AP Photo/Seth Wenig, File

“ΜΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΔΟΝΤΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ” – Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΙΑΣΤΗ ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΙΝΣΤΙΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Μια ματιά στα τέσσερα χρόνια που έχει περάσει πίσω απ’ τα σίδερα ο καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα, πρώην πανίσχυρος άντρας του Χόλυγουντ.

Κανείς δεν αναρωτιόταν πού ήταν και τι έκανε τόσο καιρό ο Χάρβεϊ Γουάινστιν. Όλοι ήξεραν ότι είναι πίσω απ’ τα σίδερα και αυτό ήταν αρκετό. Η ακύρωση-σοκ όμως για μία από τις καταδίκες του που ήρθε την Πέμπτη απ’ το Εφετείο της Νέας Υόρκης έφερε πάλι στο προσκήνιο τον ίδιο και τις νοσηρές πρακτικές του.

Βέβαια, το 2023 ο πρώην πανίσχυρος άντρας του Χόλυγουντ καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη στο Λος Άντζελες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις, σε ξεχωριστή υπόθεση και κατά συνέπεια θα παραμείνει στη φυλακή, ό, τι κι αν αποφάσισαν στη Νέα Υόρκη. Εντούτοις, μια ψυχρολουσία προς τα θύματά του και το κίνημα του #MeΤοο, ήταν μεγάλη και τα αρνητικά σχόλια άρχιζαν να κατακλύζουν -ξανά- το διαδίκτυο από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η νοσηρή περιέργεια όμως παραμένει, ειδικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: τι είδους ζωή ζει ο Γουάινστιν στη φυλακή, εκεί μέσα όπου είναι και πολύ πιθανό να τελειώσει η ζωή του μια μέρα;

Όπως γράφει και το Grunge, “δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τις καθημερινές δραστηριότητες του στη φυλακή, ούτε για τις συνθήκες κράτησης, γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος που να τα παρακολουθεί όλα αυτά από κοντά, καθημερινά. Γνωρίζουμε, ωστόσο, κάποιες γενικές πληροφορίες για τις φυλακές όπου κρατείται αυτή τη στιγμή: το σωφρονιστικό ίδρυμα Mohawk, μια φυλακή μεσαίου επιπέδου ασφαλείας για άνδρες. Κατά γενική ομολογία είναι ένα αρκετά ήρεμο μέρος με πλήρη σειρά προγραμμάτων αποκατάστασης”.

Ο Γουάινστιν αντιμετωπίζει επίσης κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ανάγκασαν το 2023 να εμφανιστεί στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο. Έχει επίσης παραπονεθεί για προβλήματα με τα δόντια του και δήλωσε το 2022 ότι δεν ήθελε ο οδοντίατρος της φυλακής να του αφαιρέσει κάποια δόντια πριν από την εμφάνισή του στο δικαστήριο, επειδή ανησυχούσε ότι αυτό θα κατέστρεφε την εμφάνισή του ενώπιον του δικαστή.

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Σε γενικές γραμμές, το Mohawk είναι ένα σωφρονιστικό ίδρυμα μέσης ασφαλείας, το είδος των φυλακών που στεγάζει μια πληθώρα καταδικασμένων κακοποιών, από εμπόρους ναρκωτικών και παραβάτες οικονομικών εγκλημάτων μέχρι βιαστές. Όπως υποδηλώνει η κατηγορία της φυλακής, έχουν ενισχυμένους τοίχους και ασφάλεια -καθώς περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που κρατούνται εκεί έχουν ιστορικό βίας- αλλά είναι λιγότερο ενισχυμένες από ένα ίδρυμα υψίστης ασφαλείας.

“Σύμφωνα με μια συζήτηση στο Reddit που ξεκίνησε από ένα μέλος της οικογένειας ενός κρατούμενου στο Mohawk, το Mohawk ήταν κάποτε λίγο πιο ‘φασαριόζικο’, αλλά έχει ηρεμήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια”, γράφει ο αμερικανικός ιστότοπος.

Για την ώρα, το Mohawk στεγάζει 1.400 κρατούμενους σε μια έκταση 150 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας ιατρικής μονάδας 112 κλινών, την οποία ο Γουάινστιν ενδέχεται να επισκέπτεται αρκετά συχνά, δεδομένης της επιδείνωσης της υγείας του.

AP Photo/Mark Lennihan

Το Mohawk διαθέτει επίσης μια τυπική σειρά από επαγγελματικά προγράμματα, νομικές υπηρεσίες, προγράμματα θεραπείας σεξουαλικών παραβατών και άλλα παρόμοια, μερικά από τα οποία είναι λογικό να παρακολουθεί και ο Γουάινστιν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή η ομάδα των δικηγόρων του βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία προσπάθειας ανατροπής της καταδίκης του, οπότε ακούγεται αρκετά πιθανό να κάνει το “καλό παιδί” παρακολουθώντας κάποια απ’ αυτά.

Πίσω στο 2020, ο Τζάστιν Πάπερνυ, διευθύνων σύμβουλος της White Collar Advice, σύμβουλος δηλαδή σε καταδικασμένους για οικονομικά κυρίως εγκλήματα, μίλησε στο Town & Country Magazine για το πώς μπορεί να είναι η ζωή του Γουάινστιν πίσω από τα κάγκελα. Πιο συγκεκριμένα, ο Πάπερνυ ανέφερε την ανάγκη να αναπτύξει ο Γουάινστιν κάποιο είδος καθημερινής ρουτίνας στη φυλακή και την πιθανότητα να συνεργάζεται με συμβούλους σαν τον ίδιο για τον σκοπό αυτό.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αναφέραμε ήδη ότι την τελευταία φορά που ο Γουάινστιν εμφανίστηκε στο δικαστήριο το 2023, το έκανε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο 72χρονος έχει μια πληθώρα από προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, άπνοια ύπνου και προβλήματα με τα μάτια, τα οποία ο εκπρόσωπος, Τζούντα Ένγκελμαγιερ, χαρακτήρισε στο USA Today ως “πολύ σοβαρές ιατρικές παθήσεις”. Όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη του Γουάινστιν στη φυλακή, γνωρίζουμε ότι το Mohawk αναβάθμισε όλες τις ιατρικές του εγκαταστάσεις το 2014. Οι φωτογραφίες στην εφημερίδα Observer-Dispatch δείχνουν ένα μέρος που θα μπορούσε να μπερδέψει κανείς με ένα κανονικό νοσοκομείο, χωρίς τις καγκελόφρακτες μεταλλικές πύλες και τις επιπλέον κλειδαριές.

Και έπειτα υπάρχουν και τα προβλήματα με τα δόντια του Γουάινστιν, τα οποία η New York Post χαρακτήρισε το 2022 απλώς ως “σάπια”. Είναι άγνωστο αν πρόκειται για υπερβολή ή όχι, αν και φαίνεται ότι οι οδοντίατροι των φυλακών ήθελαν να του αφαιρέσουν κάποια από τα δόντια του. Είναι επίσης άγνωστο αν η κατάσταση των δοντιών του οφείλεται σε παραλείψεις στην προσωπική του υγιεινή ή αν είναι ενδεικτική της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης στο Mohawk στο σύνολό της.

Ο Γουάινστιν, πάντως, δεν ήθελε να του βγάλουν τα δόντια, επειδή τον απασχολούσε να φαίνεται “ευπαρουσίαστος” στο δικαστήριο. Και όμως, δήλωσε για τα δόντια του γενικά: “Πονάω κάθε μέρα. Έχω ‘κουφάλες’ και δεν μπορώ να φάω επειδή μου λείπουν δόντια”.

Πέρα από αυτά τα λίγα στοιχεία και όσα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν ή να μην υποδηλώνουν, η υπόλοιπη ζωή του Γουάινστιν στη φυλακή παραμένει προς το παρόν ένα μυστήριο.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα