Την Κυριακή ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας iStock

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Παρά την εξαντλητική κούραση τα χαμόγελα είναι μόνιμα ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των δρομέων. Γιατί έχουν έντονα θετικό συναίσθημα οι δρομείς και ειδικά αυτοί του Μαραθωνίου;

Αρκετές φορές μετά από μία κουραστική προπόνηση έχουμε έντονο αίσθημα ευφορίας. Κάποιες άλλες απλώς αισθανόμαστε ράκος. Η ευφορία όμως είναι τόσο συχνή και τόσο έντονη που αποτέλεσε πεδίο επιστημονικών μελετών, ακόμη και για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Βέβαια, για πολλά χρόνια οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να αποδείξουν εάν το θετικό και έντονο συναίσθημα των δρομέων υπήρχε πραγματικά ή δημιουργούνταν απλώς επειδή οι δρομείς γνώριζαν ότι μετά από κάθε επίπονη προσπάθεια είχαν διάφορα οφέλη: δυνατότερη καρδιά, λιγότερα κιλά, μικρότερη κοιλιά, πιο σφιχτό σώμα

Δρομείς του Αυθεντικού Μαραθωνίου /SOOC
Athens Half Marathon, March 19, 2023. / Ημιμαραθώνιος Αθήνας, 19 Μαρτίου 2023.

Το πρώτο που ανακάλυψαν είναι ότι το συναίσθημα αυτό περιγραφόταν εξαιρετικά έντονο.

Για να καταλήξουν, όπως σε ένα άρτιο συμπέρασμα, άφησαν στην άκρη τις μαρτυρίες των δρομέων και «μπήκαν» στον εγκέφαλό τους, ώστε να ελέγξουν εάν πραγματικά υπάρχουν βιοχημικές αλλαγές, όπως είναι η απότομη αύξηση των ορμονών της ευτυχίας, όπως της σεροτονίνης ή ενδορφινών που προκαλούν άμεση αλλά μικρής διάρκειας ευφορία.

Εάν ίσχυε αυτό, θα μπορούσε να ερμηνεύσει τις αλλαγές στη διάθεση που περιγράφονται από τους αθλητές. Ωστόσο, δεν υπήρχε, όμως μέχρι πρόσφατα, μέθοδος μέτρησης των ενδορφινών.

Το Σάββατο και την Κυριακή (11-12 Νοεμβρίου) πραγματοποιείται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας. Δείτε τις κυκλοφορικές ρυθμίσεις

 

 

Ετσι, για πρώτη φορά στην Ιστορία ερευνητική ομάδα ειδικών από τη Γερμανία δημοσίευσε μια έρευνα στο περιοδικό Cerebral Cortex, στην οποία αναφερόταν ότι είχε βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης των ενδορφινών πριν και μετά την άσκηση.

Έντονα συναισθήματα μετά την ολοκλήρωση του αγώνα /SOOC
Athens Half Marathon, March 19, 2023. / Ημιμαραθώνιος Αθήνας, 19 Μαρτίου 2023.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε δώδεκα αθλητές, στους οποίους μετρήθηκαν οι ενδορφίνες πριν την άσκηση. Στη συνέχεια οι αθλητές έτρεξαν για δύο ώρες και μετρήθηκαν ξανά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «τα επίπεδα ενδορφινών ήταν σημαντικά υψηλότερα μετά το τρέξιμο».

Με τον τρόπο αυτό επαληθεύτηκε για πρώτη φορά ότι όντως υπάρχει σημαντική βιοχημική μεταβολή στους ανθρώπους που ασκούνται και ειδικότερα σε όσους τρέχουν.

Τόσο για τους αθλητές όσο και για όσους αγαπούν υπερβολικά τον καναπέ τους, τα αποτελέσματα άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην επιστήμη της άσκησης, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατόν να προσδιοριστεί και να μετρηθεί η ευφορία των δρομέων και να βρεθούν τα αίτιά της.

Κατά συνέπεια γεμίζει ελπίδες αυτούς οι οποίοι αν και δεν αγαπούν πολύ τη γυμναστική, αθλούνται.

Ο συντονιστής της έρευνας δρ Χένιγκ Μπέκερ από το Πανεπιστημίου της Βόννης, υποστηρίζει ότι εμπνεύστηκε την ιδέα δοκιμής της θεωρίας των ενδορφινών, όταν διαπίστωσε ότι μπορούσε να εφαρμόσει τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούσε και για τη μελέτη του πόνου.

Εφάρμοσε τη μέθοδο της τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρονίων (PET Scan) μαζί με νέα χημικά που αποκαλύπτουν τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο.

Αν οι τομογραφίες έδειχναν ότι οι ενδορφίνες παράγονταν και παρέμεναν σε περιοχές του εγκεφάλου που διαχειρίζονταν τη διάθεση, είχε αποδειχθεί και η υπόθεση του «ευτυχισμένου δρομέα».

Χαμόγελα από όλους την ημέρα του Μαραθωνίου /SOOC
39th Athens Marathon, «the Authentic» 2022. Athens, Greece on November 13, 2022. / 39ος Μαραθώνιος Αθηνών, «ο Αυθεντικός» 2022. Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2022.

Ο δρ Μπέκερ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από δέκα δρομείς μεγάλων αποστάσεων να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα για τη μελέτη των υποδοχέων οπιοειδών στον εγκέφαλο.

Ομως, οι δρομείς δεν γνώριζαν τι ακριβώς αναζητούσαν οι ερευνητές, δηλαδή, ότι ήθελαν να καταγράψουν την έκκριση ενδορφινών και την ευφορία του δρομέα.

Οπως έδειξαν τα πειράματα, οι ενδορφίνες που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του δρόμου παρέμειναν σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονταν με τα συναισθήματα και κυρίως στην υπερμεσολόβιο έλικα του εγκεφάλου και την προμετωπιαία περιοχή.

Και οι δύο περιοχές του εγκεφάλου, εξηγεί ο δρ Μπέκερ, ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι είναι ερωτευμένοι ή ακούν την αγαπημένη τους μουσική.

Μειωμένος και ο πόνος στους δρομείς

Σε μελέτη που ακολούθησε, οι επιστήμονες θέλησαν να δουν κατά πόσο η γυμναστική επηρεάζει και την αντίληψη του πόνου.

«Διαπιστώσαμε ότι οι δρομείς έχουν αυξημένη αντοχή στον πόνο», λένε οι επιστήμονες, γεγονός που εξηγεί γιατί κάποιες φορές παρότι οι δρομείς υφίστανται κατάγματα ή ακόμα και καρδιακή προσβολή εξακολουθούν να τρέχουν.

Info:

Το ραντεβού για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ, δίνεται το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Να είστε εκεί!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα