Πορνό istockphoto

ΘΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΡΝΟ;

Πώς αλλάζει το πορνό που βλέπουμε. Προβληματισμοί για τη συναίνεση και την ηθική.

Το ερωτικό/σεξουαλικό adult περιεχόμενο υφίσταται σήμερα μια σημαντική μετατόπιση με την άφιξη της πορνογραφίας που δημιουργείται μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Στο νέο αυτό πορνό, οι ψηφιακοί πορνοστάρ αντικαθιστούν τους ανθρώπους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των χρηστών.

Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε επίπεδο ηθικής και ψυχολογίας, αλλά και στο πώς θα βλέπουμε πορνό από εδώ και πέρα.

Όσον αφορά τo τεχνολογικό σκέλος, η AI πορνογραφία χρησιμοποιεί προηγμένη βαθιά μάθηση, κυρίως μέσω των δικτύων Generative Adversarial Networks (GANs).

Αυτά τα δίκτυα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ρεαλιστικές εικόνες και βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πορνοστάρ, ενώ παράλληλα προσαρμόζονται στις ανάγκες των διαδικτυακών “καταναλωτών”.

Ωστόσο, η νέα τεχνολογία φέρνει και νέες νομικές και ηθικές προκλήσεις.

Νομικά, αυτή τη στιγμή η ΑΙ πορνογραφία βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη, ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πόσο ηθικό (δεν) είναι να δημιουργεί κανείς εικόνες παρόμοιες με πρόσωπα ανθρώπων, χωρίς τη συγκατάθεσή τους (deepfake).

Ηθικά, υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα χειριστούμε ζητήματα όπως η απανθρωποποίηση της ερωτικής εμπειρίας ή η ενδεχόμενη ενίσχυση στερεοτύπων γύρω από το σεξ και τα σώματα των ανθρώπων.

ΠΩΣ ΤΟ AI ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΡΝΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο του πορνό περιγράφει δημοσίευμα του Guardian, αναλύοντας τις τελευταίες τάσεις, σχολιάζοντας παράλληλα το θέμα της ηθικής που εγείρεται σχετικά με τη χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών.

Η εφημερίδα μίλησε με την Άσλει Νίλι, μια 29χρονη που ξεκίνησε να εργάζεται στα 18 ως cam girl, ως στρίπερ και έπειτα ως μέλος του FetLife, ενός κοινωνικού δικτύου για φετιχιστές.

Η Νίλι έχει δημιουργήσει το δικό της σεξουαλικό app που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, το MyPeach.ai, το οποίο χρησιμοποιεί κείμενο και εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη για να αναπαράγει την εμπειρία της συνομιλίας και του sexting στο διαδίκτυο.

Ο Guardian αναφέρει πως συχνά η βιομηχανία του πορνό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αναδυόμενων τεχνολογιών και αυτό ωφελείται στο hype για το ChatGPT, ειδικά από τη στιγμή που η OpenAI δεν επιτρέπει στους χρήστες να μιλούν “βρώμικα” στο chatbot του.

Αρχείο istockphoto

AI ΠΟΡΝΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

Επιπλέον, προκύπτουν πολλά ερωτήματα για τους κινδύνους γύρω από τη χρήση του AI, όπως πορνογραφικά deepfakes που απεικονίζουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, και η παρενόχληση από chatbots.

«Είναι δυνατόν να επιτραπεί στους χρήστες να απολαμβάνουν πορνό με τεχνητή νοημοσύνη με ασφάλεια;» διερωτάται ο Guardian.

Η Νίλι υποστηρίζει πως το MyPeach.ai έχει κανόνες ηθικής ώστε να αποτρέπει τους χρήστες από την ψηφιακή κακοποίηση εντός της εφαρμογής, με συνδυασμό συντονιστών και εργαλείων με τεχνητή νοημοσύνη.

Στο MyPeach.ai οι χρήστες μπορούν να φλερτάρουν με τη Μέι, η οποία ξεκινά με χαλαρό φλερτ, ενώ μετά από ένα ραντεβού γράφει στο app ότι είναι «πρόθυμη να διασκεδάσουμε μαζί».

Ωστόσο, αν ένας χρήστης έγραφε ότι θα τη γρονθοκοπούσε, θα την υπνώτιζε ή την παρότρυνε να συμμετάσχει σε μη συναινετικό role playing, η Mέι θα έλεγε “όχι”.

Ο διαχωρισμός μεταξύ του dirty talking και της λεκτικής κακοποίησης ποικίλλει ανά χαρακτήρα AI, δήλωσε ο CTO της MyPeach.ai, Κόνορ Κόουν, ωστόσο υποστήριξε ότι το να αποκαλείς κάποιον «άσχημο και χοντρό» -για παράδειγμα- ξεπερνά τα όρια για την πλειοψηφία των bots της εκάστοτε εφαρμογής.

Αρχείο istockphoto

AI ΠΟΡΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Η Νίλι υποστηρίζει πως οι προσπάθειες για έλεγχο στην εφαρμογή της ξεπερνούν την πλειονότητα των ανταγωνιστών της. Ακόμη, υποστήριξε πως το MyPeach.ai σύντομα θα μπορεί να φιλοξενήσει δημιουργούς περιεχομένου για ενήλικες οι οποίοι δημιούργησαν συναινετικά AI αντίγραφα του εαυτού τους και καθορίζουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το AI avatar τους.

Για παράδειγμα, αν ένα άτομο δεν είναι σεξουαλικά κυρίαρχο, ο AI εαυτός του θα λέει “όχι” στους χρήστες που το προτρέπουν να «κυριαρχήσει» σε ένα role playing.

Η Νίλι τονίζει πως το MyPeach.ai χρησιμοποιεί μια σειρά τεχνικών εργαλείων για να επιβάλει περιορισμούς.

Αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν κρυφές οδηγίες σε απλή γλώσσα προς τους αλγορίθμους AI σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να πουν, μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί η OpenAI με το ChatGPT, AI ειδικά εκπαιδευμένη ώστε να αρνείται τα αιτήματα των χρηστών να παραχθούν βλαπτικά σενάρια.

Το δημοσίευμα του Guardian συνεχίζει, αναφέροντας την Replika, την πιο γνωστή εφαρμογή συντροφιάς που χρησιμοποιεί AI.

Δύο από τα πιο δημοφιλή site, το Candy.ai και το Anima AI, δεν απαγορεύουν ρητά στους χρήστες να κάνουν εμετό στους χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης ή να εμπλέκονται σε σκληροπυρηνικό bondage, σε αντίθεση με το MyPeach.ai, στο οποίο υπάρχουν όρια συναίνεσης.

Η Σόφι Ντι, πρωταγωνίστρια ενήλικων ερωτικών ταινιών που λάνσαρε το δικό της αντίγραφο AI τον Δεκέμβριο, υποστήριξε πως «πρόκειται για μια αναπαράσταση του εαυτού μου, οπότε πρέπει να ενσαρκώνει τις αξίες μου», προσθέτοντας ότι ο AI εαυτός της «σχεδιάστηκε για να μοντελοποιεί υγιείς, συναινετικές σχέσεις, γεγονός που περιλαμβάνει τη δυνατότητα να αρνείται ορισμένες αλληλεπιδράσεις ή θέματα που ξεπερνούν τα προγραμματισμένα όριά της ή παραβιάζουν τις αρχές της συναίνεσης».

Μια βασική διαφορά μεταξύ του πορνό μέσω τεχνητής νοημοσύνης και του παραδοσιακού πορνό, είναι ότι οι δημιουργοί περιεχομένου ενηλίκων είναι ανθρώπινα όντα που μπορούν να συναινέσουν στο τι θα συμμετάσχουν και τι όχι.

Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, δεν έχει συνείδηση, άρα δεν υπάρχει και συναίνεση.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΔΩΡΟ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη πολλών επιστημονικών πεδίων, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας. Ωστόσο, θα ήταν παράδοξο να αναμένουμε μία νέα τεχνολογία να μη συνοδεύεται και από τυχόν προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της.

Η Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence ή AI) είναι ο κλάδος της πληροφορικής και μηχανικής υπολογιστών, ο οποίος ασχολείται με την δημιουργία μηχανικών συστημάτων που μιμούνται τη μεθοδολογία σκέψης της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποιημένη διεκπεραίωση εργασιών και την πραγματοποίηση προβλέψεων ή διαγνώσεων σε τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, το μάρκετινγκ, κ.ά.

Ο John McCarthy επινόησε τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη το έτος 1950.

Χαρακτηριστικά είπε “κάθε πτυχή της μάθησης ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό της νοημοσύνης μπορεί κατ’ αρχήν να περιγραφεί με τόση ακρίβεια που μπορεί να κατασκευαστεί μια μηχανή για να την προσομοιώσει. Θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί πώς να κάνουν τις μηχανές να χρησιμοποιούν τη γλώσσα, να σχηματίζουν έννοιες, να λύνουν είδη προβλημάτων που τώρα προορίζονται για τους ανθρώπους”.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός προγράμματος να μαθαίνει και να σκέφτεται. Όλα μπορούν να θεωρηθούν τεχνητή νοημοσύνη εάν περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα που δημιουργεί κάτι που κανονικά θα πιστεύαμε πως θα βασιζόταν στη νοημοσύνη ενός ανθρώπου.

Όπως γράφει το Towards Data Science, τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστια και μπορούν να φέρουν επανάσταση σε κάθε τομέα.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Μείωση του ανθρώπινου λάθους

Η φράση «ανθρώπινο λάθος» γεννήθηκε επειδή οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Οι υπολογιστές, ωστόσο, δεν κάνουν αυτά τα λάθη εάν έχουν προγραμματιστεί σωστά.

Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις προηγουμένως συγκεντρωμένες πληροφορίες, εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο σύνολο αλγορίθμων.

Έτσι τα λάθη μειώνονται και η πιθανότητα επίτευξης ακρίβειας είναι μεγαλύτερη.

Για παράδειγμα, στην Πρόβλεψη του Καιρού, με χρήση AI έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των ανθρώπινων σφαλμάτων.

Αντί για τους ανθρώπους, το AI παίρνει τα ρίσκα

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μπορούμε να ξεπεράσουμε πολλούς επικίνδυνους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, αναπτύσσοντας ένα σύστημα AI που με τη σειρά του μπορεί να κάνει τη “βρώμικη” δουλειά, αντί για μας.

Γιατί ένας άνθρωπος να εξουδετερώσει μια βόμβα, να εξερευνήσει τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών σε ένα ναυάγιο, να εξορύξει άνθρακα και πετρέλαιο, αν μπορεί να το κάνει μια μηχανή με επιτυχία;

Τα ρομπότ μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις όπου η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Βοήθεια σε επαναλαμβανόμενες εργασίες

Στην δουλειά μας, καθημερινά εκτελούμε πολλές επαναλαμβανόμενες βαρετές εργασίες, όπως είναι η αποστολή μηνυμάτων, η επαλήθευση εγγράφων για σφάλματα κ.α.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε αυτές τις εργασίες και να “απελευθερωθούμε” και ενδεχομένως να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Για παράδειγμα, στις δημόσιες υπηρεσίες χρειάζονται συχνά πολλές επαληθεύσεις εγγράφων, μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία για τον εργαζόμενο. Χρησιμοποιώντας το AI, ο εργαζόμενος μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, “δίνοντας” τη δουλειά στη μηχανή.

Ψηφιακή Βοήθεια

Οι ψηφιακοί βοηθοί χρησιμοποιούνται σε πολλούς ιστότοπους για να παρέχουν βοήθεια σε χρήστες. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους για αυτό που ψάχνουμε.

Ορισμένα chatbot είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ότι συνομιλούμε με ένα chatbot ή έναν άνθρωπο.

Χρησιμοποιώντας το AI, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Voicebot ή Chatbot, το οποίο μπορεί να έχει απάντηση για όλα τα ερωτήματα.

Νέες εφευρέσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτεί πολλές εφευρέσεις σε σχεδόν κάθε τομέα, οι οποίες θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να λύσουν σύνθετα προβλήματα.

Για παράδειγμα, μέσω του AI, οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια.

Καθώς κάθε φωτεινή πλευρά, έχει και μια σκοτεινή, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Υψηλό κόστος

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνεται καθημερινά, το υλικό και το λογισμικό πρέπει να ενημερώνονται για να ανταποκρίνονται στις πιο πρόσφατες απαιτήσεις. Τα μηχανήματα χρειάζονται επισκευή και συντήρηση που απαιτούν μεγάλο κόστος. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τεράστιο κόστος, καθώς πρόκειται για πολύ περίπλοκα συστήματα.

Ανεργία

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά την πλειονότητα των επαναλαμβανόμενων εργασιών και άλλων εργασιών με ρομπότ, η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται συνεχώς μικρότερη, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στα μέχρι σήμερα γνωστά πρότυπα απασχόλησης.

Και δυστυχώς κάθε οργανισμός φυσικά και θα επιδιώκει να αντικαταστήσει τους ανθρώπους με ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα μπορούν να φέρνουν σε πέρας παρόμοιες εργασίες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος…

Έλλειψη συναισθήματος και σκέψης εκτός πλαισίου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μηχανήματα λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους, αλλά σε δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη σύνδεση που δημιουργεί μια ομάδα.

Οι μηχανές δεν είναι σε θέση -ακόμη- να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς με ανθρώπους ή με άλλες μηχανές, κάτι που είναι σημαντικό για μια επιτυχημένη ομάδα.

Τέλος, οι μηχανές μπορούν να εκτελούν μόνο εκείνες τις εργασίες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί ή προγραμματιστεί να κάνουν.

Οτιδήποτε από αυτό, τείνουν να το συντρίβουν ή απλώς δίνουν άσχετες πληροφορίες.

ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ DEEPFAKE

Το deepfake δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παραποιήσει μια εικόνα ή ένα βίντεο, βάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου (ή και αντίστροφα), ενώ στα βίντεο δύναται να προσαρμόσει τη φωνή, τις εκφράσεις και την κίνηση.

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργεί ένα ψευδές εικονιζόμενο πρόσωπο, το οποίο μοιάζει με αληθινό.

Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές στις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει deepfake περιεχόμενο.

Κι αν εσύ το μόνο που θες είναι να δημιουργήσεις ένα χιουμοριστικό βίντεο για το TikTok, υπάρχουν άνθρωποι που θα φτιάξουν βίντεο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα ή ως μέσο για να βλάψουν κάποιο πρόσωπο.

Στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα τεράστια άνοδος του “deepfake” περιεχομένου. Αν και οι προθέσεις των δημιουργών είναι συνήθως αθώες, υπάρχει ο κίνδυνος τα deepfake να μετατραπούν σε επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια κακόβουλων χρηστών.

Στο deepfake περιεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά το πρόσωπο κάποιου με αυτό ενός άλλου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, αφού πολλοί θεατές μπορεί να πιστέψουν ότι βλέπουν πραγματικές εικόνες.

Η κακόβουλη χρήση αυτής της τεχνολογίας σχετίζεται με οικονομικές απάτες, όπως εξαπάτηση ηλικιωμένων, μέχρι και περιπτώσεις εκδικητικής “πορνογραφίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα