Τα σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας έχουν γενικά, πολύ χαμηλότερες τιμές από εκείνα της Ελλάδας. ΝEWS 24/7

ΕΛΛΑΔΑ VS ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ;

Εν όψει του τραπεζιού για το Πάσχα, όπου συνηθίζουμε να δίνουμε τα «ρέστα» μας, κάνουμε μια σύγκριση τιμών των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και σε αυτά της Βουλγαρίας.

Στην τελική ευθεία για το τραπέζι του Πάσχα κρίναμε πως θα είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον να δούμε πόσο κοστίζουν όσα θα χρειαστούμε εκείνη την ημέρα στα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και πόσα χρήματα θα δίναμε για τα ίδια προϊόντα στη Βουλγαρία.

Η επιλογή της χώρας για την τρίτη «κόντρα» τιμών σε σούπερ μάρκετ (Ελλάδα vs Γερμανία, Ελλάδα vs Ισπανία) ήταν στοχευμένη. Σε μια συζήτηση που είχα με φίλο που μένει στη Θεσσαλονίκη, μου θύμισε πόσοι πολλοί είναι αυτοί που περνούν τα σύνορα για να εξασφαλίσουν πολύ φθηνότερη βενζίνη.

Πρώτα ζήλεψα και μετά θυμήθηκα έναν φίλο από τα παιδικάτα μου (βλ. τις διακοπές σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας) που ανέκαθεν έκανε δύσκολη τη ζωή του για να γλιτώσει ευρώ (ενώ ποτέ δεν είχε αυτήν την ανάγκη -τουναντίον) και ως οικογενειάρχης κάνει τα ψώνια της εβδομάδας σε σούπερ μάρκετ του Σαντάνσκι.

Είναι η πρώτη πόλη που βρίσκει όποιος περνά από τα σύνορα της Ελλάδας σε αυτά της Βουλγαρίας (σε απόσταση 27 χιλιομέτρων), όπου όπως με διαβεβαίωσαν έχοντες γνώση «όλοι μιλούν ελληνικά στα καταστήματα».

Επίσης, πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν μεταφέρει εκεί μονάδες τους, καθώς οι φόροι είναι πολύ πιο χαμηλοί. Έτσι, είναι πιο φθηνά και τα προϊόντα που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ.

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

«Ψώνισα» διαδικτυακά, αφού προηγουμένως αναζήτησα και βρήκα τις καλύτερες προσφορές σε κάθε προϊόν, με τη βοήθεια του Google Translate. Δεν ήταν πολύ εύκολο. Χάθηκα στη μετάφραση, πριν εκπέμψω SOS σε -τρίτο- φίλο που μου έστειλε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο μεγάλης αλυσίδας. Σε αυτό βρήκα τις σωστές λέξεις κάτω από τις χαρακτηριστικές εικόνες -αναπόλησα την προσχολική μου ηλικία.

Μετά ανακάλυψα το My Supermarket, που ενημερώνει τους πολίτες της γείτονας κάθε ημέρα για τις καλύτερες τιμές όλων των αγαθών, σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας. Προφανώς και επιστράτευσα εφαρμογή που μετέτρεψε τα λέβα (лева) σε ευρώ -βάσει της ισοτιμίας της ημέρας της «επίσκεψης» μου.

Ακόμα βέβαια, κι έτσι δεν κατάφερα ποτέ να βρω το κατσίκι και το τζατζίκι. Ζητώ συγγνώμη και παραθέτω τα συστατικά που μπορείτε να φτιάξετε την αλοιφή.

ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ;

Αν είχα να κάνω ένα σχόλιο, είναι ότι αν μένετε Αθήνα μάλλον δεν συμφέρει να πάρετε το αυτοκίνητο και 1-2 φίλους και να κάνετε 633 χιλιόμετρα (σε 6 ώρες και 41 λεπτά), να δώσετε 37.9 ευρώ σε διόδια και 90.16 ευρώ σε βενζίνη (46.45 ευρώ σε υγραέριο ή 55.93 ευρώ σε πετρέλαιο) επί δύο, αφού θα πρέπει και να γυρίσετε. Eκτός και αν κάνετε μια απόδραση και παρεμπιπτόντως, γεμίσετε το πορτ μπαγκάζ με είδη από το σούπερ μάρκετ.

Σε πιο κοντινές, στα σύνορα, περιοχές μάλλον βολεύει υπό την όποια έννοια, αυτή η μετακίνηση. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν προτείνουμε να καταστραφεί η ελληνική αγορά. Απλά παραθέτουμε τα δεδομένα που ούτως ή άλλως εκμεταλλεύονται ήδη πολλοί.

Εκ των 36 παραδειγμάτων που έχουμε, μόνο σε 7 ήταν η τιμή κάπως πιο ακριβή στη Βουλγαρία. Σε περισσότερα η τιμή ήταν διπλάσια στην Ελλάδα.

Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και αρχίζουμε.

 

Οι τιμές για τα κρέατα, τις σαλάτες και το τζατζίκι. NEWS 24/7

NEWS 24/7

NEWS 24/7

Είστε έτοιμοι για ένα ταξιδάκι; Να μη ξεχάσω να σας πω ότι το Σαντάνσκι φημίζεται και για ιαματικά του νερά (υπάρχουν και πολυτελή spa), ενώ θα βρείτε και εξαιρετικό φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες. Το κότσι είναι εκεί «κούτσε» και το «σιουτζούκ» είναι το λουκάνικο. Αλλά μη σκάτε. Θα σας τα εξηγήσουν υπέροχα στα ελληνικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα