AP

“ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΜΑΞΙ!” – ΜΙΑ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ “ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ”

Οπαδοί του Άρη και του ΠΑΟΚ συνεπλάκησαν έξω από το γήπεδο Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη το 2021. Έως σήμερα η υπόθεση ερευνάται. Το σχέδιο δράσης, τα αντίποινα και οι κώδικες.

Τον Μάρτιο του 2021 περίπου 60 χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε αριθμητικά λιγότερους οπαδούς του Άρη έξω από το γήπεδο Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Στην ίδια επίθεση πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και από το πεδίο της συμπλοκής κατασχέθηκαν μαχαίρια, τσεκούρια και στειλιάρια. Αυτό θεωρείται πως ήταν τα αντίποινα της επίθεσης με όπλο σε βάρος οπαδών του Δικεφάλου, λίγο καιρό νωρίτερα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, υπόθεση για την οποία δύο οπαδοί του Άρη καταδικάστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι ως το Εφετείο. 

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η συμπλοκή στο Χαριλάου συνεχίζεται να ερευνάται, έχοντας επιστρέψει δύο φορές από την Εισαγγελία στο Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας – η τελευταία πρόσφατα- ώστε να περιληφθούν συμπληρωματικά στοιχεία. Οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων έχουν πυκνώσει στη Θεσσαλονίκη και την ίδια στιγμή η παραπάνω υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Από τον φάκελο που είναι σε γνώση του Magazine, αποκαλύπτονται λεπτομέρειες της υποκουλτούρας των χούλιγκαν.

Το βράδυ της 20ης Μαρτίου 2021 αγωνίζονταν στο μπάσκετ Άρης-ΠΑΟΚ στο Αλεξάνδρειο. Στην πολυσέλιδη κατάθεση αστυνομικού, ο οποίος βρίσκονταν κοντά στο γήπεδο Χαριλάου, σημειώνεται ότι το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έδωσε το πρώτο σήμα στις 22:04, αναφέροντας ότι άγνωστοι προκαλούσαν φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην οδό Αλκμήνης έξω από το γήπεδο του Άρη. Όταν ο ίδιος έφτασε στο σημείο, οι δράστες είχαν αποχωρήσει. Ένα άτομο ήταν σοβαρά χτυπημένο στο κεφάλι κι ακόμη ένα μεταφερόταν με ιδιωτικό αυτοκίνητο στο νοσοκομείο. 

Το ίδιο βράδυ αστυνομικοί προσπάθησαν να αναπαραστήσουν το δρομολόγιο της επίθεσης. Περιγράφεται ότι μετέβησαν μία ώρα αργότερα στην περιοχή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία και όπως σημειώνεται στα διωκτικά έγγραφα, εκείνη την ώρα υπήρχαν ορισμένα άτομα, γνωστά στο Τμήμα Αθλητικής Βίας, που δεν είχαν κανέναν λόγο να βρίσκονται στην ερημική τοποθεσία που βρίσκεται το γήπεδο. Υπήρχαν, επίσης, δύο αυτοκίνητα, μεταξύ αυτών ένα ενοικιαζόμενο λευκό βαν. 

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η συμπλοκή στο Χαριλάου παραμένει ανοιχτή και συνεχίζεται να ερευνάται, έχοντας επιστρέψει δύο φορές από την Εισαγγελία στο Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, ώστε να περιληφθούν συμπληρωματικά στοιχεία.

Στο μεταξύ, άλλη ομάδα αστυνομικών πήγε στο γήπεδο Χαριλάου. Οι πρώτες μαρτυρίες ελήφθησαν από κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και περιέγραψαν ότι μια μεγάλη ομάδα μαυροντυμένων νεαρών βγήκε από το στενάκι πίσω από το γήπεδο του Άρη και επιτέθηκε στη μπυραρία, που λειτουργεί κάτω από τη Θύρα 2. «Αφήστε τον, μην το χτυπάτε», «Τι σας φταίει το αυτοκίνητο του ανθρώπου» είναι μερικές από τις φράσεις που υπάρχουν σε καταθέσεις για το σκηνικό βίας.

 

 

Από το πεδίο της συμπλοκής κατασχέθηκαν 36 πειστήρια, μεταξύ αυτών ένα μαχαίρι με λάμα 11,5 εκ., ένας αναδιπλούμενος σουγιάς, ένα τσεκούρι, στειλιάρια με βίδες και βόμβες μολότοφ, κάποιες άκαυτες. Σε κανένα από τα πειστήρια δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, σύμφωνα με την έκθεση της εγκληματολογικών εργαστηρίων που ενσωματώθηκε αργότερα στον φάκελο. Οι αστυνομικοί συνάντησαν το ίδιο βράδυ τους δύο βαριά τραυματίες στο νοσοκομείο. Ο πρώτος δεν ήταν σε θέση να μιλήσει, ενώ ο δεύτερος είπε ότι δέχτηκε επίθεση από αγνώστους και ότι δεν θυμάται λεπτομέρειες γιατί έπεσε στον δρόμο κι έχασε πρόσκαιρα τις αισθήσεις του. Οι δύο οργανωμένοι του Άρη, όπως αναφέρεται, δεν θέλησαν να εξεταστούν από ιατροδικαστή.

Είκοσι μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2022, το Τμήμα Αθλητικής Βίας υπέβαλε τη δικογραφία στην Εισαγγελία. Στην υποβλητική αναφορά σημειώνεται ότι οι χούλιγκαν χρησιμοποίησαν 17 αυτοκίνητα. Υπάρχουν περισσότερα από 15 βίντεο, κυρίως από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων και εισόδων πολυκατοικιών, από τα οποία αρχικά προκύπτει ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου δύο λεπτά. Οι αστυνομικοί λένε ότι οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ στάθμευσαν τα αυτοκίνητα στην οδό Παραλή. Κάποιοι έμειναν στη θέση του οδηγού, μάλιστα ένας εξ αυτών φέρεται να είπε σε περίοικο που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο, «Ακούς; Τσιμουδιά».

Οι υπόλοιποι, περίπου 60 άτομα, έκαναν σχεδόν ολόκληρο τον γύρο του γηπέδου και επιτέθηκαν στα 14 άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη μπυραρία. Οι τελευταίοι αντέδρασαν και όπως περιγράφεται οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ χωρίστηκαν στα δύο, πριν ανασυνταχθούν. Απομόνωσαν και χτύπησαν βαριά ένα άτομο πεσμένο στον δρόμο και κάποια στιγμή, ένας από την πρώτη ομάδα, κάνοντας μια χαρακτηριστική κίνηση των χεριών, φέρεται να φώναξε, «Φτάνει, φτάνει». Ο ίδιος έδειξε προς το γήπεδο και ακούγεται να λέει «Εκεί είναι».

Απομόνωσαν και χτύπησαν βαριά ένα άτομο πεσμένο στον δρόμο και κάποια στιγμή, ένας από τους δράστες, κάνοντας μια χαρακτηριστική κίνηση των χεριών, φέρεται να φώναξε, «Φτάνει, φτάνει».

Οι κουκουλοφόροι έτρεξαν προς το σημείο από το οποίο είχαν ξεκινήσει, προκαλώντας φθορές σε 16 παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Δύο από αυτά τυλίχτηκαν στις φλόγες. Στη δικογραφία περιγράφεται ότι αρχικός στόχος των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν να επιτεθούν σε οπαδούς του Άρη, όμως μετά την αντίδραση των τελευταίων επικεντρώθηκαν στην πρόκληση υλικών ζημιών, όπως σημειώνεται. «Μη μείνει κανένα αμάξι!», «Το τζιπ, παιδιά», φώναζαν μεταξύ άλλων. Πριν μπουν στα αυτοκίνητα που τους περίμεναν με αναμμένη τη μηχανή, πέταξαν στον δρόμο και σε κάδους απορριμμάτων τα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν.

Στην αστυνομική αναφορά σημειώνεται ότι δεν ταυτοποιήθηκε κάποιος από τους δράστες, έτσι η έρευνα επικεντρώθηκε στα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν. Από την ανάλυση δεκάδων καμερών ασφαλείας, προέκυψε ότι πράγματι είχαν ξεκινήσει από την περιοχή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Στα περισσότερα οχήματα είχαν κρύψει τις πινακίδες κυκλοφορίας με χαρτόνια και ταινίες και μετά την επίθεση φέρεται να ακολούθησαν το αντίστροφο δρομολόγιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ταυτοποιήθηκαν τα οχήματα 14 ατόμων, τα οποία με αυτόν τον τρόπο τοποθετούνται στο σημείο της συμπλοκής. Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν απασχολήσει για οπαδικά επεισόδια. Η ταυτοποίηση των οχημάτων έγινε είτε με βεβαιότητα είτε με αυξημένη πιθανότητα, όπως σημειώνεται στην υπηρεσιακή αναφορά. 

Στον φάκελο υπάρχει, τέλος, μια ενότητα με ειδικό ενδιαφέρον. «Συνηθίζεται σε περιστατικά οπαδικού χαρακτήρα η με οποιονδήποτε τρόπο γνωστοποίηση εκ μέρους του δράστη προς τον παθόντα της ταυτότητάς του, έτσι ώστε ο παθών να λάβει γνώση ποιος “κατάφερε” να πραγματοποιήσει την επίθεση. Αυτό το ενεργεί ο δράστης ως ένδειξη επιβολής δύναμης και με σκοπό την αναγνωρισιμότητά του και την επέκταση της φήμης του», όπως αναφέρεται. 

Για την επίθεση στο Χαριλάου, το Τμήμα Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας εκτιμά ότι οι παθόντες και λοιποί παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν κάποιους από τους δράστες, όμως απέφυγαν να τους αναγνωρίσουν, λέγοντας ότι υπέστησαν σοκ κατά τη στιγμή της επίθεσης. «Η στάση των παθόντων- μη παροχή πληροφοριών και στοιχείων για τους δράστες – ταυτίζεται με τη συνήθη στάση των εμπλεκόμενων σε περιστατικά βίας μεταξύ οπαδών ομάδων», σημειώνεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα