να πληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια και να ζήσουν, είναι πολύ σοβαρά.

Εννοώ, είναι πολύ πιο σοβαρά από τον πρόχειρο και σεξιστικό τρόπο που ασχολήθηκε ο κύριος Κουτσούμπας, με ένα φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, βέβαια οι κυβερνήσεις δεν κάνουν κάτι για να διευκολύνουν τη ζωή των νέων ανθρώπων που θέλουν να σπουδάσουν.

«Το φαινόμενο των γνωριμιών με ζάχαρη αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία των σύγχρονων σχέσεων. Λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι οι σχέσεις μπορούν να λάβουν διαφορετικές μορφές και τα άτομα έχουν την ελευθερία να ορίζουν τα δικά τους όρια και προσδοκίες». Amelia Sinclair, σύμβουλος σχέσεων.

Τι είναι το sugar dating

Παγκοσμίως το φαινόμενο που αφορά τις ψευδο-ρομαντικές σχέσεις μεταξύ ηλικιωμένων, πλούσιων ατόμων με νεότερα λέγεται sugar dating. Αυτός ο όρος εμφανίστηκε το 19ο αιώνα, για να περιγράψει ένα φαινόμενο που υπήρχε μεν, όσο υπάρχουν άνθρωποι, αλλά δεν είχε ασχοληθεί η κοινωνία μαζί του. Είχε έλθει η ώρα, αφού πια παρουσιαζόταν ως πρόβλημα.

Τι άλλαξε;

Τίποτα.

Πάμε τώρα, στα πρακτικά ζητήματα.

Για ένα sugar dating χρειάζεται ένας εύπορος άνθρωπος -που συνήθως είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και άνδρας- να χρησιμοποιεί χρήματα, πολυτελή δώρα και να βοηθά στην αποπληρωμή χρεών, ώστε να διευκολύνει και να ενισχύσει την απαίτηση για σεξ και οικειότητα με λιγότερο πλούσια άτομα που η τάση είναι να είναι νεότερα και θηλυκά.

To μεγαλύτερο πλούσιο άτομο λέγεται sugar daddy στην περίπτωση των ανδρών και sugar mama στην περίπτωση των γυναικών. Το νεαρότερο άτομο της εξίσωσης είναι το sugar baby. Το σεξ συνηθέστερα είναι στην εικόνα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι νέοι δίνουν συντροφικότητα, οικειότητα ή άλλες υπηρεσίες και παίρνουν οικονομική υποστήριξη, καθοδήγηση ή έναν πολυτελή τρόπο ζωής

Το φαινόμενο εντοπίστηκε από επιστήμονες (ήτοι, υπήρχε σε αυξημένο βαθμό) στα τέλη του 19ου αιώνα, στις ΗΠΑ. Στην πρωτότυπη μορφή γυναίκες με χαμηλά αμειβόμενες εργασίες βασίζονταν σε άνδρες για να τους παρέχουν τα δέοντα, με αντάλλαγμα να την συντροφιά τους. Το αυξανόμενο κόστος στα δίδακτρα και οι περικοπές στις υποτροφίες, άνοιξε την πόρτα για το πέρασμα της συνθήκης στα πανεπιστήμια.

Τι είναι το sugaring

Yπάρχουν σε όλον τον κόσμο επιχειρήσεις που ενώνουν τις δυο πλευρές. Μάλιστα, οι ιστοσελίδες που εμφανίστηκαν στα social media για να ‘διευκολύνουν’ φοιτητές με οικονομικά προβλήματα (προτείνουν κάτι μεταξύ μιας επιχειρηματικής συναλλαγής και αμοιβαίας απολαυστικής γνωριμίας) είναι ο λόγος της έξαρσης του φαινομένου, την τελευταία δεκαετία.

Βάσει νόμου δεν είναι παράνομο. Άρα δεν είναι παράνομο και το sugaring που λειτουργεί ως matrix στο οποίο ‘κατασκευάζονται’ οι συζητήσεις για το sugar dating.

Όπως διάβασες, αρχικά αυτό το είδος των σχέσων αφορούσε κορίτσια και μεγαλύτερους άνδρες. Πλέον αφορά στον ίδιο βαθμό και αγόρια και μεγαλύτερες σε ηλικία, γυναίκες.

Χαρακτηριστικά, το πιο παλιό λεξικό των ΗΠΑ (Merriam Webster) ενέταξε τον όρο sugar mama στο περιεχόμενο του πέρυσι. Αναφέρει «το Sugar Mama αναφέρεται σε μια γυναίκα, συχνά παντρεμένη, που παρέχει οικονομική υποστήριξη σε έναν τυπικά νεότερο εραστή».

Εξηγείται ότι η βασική δυναμική μιας οικονομικής ανταλλαγής για συντροφικότητα ή οικειότητα παραμένει η ίδια, μεταξύ μιας sugar mama και ενός sugar daddy «Ωστόσο, οι όροι δεν είναι συνώνυμοι. Το sugar mama, ιδιαίτερα στην πρώιμη χρήση, τείνει να χρησιμοποιείται σε σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα που παρέχει οικονομική υποστήριξη, ενώ το sugar daddy χρησιμοποιείται γενικά χωρίς να παίζει ρόλο η οικογενειακή κατάσταση του παρόχου».

Ναι, και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει διάκριση μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Το πρόβλημα που γιγάντωσε το sugar dating

Μελέτη που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία των 505 εκατομμυρίων λιρών (593.000.000 ευρώ) ως χρεών από φοιτητικά δάνεια , ενημέρωσε ότι «μια μεταφεμινιστική προσέγγιση για τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητα, υποβοηθούμενη από μια νεοφιλελεύθερη νοοτροπία αυτο-υπευθυνότητας, αποτέλεσε το ιδεολογικό πλαίσιο που διευκόλυνε τη συμμετοχή σε sugar dating», με το οποίο εμπλέκονται «οι νέοι που αντιμετωπίζουν το συνδυασμό ανεπαρκών φοιτητικών δανείων, κακοπληρωμένων part time εργασιών και έλλειψης υποστήριξης απο την οικογένεια τους.

Αυτή η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το sugar dating βασίζεται σε μια σύνθετη συναλλακτική δυναμική φύλου και εξουσίας, της οποίας η δημοτικότητα ευνοείται από το τρέχον ιδεολογικό και υλικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον. Αυτό το πλαίσιο διευκολύνει τη σεξουαλική και συναισθηματική εκμετάλλευση των sugar babies στο πλαίσιο της αυξανόμενης εξαθλίωσης των φοιτητών πανεπιστημίου».

Συνδυασμ΄ςο πραγμάτων που ήταν εναντίον των φοιτητών, απογείωσε το sugar dating

Η διαφορά του sugaring με την εκπόρνευση

Δεν τίθεται θέμα καν για το αν το sugar dating αναπαράγει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων. Δεδομένου ότι οι σεξουαλικές υπηρεσίες περιλαμβάνονται τακτικά σε μια δυναμική sugar σχέσεις, εμπίπτει στη σφαίρα του συναλλακτικού σεξ. Την ίδια ώρα, βέβαια θολώνει τα όρια μεταξύ της εκπόρνευσης και της ρομαντικής σχέσης.

Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ υπάρχουν αδιαμφισβήτητες οικονομικές πτυχές,υπάρχουν και γνήσιες ρομαντικές σχέσεις. Εξ ου και οι σχετικές διακρίσεις ανάλογα με τη φύση της σχέσης (sugar dating, sugar prostitution, sugar friendship, sugar friendship with benefits). Η ταμπέλα ‘δίνεται’ με το παραδοσιακό κριτήριο κάθε συναλλαγής (ό,τι δίνεις, παίρνεις).

Δημοσίευση μελέτης του 2021 που έγινε στη Σουηδία (των επίσης εκατομμυρίων ευρώ σε χρέη φοιτητικών δανείων) αποκάλυψε ότι «οι συμμετέχοντες επιθυμούν οι συναντήσεις με «sugar babies» να βασίζονται τόσο στη σεξουαλική όσο και στη σχεσιακή αμοιβαιότητα. Δηλαδή θέλουν οι γυναίκες να απολαμβάνουν την συνύπαρξη, πέρα από τις οικονομικές ανταμοιβές.

Δείχνουμε ότι η χρήση οικονομικών κινήτρων από τους άνδρες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα «sugar babies» βρίσκεται σε μια σχέση έντασης με την επιθυμία τους οι αλληλεπιδράσεις να βασίζονται στην αμοιβαία σχέση. Ωστόσο, μέσω διαφόρων μηχανισμών εξακολουθούν να καταφέρνουν να δρέψουν τους καρπούς της εμπειρίας της αμοιβαιότητας που προσφέρεται στις συναντήσεις αυτές».

Σε άλλη έρευνα, sugar babies ενημέρωσαν ότι σε αυτό το συναλλακτικό πλαίσιο, έχουν την εμπειρία οικείων αλληλεπιδράσεων με άνδρες και οι ερευνητές είδαν πως αυτό είναι «αμυντική τακτική της αναζήτησης του ελέγχου των ροών της οικείας αλληλεπίδρασης υπό το πρίσμα του φύλου, ανασφάλειες και τρωτά σημεία της σύγχρονης αγοράς οικειότητας».

Οι κίνδυνοι του sugar dating

Κάτι άλλο που υπάρχει στο sugar dating, είναι κίνδυνοι καθώς κάποια sugar babies μπορεί να είναι ευάλωτα στην εκμετάλλευση -γεγονός που επισημάνθηκε από ερευνητές από το 2005. Αυτό γίνεται στην περίπτωση του sugaring. Δηλαδή, της συμμετοχής σε επιχείρηση που ενώνει τους ηλικιωμένους sugar με τους νεότερους.

Μία από τις πολλές προβληματικές πτυχές αυτού του «επιχειρηματικού μοντέλου» του sugaring  όπως χαρακτηρίζει τη συνθήκη το National Center of Sexual Exploitation των ΗΠΑ είναι ότι οι «ρυθμίσεις» στοχεύουν -και συχνά παραπλανούν σκόπιμα- το νεότερο κοινό με χαμηλότερο εισόδημα και το βάζει σε καταστάσεις όπου το φυσικό τελικό παιχνίδι είναι μια ποικιλία μορφών χειραγώγησης και χειραγώγησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Υπάρχει παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και χειραγώγηση των οικονομικών διευθετήσεων, προκειμένου να εξαναγκαστεί η ανεπιθύμητη σεξουαλική δράση. Δηλαδή, ο βιασμός.

Το Κέντρο αποκάλυψε και ότι το φαινόμενο υπάρχει και σε ‘σεβαστά’ εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκ των μεγαλύτερων του πλανήτη, με τους καθ’ ύλην αρμοδίους να αποτυγχάνουν να τα αναγνωρίσουν και να τα ερευνήσουν, ώστε να τα ‘νικήσουν’ και να σώσουν ανθρώπους.

Το sugar dating απογειώθηκε την τελευταία δεκαετία, μέσω των social media. iStock

Το Carlson Law Firm διευκρινίζει και τη διαφορά μεταξύ του sugar dating και της εκπόρνευσης, βάσει νόμου.

«Είναι τόσο απλή όσο η διαφορά μεταξύ μιας σχέσης και μιας συναλλαγής μεταξύ δύο ανθρώπων, σύμφωνα με όσους κερδίζουν από αυτήν. Ο λαμπερός τρόπος ζωής που υπόσχονται οι ιστότοποι του sugaring είναι στην πραγματικότητα ένας αρκετά επικίνδυνος τρόπος ζωής. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται στην ίδια συνέχεια με την πορνεία και τη σεξουαλική διακίνηση.

Αν και τα δύο μοιάζουν πολύ, υπάρχει μια βασική διαφορά.

Δεν υπάρχει νομοθεσία που να βοηθά στην παρακολούθηση αυτού του τμήματος της βιομηχανίας του σεξ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προστατευτικά μέτρα για να βοηθηθούν τα sugar babies μωρά που μπορεί να γίνουν θύματα σεξουαλικής βίας στα χέρια των sugar daddies».

Ή μπορεί να γίνουν θύματα trafficking. Ή ακόμα και να γίνουν traffickers, βρίσκοντας άλλα sugar babies, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για να πληρώσουν χρέη και να φροντίσουν τις οικογένειες τους και τον εαυτό τους.

«Η δυναμική ελέγχου είναι πάντα υπέρ των sugar daddies, που μπορούν να μην δώσουν ‘επίδομα’ αν τα sugar babies δεν ικανοποιήσουν ένα ‘θέλω’ τους. Οι καταστάσεις αυτές καθαυτές είναι ξεκάθαρα παραδείγματα εξαναγκασμού».

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Την 5 ημέρα του περασμένου Φλεβάρη δημοσιεύτηκε η τελευταία δουλειά ερευνητών επί του sugar dating. Επικέντρωνε σε κάτι που έως τώρα δεν είχε μελετηθεί -πέρα από τη διαφοροποίησή του από την παραδοσιακή σεξουαλική δουλειά ή στις αντιλήψεις του κοινού για τη σύναψη τέτοιων συμφωνιών.

Αυτή η εργασία κάλυψε το κενό στην κατανόηση των εμπειριών και των προοπτικών των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτές τις σχέσεις, καθώς και στη δυναμική της δύναμης και της διαπραγμάτευσης μέσα σε αυτές τις σχέσεις.

Φάνηκε πως μέσω του sugar dating, πέραν της οικονομικής αποζημίωσης τα sugar babies αναζητούσαν υναισθηματική σύνδεση, συντροφικότητα και την ευκαιρία να βιώσουν έναν τρόπο ζωής πέρα από τις δυνατότητές τους.

Οι sugar daddies και moms οδηγούνταν από την επιθυμία για συντροφικότητα και οικειότητα με τους συντρόφους που θεωρούνταν πιο ελκυστικοί ή εκτός των ενώσεων συμβατικών σεναρίων γνωριμιών. Αυτή η επιθυμία συνδυαζόταν συχνά με μια αίσθηση περιπέτειας και την ελκυστικότητα της καθοδήγησης νεότερων συνεργατών.

Και οι δυο πλευρές ανέφεραν ότι η συντροφικότητα και η πτυχή των γνωριμιών στις ρυθμίσεις τους ήταν σημαντικές. Πολλοί τόνισαν ότι οι σχέσεις τους περιελάμβαναν δραστηριότητες τυπικές των παραδοσιακών γνωριμιών.

«Οι περισσότερες, αν όχι όλες, sugar σχέσεις περιλαμβάνουν κάποιο επίπεδο σεξουαλικής ανταλλαγής, το οποίο συνήθως συμπίπτει με ένα επίπεδο οικειότητας ή συναισθηματικής σύνδεσης, καθώς και με ένα στοιχείο «ραντεβού» όπου τα μέλη περνούν χρόνο μαζί και εκτός κρεβατοκάμαρας».

Παρά τα οφέλη, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν σημαντικές ανησυχίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια και την αυθεντικότητα των σχέσεων τους και δη στα πρώτα στάδια. Ενώ οι οικονομικές συναλλαγές είναι εγγενείς, στα sugar babies συχνά έχουν σημαντική δύναμη μέσα στη σχέση. Την εκφράζουν και μέσω της απαίτησης για χρήση προφυλακτικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα