Κ. Μητσοτάκης

ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ;

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι κυβερνώντες δεν ασχολούνται με ομοφοβικές, θρησκόληπτες αντιδράσεις και σίγουρα δεν διαμορφώνουν πολιτικές με βάση αυτές.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγάλει απ’ το συρτάρι την Τετάρτη το νομοσχέδιο σχετικά με τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και το δικαίωμα στην απόκτηση παιδιών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός, παρά την αρχική δέσμευσή του για το νομοσχέδιο, φάνηκε να κάνει πίσω πριν από λίγες ημέρες, δείχνοντας να υποκύπτει στην πίεση ομοφοβικών ιερέων και ακροδεξιών βουλευτών, που εναντιώθηκαν από την αρχή στο εν λόγω νομοθέτημα.

Αν και η κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός άρχισε ξαφνικά να κάνει λόγο για άλογα και κάρα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση μερίδας της αντιπολίτευσης και του προοδευτικού κόσμου. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι θα ξεκαθαρίσει ο ίδιος τι ισχύει και τι όχι γύρω από τον νόμο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, θα ξεκαθαρίσει τι θα περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, απόφασή του είναι να περάσει ο γάμος για όλους και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, χωρίς όμως να δοθεί στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών το δικαίωμα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέσω παρένθετης μητέρας.

Αν αυτό ανακοινωθεί, μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια ακραία διάκριση με ομοφοβικά κίνητρα.

Αν ο πρωθυπουργός απαγορεύσει μόνο στους άνδρες να έχουν πρόσβαση στην εν λόγω ρύθμιση, με στόχο να προστατευθούν οι γυναίκες που -με τη θέλησή τους- γίνονται παρένθετες μητέρες, μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα επιχείρημα που ουσιαστικά σύντομα θα καταρρεύσει.

Και γιατί θα καταρρεύσει; Γιατί τα παράνομα κυκλώματα θα συνεχίσουν κανονικά τη δράση τους και τα ζευγάρια θα αναγκάζονται να προχωρούν σε παράνομες μεθόδους για την απόκτηση παιδιών. Η εν λόγω ρύθμιση δεν θα σταματήσει τις παράνομες αυτές διαδικασίες, δεν θα τις αποτρέψει. Απλώς δεν θα τις νομιμοποιήσει.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το παραπάνω ζήτημα δεν αφορά μόνο τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και τα ετερόφυλα.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ “ΥΓΙΟΥΣ” ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ

Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με ομόφυλους γονείς δεν έχουν διαφορετικές επιδόσεις από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με γονείς διαφορετικού φύλου. Συνεπώς, η “καραμέλα” περί αρνητικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη των παιδιών δεν υποστηρίζεται επιστημονικά.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονιών δεν είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη των παιδιών, αναφέρει έρευνα του BMJ Global Health που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2023 , με βάση την ανάλυση 34 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1989 και 2022, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε χώρες που αναγνωρίζουν νομικά τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Σε ορισμένες μετρήσεις, τα παιδιά που μεγαλώνουν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς είχαν καλύτερες μετρήσεις από τις “παραδοσιακές” οικογένειες, ιδιαίτερα όσον αφορά την ψυχολογική προσαρμογή και τις σχέσεις παιδιού-γονέα.

Την ίδια ώρα, η έρευνα αναφέρει ότι το πρόβλημα με αυτού του είδους οικογένειες δεν είναι οι ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, αλλά το κοινωνικό στίγμα και οι διακρίσεις που βιώνουν αυτά τα παιδιά.

Επομένως, λύση δεν είναι οι ΛΟΑΤΚΙ+ να μην έχουν δικαίωμα στην απόκτηση παιδιού, λύση είναι να εκπαιδευτούν οι κοινωνίες, ώστε να μην στιγματίζονται αυτές τις οικογένειες.

Επίσης, η επιστημονική κοινότητα έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ο γάμος είναι σημαντικός παράγοντας για τη σταθερότητα των σχέσεων και την ψυχολογική ευημερία. Το δικαίωμα στον γάμο προσφέρει τη δυνατότητα σε όλα τα ζευγάρια να απολαμβάνουν τα οφέλη αυτά, προάγοντας την ισότητα και την κοινωνική συνοχή.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η διάκριση σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών όσον αφορά το δικαίωμα στον γάμο, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα στρες.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ

Η αιφνιδιαστική προσαρμογή του νομοσχεδίου που θέλει να φέρει η κυβέρνηση, λόγω ομοφοβικών και εκκλησιαστικών πιέσεων, αποτελεί μια παράδοξη εξέλιξη για έναν ηγέτη ο οποίος έχει υποσχεθεί πως θα εκπροσωπεί όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και αστερίσκους.

Η προσαρμογή αυτή -αν όντως την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη- δείχνει έλλειψη συνέπειας και σεβασμού προς τα ατομικά δικαιώματα. Η προσαρμογή αυτή υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας και της ίσης μεταχείρισης απέναντι στους νόμους.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί επίσης εδώ ότι η εκκλησία δεν έχει κανέναν απολύτως θεσμικό ρόλο στην πολιτική διαδικασία και τη διαμόρφωση των νομοθετημάτων.

Δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί να κάνουν πίσω στις αποφάσισες τους και να επηρεάζονται  λόγω της ρητορικής μίσους μερίδας ιερέων.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός πρέπει να διαχειριστεί και τους ομοφοβικούς βουλευτές του. Εντός του κόμματος έχει διαμορφωθεί μια ομάδα βουλευτών που ενσωματώνει ομοφοβικές και συντηρητικές απόψεις.

Αυτοί οι βουλευτές, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, επιδίδονται σε αναχρονιστικές δηλώσεις για την παραδοσιακή οικογένεια, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που δεν στηρίζονται σε καμία επιστημονική και τεκμηριωμένη βάση.

Αυτές οι αναχρονιστικές απόψεις, περί παραδοσιακής οικογένειας, διαδίδουν αντικοινωνικές απόψεις, επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, τέτοιες απόψεις δεν έχουν θέση στον δημόσιο διάλογο. Έχουν θέση μόνο στον κάλαθο των αχρήστων. Σε μια δημοκρατική κοινωνία, οι κυβερνώντες δεν ασχολούνται με ομοφοβικές προκαταλήψεις και θρησκόληπτες αντιδράσεις. Και σίγουρα δεν διαμορφώνουν πολιτικές με βάση αυτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα