istock

ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΕΞΩ – ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΜΕΡΗ Ν’ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μαγαζιά με αυλές και κήπους για τις εξόδους στην Αθήνα.

Καλός καιρός στην Αθήνα σημαίνει αυτόματα και τραπεζάκια έξω. Τα μαγαζιά ανοίγουν ξανά τις αυλές και τους κήπους τους για τις καλοκαιρινές ημέρες που δεν αργούν να έρθουν, σερβίροντας τις σπεσιαλιτέ τους κάτω από δέντρα και γύρω από ανθισμένα φυτά και ζωηρές πρασινάδες.

Στην πλακόστρωτη αυλή του Teras

Σε μία από τις γειτονιές του Νέου Κόσμου, που αποτελεί και μία από τις πιο ανερχόμενες της Αθήνας, βρίσκεται το Teras. Στεγασμένο σε μία διώροφη μονοκατοικία του ‘30, όπου γίνονται διάφορες ζυμώσεις, όπως ποιητικές βραδιές και οινικές παρουσιάσεις, έχει μία υπέροχη πλακόστρωτη αυλή.

Τα δέντρα χαρίζουν την επιθυμητή σκιά για να απολαύσεις τον καφέ σου το πρωί ή να κάνεις μία στάση για το μεσημεριανό διάλειμμα. Αν πάλι, το επισκεφτείς για cocktail το βράδυ, έχεις το τέλειο σκηνικό για μία απόδραση εντός πόλεως.

Θεοδωρήτου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος

Στο μυστικό café του Νομισματικού Μουσείου

Το Αναψυκτήριο που λειτουργεί στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου παραμένει μία μυστική πράσινη όαση για τους flâneurs της Αθήνας. Τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί μουσικές βραδιές, προβάλλοντας νέους καλλιτέχνες αλλά και ενδιαφέρουσες θεματικές, όπως παρουσιάσεις βιβλίων και συναντήσεις με συγγραφείς. Ο κήπος περιλαμβάνει πολλά είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας και κοσμείται με αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων. Αν περάσεις τη βαριά σιδερένια πόρτα, αξίζει να επισκεφτείς την πλούσια συλλογή του Νομισματικού Μουσείου, η οποία περιλαμβάνει περίπου πάνω από 500 χιλιάδες προσκτήματα –κυρίως νομίσματα, αλλά και μετάλλια, σφραγιδόλιθους και τάλαντα– που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα.

Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

Κάτω από την κληματαριά στα Κανάρια

Σε μία ασβεστωμένη αυλή κάτω από την κληματαριά βγαίνουν τα τραπεζάκια στα Κανάρια. Από το 1950, αυτή η αυθεντική ψαροταβέρνα στο Μοσχάτο επιδεικνύει μαεστρία στο τηγάνι και τη σχάρα, με φρέσκα ψάρια από τις Κυκλάδες και γάμπαρη από τον Πλαταμώνα.

Κανάρη 119, Μοσχάτο

Στην καντίνα της Γαλιάντρας

Μία αίσθηση φεστιβαλική και γιορτινή σε διακατέχει κάθε φορά που περνάς την πόρτα της Γαλιάντρας. Η καντίνα της Γωγώς Δελογιάννη είναι στημένη σε περίοπτη θέση, σε μία αυλή με χαλικάκι όπου δεν στήνονται τραπέζια αλλά χρωματιστά βαρέλια. Θα φας κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές και hot dog και θα πιείς παγωμένη μπύρα, σε μία άκρως καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Γιατράκου 4, Μεταξουργείο

Στην πολύχρωμη αυλή του Noah

Θα είναι σαν να είσαι διακοπές αλλά θα βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από τη Βασιλίσσης Σοφίας. Αφού περάσεις το μεγάλο γλυπτό που σε καλωσορίζει λέγοντας “σ΄αγαπώ“ στη νοηματική γλώσσα, μπροστά σου απλώνεται μία αυλή γεμάτη χρώματα, ένταση και πράσινο.

Ψηλά δέντρα, λουλούδια και φυτά, άνετοι καναπέδες και τραπέζια, τοιχογραφίες και διακόσμηση εμπνευσμένη από τη λατινοαμερικάνικη κουλτούρα συνθέτουν ένα σκηνικό που σε ταξιδεύει έστω και νοερά. Εδώ, η μέρα ξεκινάει από νωρίς με καφέ και πρωινό και τελειώνει αργά τη νύχτα με πάρτι.

Ευζώνων Πάρκο Ελευθερίας Μέγαρο Μουσικής

Στο πεζοδρόμιο του Οικονόμου στα Πετράλωνα

Η ταβέρνα του Οικονόμου παραμένει διαχρονικά κλασική αλλά όσο ζεστή είναι η σάλα τον χειμώνα άλλο τόσο κινηματογραφικά όμορφο είναι το έξω. Τα τραπέζια πάνω στο πεζοδρόμιο της Τρώων, που “βλέπουν” τον θρυλικό κινηματογράφο Ζέφυρο σε περιμένουν για ένα γεύμα σχεδόν μαμαδίστικο.

Κυδαντινών 32, Πετράλωνα

Στην αυλή του Terrorist για κρασί

Μία μονοκατοικία του ’60 έγινε το σπίτι για το νέο wine bar του Χαλανδρίου. Όσο ανοίγει ο καιρός τόσο αυξάνεται η δημοτικότητα της αυλής στο Terroirist για να απολαύσει κανείς το κρασί και το φαγητό του. Στον κατάλογο που έχει επιμεληθεί η Χρύσα Γιατρά συγκεντρώνονται περίπου 80 ετικέτες με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, αλλά χωρίς να λείπουν επιλογές από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Αργεντινή. Στο φαγητό, ο Άγγελος Λάντος έχει φροντίσει να δημιουργήσει πιάτα που συνοδεύουν ιδανικά αλλά και αναδεικνύουν το κρασί.

Θουκιδίδου 12, Χαλάνδρι

Με θέα στο πάρκο στο Junior Does Wine

Το μικρό, ανεπιτήδευτο wine bar των Ιλισίων προσφέρει δυνατές βραδιές παρά τα λίγα τετραγωνικά του. Όταν όμως πιάνεις θέση στα τραπεζάκια έξω, με θέα στο πάρκο, νιώθεις κι εσύ κομμάτι της γειτονιάς. Θα βρεις οικονομικές επιλογές σε ποτήρι και μπουκάλι από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και νόστιμες προτάσεις σε tapas.

Μεάνδρου 5, Ιλίσια

Για θαλασσινό αέρα στο Υπερωκεάνιο

Βρίσκεται μία ανάσα πάνω από το λιμάνι, δίνοντάς σου έτσι την αίσθηση ενός παντοτινού ταξιδιού. Το θαλασσινό αεράκι περνάει από τα τραπεζάκια στη Χατζηκυριάκου και κάπως έτσι τα τηγανητά ψαράκια, η λαδένια, τα κιμωλιάτικα πιταράκια, οι σαρδέλες στο φρυγανισμένο ψωμί και τα μακαρόνια με αντζούγιες γίνονται πιο νόστιμα.

Μ. Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς

Στον κήπο του six d.o.g.s

Ο κήπος του six d.o.g.s είναι πέρασμα για κάθε κάτοικο του κέντρου. Σταθερή αξία από το 2010 που μεταμορφώθηκε ολικά ο ακάλυπτος χώρος της Αβραμιώτου, λειτουργεί όλο τον χρόνο, αλλά τις καλές ημέρες έχει την τιμητική του. Πλούσια βλάστηση, τραπέζια, πάγκοι, καθίσματα και – το σημαντικότερο – πρίζες και wifi δημιουργούν μία αστική ζούγκλα για να βγει το καλοκαίρι στην Αθήνα.

Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα