Γρηγόρης Κολλάρος

ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ

Eρευνητές ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος των δυο βιολογικών φύλων λειτουργεί διαφορετικά σε όλα, πλην ενός.

Υπάρχει μια δραστηριότητα (σεξ λέγεται) που μπορεί να μειώσει το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας (πχ στην καρδιά) και να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον ύπνο.

Εκτός βέβαια, και αν δεν ολοκληρώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις εργασίες και αρχίζουν να διυλίζουν τον κώνωπα. Τότε αρχίζουν τα προβλήματα που ακυρώνουν όλα τα θετικά μιας συνουσίας.

Είναι κρίμα κι άδικο, αν σκεφτείς πως ο οργασμός είναι κατ’ αρχάς οργανικό ζήτημα και άρα μπορεί να επηρεαστεί από πολλές παραμέτρους. Από την πιο απλή έως την πιο σοβαρή.

Θα τα δούμε όλα, πριν ασχοληθούμε με την ανακάλυψη ενός ακόμα δώρου, το οποίο μπορείς να χαρακτηρίσεις και ως ανέλπιστο.

ΤΑ 5 ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΟΡΓΑΣΜΟ

Oι γυναίκες έχουν πολλές ερωτογενείς ζώνες στο σώμα τους, πέραν της προφανούς. Είναι τα αυτιά, οι καρποί, ο αυχένας, η κάτω πλάτη, το εσωτερικό των μηρών, το πίσω μέρος του λαιμού, η λεκάνη, ο βραχίονας και πίσω από τα γόνατα.

Παρ’ όλα αυτά, ο εγκέφαλος των γυναικών διεγείρεται πιο δύσκολα από τον ανδρικό. Μελέτη με τη χρήση τεχνολογίας fMRI (Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) έδειξε ότι ενεργοποιούνται περιοχές όπως η αισθητηριακή επεξεργασία, η κινητική λειτουργία, η ανταμοιβή και η συναισθηματική ρύθμιση.

Το The Renewal Point περιγράφει τη διαφορά ως εξής:

«Oι άντρες είναι σαν τα μικροκύματα – οι γυναίκες είναι σαν τις αργές κουζίνες, ως προς τον οργασμό».

Για τις γυναίκες, όλα αρχίζουν με την ‘απενεργοποίηση’ του εγκεφάλου. Οι παρορμήσεις που φτάνουν στα κέντρα ευχαρίστησης μπορούν να προκαλέσουν οργασμό μόνο εάν έχουν απενεργοποιηθεί η αμυγδαλή -σχετίζεται με τη μνήμη και τα συναισθήματα- και η έλικα προσαγωγίου, το κέντρο φόβου και άγχους.

1. Όλες οι γυναίκες πρέπει να έχουν οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Γράψε λάθος. Bάσει ερευνών ποσοστό που πλησιάζει στο 75% των γεννημένων ως γυναικών, χρειάζεται διέγερση της κλειτορίδας για να φτάσει οργασμό, ακόμη και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ως εκ τούτου, η επικρατούσα θεωρία είναι τελείως λάθος. Και οδηγεί σε πολλές απογοητεύσεις.

Μεταξύ των πραγμάτων που επηρεάζουν τη δυνατότητα μιας γυναίκας να ολοκληρώσει, είναι η μικρής ‘δυναμικής’ διέγερση, οι ορμονικές αλλαγές (στη γέννα, κοντά στην κλιμακτήριο κ.α.), συγκεκριμένα ιατρικά θέματα (πχ θυρεοειδής ή άγχος ή κατάθλιψη), φάρμακα (αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά), χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανησυχίες για τη σχέση, η ηλικία και ιστορικό σεξουαλικού τραύματος.

Η αδυναμία του άνδρα να ολοκληρώσει επίσης, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μια διαταραχή ψυχικής υγείας ή ακόμα και το άγχος ότι δεν θα ικανοποιήσει το έτερο μέλος, μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Κανείς δεν ‘κλέβει’ κανέναν.

2. Οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να επιτύχουν πολλαπλούς οργασμούς 

Κατ’ αρχάς, ως πολλαπλός οργασμός λογίζονται οι πολλοί κοντινοί (σε χρονική απόσταση) οργασμοί. Για κάποιους αρκούν δευτερόλεπτα. Άλλοι ολοκληρώνουν, έχουν μείωση της διέγερσης, πριν διεγερθούν εκ νέου σε λίγα λεπτά και βιώσουν έναν ακόμα οργασμό.

Στοιχεία δείχνουν πως άνθρωποι γυναικείου βιολογικού φύλλου μπορούν να επιτύχουν έως και 20 οργασμούς, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνουσίας. Η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να διαπιστώσει ακόμα, αν οι γυναίκες έχουν και εκσπερμάτιση και οργασμό. Η γυναικεία εκσπερμάτιση δεν είναι συνηθισμένη και οι περισσότερες γυναίκες δεν εκσπερματώνουν όταν βιώνουν τον οργασμό.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα που έχουν ανδρικό βιολογικό φύλλο, ποσοστό μικρότερο του 10% στη δεκαετία των 20 και μικρότερο του 7% στη δεκαετία των 30 μπορούν να έχουν πολλαπλούς οργασμούς, σε δυο τύπους: τους σποραδικούς (με μεσοοργασμικά διαστήματα αρκετών λεπτών) και τους συμπυκνωμένους (με εκρήξεις 2-4 οργασμών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά).

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να διευκολύνουν τους πολλαπλούς οργασμούς.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της εξάσκησης (για οργασμό χωρίς εκσπερμάτιση), της χρήσης ψυχοδιεγερτικών φαρμάκων, τους πολλαπλούς ή/και νέους σεξουαλικούς συντρόφους και τη χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών για ενίσχυση της απτικής διέγερσης.

3. Το σημείο G εγγυάται τους οργασμούς

Η ύπαρξη και η θέση του σημείου G, μιας συγκεκριμένης περιοχής στον κόλπο που έχει κάνει καριέρα ως ικανό να προκαλέσει έντονους οργασμούς, εξακολουθεί να αποτελεί θέμα debate στην επιστημονική κοινότητα. Ενώ ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι βιώνουν αυξημένη ευχαρίστηση από την εσωτερική διέγερση σε αυτήν την περιοχή, άλλες δεν φτάνουν καν σε οργασμό. Τονίζουν και ότι η εστίαση σε αυτήν την περιοχή, οδηγεί σε παραμέληση άλλων που προσφέρουν ευχαρίστηση.

4. Η κορύφωση είναι εύκολη

Η επίτευξη οργασμού μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με τις ατομικές περιστάσεις. Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους. Μπορεί να περιλαμβάνει την εξερεύνηση διαφορετικών τύπων διέγερσης, τον πειραματισμό με τις θέσεις, την εκμάθηση της απόκρισης του σώματός σας και τη σαφή επικοινωνία με έναν σύντροφο.

5. Οι γυναίκες χρειάζονται έναν ικανό σύντροφο για ζήσουν τον οργασμό

Αυτός ο μύθος μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση και να δημιουργήσει άγχος απόδοσης. Οι καλοί εραστές δεν γεννιούνται. Γίνονται, μέσω της επικοινωνίας και της αναφοράς όσων τους αρέσουν και όσων δεν τους αρέσουν.

Πολλές γυναίκες μπορούν να επιτύχουν οργασμό μέσω της αυτοδιέγερσης ή με έναν σύντροφο που είναι πρόθυμος να μάθει και να επικοινωνήσει ανοιχτά μαζί τους. Όπως ισχύει για όλα όσα αφορούν τη συνουσία, το να μιλάμε και να αναφέρουμε τις ανάγκες μας είναι ο κατ’ εξοχήν τρόπος για να περάσουμε καλά.

ΤΑ 5 ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΚΟ ΟΡΓΑΣΜΟ

Η ανδρική λίμπιντο «υπάρχει» σε δύο περιοχές του εγκεφάλου: τον εγκεφαλικό φλοιό (είναι υπεύθυνος για ανώτερες λειτουργίες, όπως ο προγραμματισμός και η σκέψη) και το μεταιχμιακό σύστημα (σχετίζεται με το συναίσθημα, τα κίνητρα και τη σεξουαλική ορμή). Είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλική ορμή και την απόδοση.

Είναι ο λόγος που ένας άντρας μπορεί να έχει οργασμό όταν σκέφτεται ή ονειρεύεται μια σεξουαλική εμπειρία.

Σε ό,τι αφορά τις ερωτογενείς ζώνες, το μπροστινό μέρος του λαιμού (το μήλο του Αδάμ) είναι στη λίστα, όπως και το πέλμα, το κάτω χείλος και οι νευρικές απολήξεις στο τριχωτό της κεφαλής που ενεργοποιούνται με την ελαφριά πίεση.

Ας δούμε τώρα, τους πιο δημοφιλείς μύθους.

1. Πρέπει να αντέχεις για ώρα, ώστε να ικανοποιήσεις τον/την σύντροφο σου

Όσο και αν έχει ερευνηθεί αυτό το θέμα, δεν έχει βρεθεί κάποιο καθορισμένο χρονικό διάστημα που εγγυάται την ολοκλήρωση του/της συντρόφου. Δεν πρόκειται για γυμναστικές επιδείξεις, αλλά για μια συνεύρεση στην οποία όλα παίζουν ρόλο. Η υγεία, το σώμα και το μυαλό.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ανοιχτή επικοινωνία και η προτεραιότητα στην αμοιβαία ευχαρίστηση. Η εστίαση στη μεγάλη διάρκεια μπορεί να προσθέσει περιττή πίεση και να εμποδίσει την απόλαυση και για τους δύο συντρόφους.

2. Το μέγεθος μετράει

To πορνό έχει καταστρέψει οικογένειες και σχέσεις. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους του πέους και της ικανοποίησης του συντρόφου. Ο κόλπος είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμος και οι νευρικές απολήξεις συγκεντρώνονται στο εσωτερικό τρίτο. Όχι στο μήκος. Άρα μεγαλύτερη σημασία έχει η απόδοση.

Εάν αναρωτιέσαι για το μέσο μέγεθος του πέους ενός ενήλικου, σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύτηκε στο BJU International ισχύουν τα εξής:

  • Το μέσο χαλαρό μήκος ενός πέους είναι 9.15 εκατοστά.
  • Η μέση περιφέρεια ενός χαλαρού πέους είναι 9.40 εκατοστά.
  • Το μέσο μήκος σε στύση ενός πέους είναι 13 εκατοστά.
  • Η μέση περιφέρεια ενός πέους σε στύση είναι 12 εκατοστά.

3. Η εκσπερμάτιση είναι βασική προϋπόθεση της ικανοποίησης

Μελέτες δείχνουν πως η ανάγκη για εκσπερμάτιση κατά τη διάρκεια του σεξ είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Κάποιοι το θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να χαρακτηρίσουν ως επιτυχημένη τη συνεύρεση. Άλλοι όχι.

Μερικοί μπορούν να φτάσουν στον οργασμό χωρίς εκσπερμάτιση.

Παρεμπιπτόντως, ο λόγος που οι άντρες συνήθως έχουν μόνο έναν οργασμό είναι η περίοδος ανθεκτικότητας ή ο χρόνος που χρειάζεται μετά την εκσπερμάτιση για να ενεργοποιηθεί ξανά το πέος.

Η διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πολύ μεταβλητή μεταξύ των ανδρών. Κρατά από λίγα λεπτά (στους νέους) έως ώρες ή και μέρες (στους μεγαλύτερους).

4. Οι οργασμοί είναι πάντα έντονοι

Οι οργασμοί μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και αίσθηση από άτομο σε άτομο, ακόμη και από συνάντηση σε συνάντηση. Δεν υπάρχει «σωστός» ή «λάθος» τρόπος να βιώσεις έναν οργασμό.

5. Εάν δεν φτάνεις σε οργασμό μέσω της σεξουαλικής επαφής, κάτι δεν πάει καλά με εσένα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να μην έχει οργασμό μόνο μέσω της σεξουαλικής επαφής και δεν υποδηλώνει απαραίτητα κάποια δυσλειτουργία. Η διερεύνηση άλλων μορφών σεξουαλικής διέγερσης και η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

ΚΑΠΟΙΑ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΣΜΟ

Έως τώρα μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι ο οργασμός

  • δεν είναι ο μοναδικός σκοπός του σεξ -που μπορεί να είναι ευχάριστο και να ικανοποιεί τη συναισθηματική σύνδεση, έτσι κι αλλιώς.
  • μοιράζεται ομοιότητες με την ανταπόκριση του εγκεφάλου στη μουσική και το χορό -όσον αφορά τη νευρωνική ‘συμμετοχή’, όπου η εγκεφαλική δραστηριότητα συγχρονίζεται με εξωτερικούς ρυθμούς.
  • απολαμβάνεται από άτομα όλων των σεξουαλικών φύλων, μέσω διαφόρων τρόπων (σεξουαλική επαφή, αυτοδιέγερση, διέγερση του συντρόφου).
  • δεν επιτυγχάνεται πάντα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
  • διαφέρει από άτομο σε άτομο ως προς την ένταση, τη διάρκεια και τις σωματικές αισθήσεις. Δεν υπάρχει «κανονικός» τρόπος.
  • έχει οφέλη για την υγεία. Μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες, ορμόνες που έχουν δράση τόνωσης της διάθεσης και ανακούφιση από τον πόνο, να συμβάλει στον καλύτερο ύπνο, το μειωμένο στρες και το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι δυσκολίες στην επίτευξη του οργασμού είναι συχνό φαινόμενο.

Μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως άγχος, θέματα σχέσεων, ιατρικές καταστάσεις και ορισμένα φάρμακα. Εάν φτάσουν στο σημείο ανησυχίας, εμπιστευόμαστε επαγγελματία υγείας.

Εργασίες έχουν καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα και τους διάφορους νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται κατά τη διάρκεια του οργασμού. Παίζουν ρόλο η ντοπαμίνης -στο σύστημα ανταμοιβής-, η ωκυτοκίνη -στην προώθηση του δεσμού και της ανακούφισης από τον πόνο- και η σεροτονίνη -στη χαλάρωση και την υπνηλία.

Απεικόνιση της δουλειάς των ερευνητών του UTA eLife

ΟΙ ΟΡΓΑΣΜΟΙ TΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Η τελευταία σχετική έρευνα, δείχνει πως οι οργανισμοί μπορεί να είναι βιολογικά σχεδιασμένοι για να ενισχύουν το μακροχρόνιο δεσμό μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων, σε ό,τι αφορά τους άνδρες.

Ερευνητές από το University of Texas at Austin χρησιμοποίησαν πρωτοποριακή τεχνολογία για να εξετάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα μικρών, μονογαμικών τρωκτικών (βλ. Μίκρωτος -είδος που ανήκει στα λίγα μονογαμικά) κατά τη διάρκεια και μετά τον οργασμό.

Ανακάλυψαν ότι τα ζώα «βιώνουν μια καταιγίδα εγκεφαλικής δραστηριότητας, εν μέσω και μετά από μια κορύφωση, κατανεμημένη σε 68 διακριτές περιοχές του εγκεφάλου που αποτελούν επτά κυκλώματα σε όλο τον εγκέφαλο».

Έως τώρα ήταν γνωστό πως αρκετές από αυτές τις περιοχές διαμορφώνουν το δέσιμο (άρα οι οργασμοί δεν προορίζονται μόνο για ευχαρίστηση ή αναπαραγωγή).

Η συγκεκριμένη δουλειά ωστόσο, προτείνει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να βιώσει παρόμοια νευρολογική δραστηριότητα εν μέσω του οργασμού.

«Τα δεδομένα του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς υποδηλώνουν ότι και τα δύο φύλα μπορεί να έχουν αποκρίσεις που μοιάζουν με οργασμό. Αυτοί οι «οργασμοί» συντονίζουν το σχηματισμό ενός δεσμού» διευκρίνισε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, Steven M Phelps στο δελτίο Τύπου.

«Εάν αυτό αποδειχθεί αληθές, θα σημαίνει πως οι οργασμοί μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο για την προώθηση της σύνδεσης στους ανθρώπους, όπως έχει προταθεί εδώ».

Ο Phelps τόνισε ότι ο αρσενικός και ο γυναικείος εγκέφαλος συνδέονται με διαφορετικό τρόπο, παρ’ όλα αυτά, με την ομάδα του βρήκαν «σχεδόν πανομοιότυπη» νευρολογική δραστηριότητα κατά το ζευγάρωμα. «Κάτι που ήταν έκπληξη».

Οι σεξουαλικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι σημαντικές για σεξουαλικές, επιθετικές και γονικές συμπεριφορές. «Επομένως η επικρατούσα υπόθεση ήταν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά το ζευγάρωμα και το δέσιμο θα ήταν επίσης διαφορετική μεταξύ των φύλων».

Ενώ οι ερευνητές δεν κατάφεραν να καταλάβουν αν τα θηλυκά τρωκτικά είχαν οργασμό ή όχι, παρατήρησαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν οι άνδρες σύντροφοί τους έφτασαν στην κορύφωση.

Η παρόμοια νευρολογική δραστηριότητα μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών δείχνει περαιτέρω ότι ο οργασμός (ή τουλάχιστον ο ανδρικός οργασμός) ενισχύει τον δεσμό μεταξύ του ζευγαριού.

«Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι πιθανότατα βιώνουν παρόμοια δραστηριότητα εν μέσω οργασμού» κατέληξαν οι ερευνητές του UT Austin, οι οποίοι προφανώς και θα μελετήσουν περαιτέρω το φαινόμενο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα