Camera istockphoto

ΤΟ ΝΕΟ TREND ΤΟΥ TIKTOK ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΡΟΜΑΞΕΙΣ

Με τη βοήθεια του AI, είμαστε όποιοι θέλουμε, βρισκόμαστε όπου θέλουμε, δίπλα σε όποιους θέλουμε.

Ένα νέο trend κάνει τον γύρο του TikTok τις τελευταίες ημέρες, το οποίο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σχετικά με το fake περιεχόμενο που μπορεί να δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Στο trend των “διευρυμένων εικόνων”, οι χρήστες χρησιμοποιούν κοντινές φωτογραφίες τους, οι οποίες με τη βοήθεια του AI αποκτούν backround το οποίο δεν υπήρξε ποτέ.

Αυτό στην ουσία σημαίνει πως είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε πολύ εύκολα fake εικόνες, στις οποίες θα μπορούμε να δείξουμε ότι βρισκόμαστε οπουδήποτε επιθυμούμε, δίπλα σε όποιους ανθρώπους θέλουμε, και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πείσουμε πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ή πως έχουμε επισκεφθεί μέρη στα οποία δεν έχουμε πάει ποτέ.

Κι όλα αυτά, χωρίς καμία “χειροκίνητη” ενέργεια photoshop.

Οι εν λόγω εφαρμογές, με το που δέχονται τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες ψεύτικες -και πολλές φορές πάρα πολύ αληθοφανείς- εικόνες, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οι “διευρυμένες εικόνες” μέσα από βίντεο στο TikTok

@dani.paparellaa In ascensore con il mio nuovo amico. Prossimamente tutorial su come scattare le foto con i piedi. #expandetufoto #IAutocompleta ♬ sonido original – !♪¡✿Bia Cookie✿!♪¡

Γιατί το deep fake περιεχόμενο είναι επικίνδυνο

Το deepfake δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παραποιήσει μια εικόνα ή ένα βίντεο, βάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου (ή και αντίστροφα), ενώ στα βίντεο δύναται να προσαρμόσει τη φωνή, τις εκφράσεις και την κίνηση.

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργεί ένα ψευδές εικονιζόμενο πρόσωπο, το οποίο όμως μοιάζει με αληθινό.

Υπάρχουν δεκάδες εφαρμογές στις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει deepfake περιεχόμενο.

Κι αν εσύ το μόνο που θες είναι να δημιουργήσεις ένα χιουμοριστικό βίντεο για το TikTok σου, υπάρχουν άνθρωποι που θα φτιάξουν βίντεο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπαγάνδα ή ως μέσο για να βλάψουν κάποιο πρόσωπο.

Στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα τεράστια άνοδος του “deepfake” περιεχομένου. Αν και οι προθέσεις των δημιουργών είναι συνήθως αθώες, υπάρχει ο κίνδυνος τα deepfake να μετατραπούν σε επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια κακόβουλων χρηστών.

Στο deepfake περιεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά το πρόσωπο κάποιου με αυτό ενός άλλου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, αφού πολλοί θεατές μπορεί να πιστέψουν ότι βλέπουν πραγματικές εικόνες.

Η κακόβουλη χρήση αυτής της τεχνολογίας αφορούν από οικονομικές απάτες, όπως εξαπάτηση ηλικιωμένων, μέχρι και περιπτώσεις εκδικητικής “πορνογραφίας”.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΔΩΡΟ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟΥΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη πολλών επιστημονικών πεδίων, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μας. Ωστόσο, θα ήταν παράδοξο να αναμένουμε μία νέα τεχνολογία να μη συνοδεύεται και από τυχόν προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της.

Η Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence ή AI) είναι ο κλάδος της πληροφορικής και μηχανικής υπολογιστών, ο οποίος ασχολείται με την δημιουργία μηχανικών συστημάτων που μιμούνται τη μεθοδολογία σκέψης της ανθρώπινης νοημοσύνης. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποιημένη διεκπεραίωση εργασιών και την πραγματοποίηση προβλέψεων ή διαγνώσεων σε τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, το μάρκετινγκ, κ.ά.

Ο John McCarthy επινόησε τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη το έτος 1950.

Χαρακτηριστικά είπε “κάθε πτυχή της μάθησης ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό της νοημοσύνης μπορεί κατ’ αρχήν να περιγραφεί με τόση ακρίβεια που μπορεί να κατασκευαστεί μια μηχανή για να την προσομοιώσει. Θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί πώς να κάνουν τις μηχανές να χρησιμοποιούν τη γλώσσα, να σχηματίζουν έννοιες, να λύνουν είδη προβλημάτων που τώρα προορίζονται για τους ανθρώπους”.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός προγράμματος να μαθαίνει και να σκέφτεται. Όλα μπορούν να θεωρηθούν τεχνητή νοημοσύνη εάν περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα που δημιουργεί κάτι που κανονικά θα πιστεύαμε πως θα βασιζόταν στη νοημοσύνη ενός ανθρώπου.

Όπως γράφει το Towards Data Science, τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστια και μπορούν να φέρουν επανάσταση σε κάθε τομέα.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Μείωση του ανθρώπινου λάθους

Η φράση «ανθρώπινο λάθος» γεννήθηκε επειδή οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Οι υπολογιστές, ωστόσο, δεν κάνουν αυτά τα λάθη εάν έχουν προγραμματιστεί σωστά.

Με την τεχνητή νοημοσύνη, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις προηγουμένως συγκεντρωμένες πληροφορίες, εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο σύνολο αλγορίθμων.

Έτσι τα λάθη μειώνονται και η πιθανότητα επίτευξης ακρίβειας είναι μεγαλύτερη.

Για παράδειγμα, στην Πρόβλεψη του Καιρού, με χρήση AI έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό των ανθρώπινων σφαλμάτων.

Αντί για τους ανθρώπους, το AI παίρνει τα ρίσκα

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μπορούμε να ξεπεράσουμε πολλούς επικίνδυνους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, αναπτύσσοντας ένα σύστημα AI που με τη σειρά του μπορεί να κάνει τη “βρώμικη” δουλειά, αντί για μας.

Γιατί ένας άνθρωπος να εξουδετερώσει μια βόμβα, να εξερευνήσει τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών σε ένα ναυάγιο, να εξορύξει άνθρακα και πετρέλαιο, αν μπορεί να το κάνει μια μηχανή με επιτυχία;

Τα ρομπότ μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις όπου η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Βοήθεια σε επαναλαμβανόμενες εργασίες

Στην δουλειά μας, καθημερινά εκτελούμε πολλές επαναλαμβανόμενες βαρετές εργασίες, όπως είναι η αποστολή μηνυμάτων, η επαλήθευση εγγράφων για σφάλματα κ.α.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε αυτές τις εργασίες και να “απελευθερωθούμε” και ενδεχομένως να γίνουμε πιο δημιουργικοί.

Για παράδειγμα, στις δημόσιες υπηρεσίες χρειάζονται συχνά πολλές επαληθεύσεις εγγράφων, μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία για τον εργαζόμενο. Χρησιμοποιώντας το AI, ο εργαζόμενος μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, “δίνοντας” τη δουλειά στη μηχανή.

Ψηφιακή Βοήθεια

Οι ψηφιακοί βοηθοί χρησιμοποιούνται σε πολλούς ιστότοπους για να παρέχουν βοήθεια σε χρήστες. Μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους για αυτό που ψάχνουμε.

Ορισμένα chatbot είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ότι συνομιλούμε με ένα chatbot ή έναν άνθρωπο.

Χρησιμοποιώντας το AI, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Voicebot ή Chatbot, το οποίο μπορεί να έχει απάντηση για όλα τα ερωτήματα.

Νέες εφευρέσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτεί πολλές εφευρέσεις σε σχεδόν κάθε τομέα, οι οποίες θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να λύσουν σύνθετα προβλήματα.

Για παράδειγμα, μέσω του AI, οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμα στάδια.

Καθώς κάθε φωτεινή πλευρά, έχει και μια σκοτεινή, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη έχει και ορισμένα μειονεκτήματα.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Υψηλό κόστος

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενημερώνεται καθημερινά, το υλικό και το λογισμικό πρέπει να ενημερώνονται για να ανταποκρίνονται στις πιο πρόσφατες απαιτήσεις. Τα μηχανήματα χρειάζονται επισκευή και συντήρηση που απαιτούν μεγάλο κόστος. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τεράστιο κόστος, καθώς πρόκειται για πολύ περίπλοκα συστήματα.

Ανεργία

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά την πλειονότητα των επαναλαμβανόμενων εργασιών και άλλων εργασιών με ρομπότ, η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται συνεχώς μικρότερη, γεγονός που θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στα μέχρι σήμερα γνωστά πρότυπα απασχόλησης.

Και δυστυχώς κάθε οργανισμός φυσικά και θα επιδιώκει να αντικαταστήσει τους ανθρώπους με ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα μπορούν να φέρνουν σε πέρας παρόμοιες εργασίες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος…

Έλλειψη συναισθήματος και σκέψης εκτός πλαισίου

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μηχανήματα λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους, αλλά σε δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη σύνδεση που δημιουργεί μια ομάδα.

Οι μηχανές δεν είναι σε θέση -ακόμη- να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς με ανθρώπους ή με άλλες μηχανές, κάτι που είναι σημαντικό για μια επιτυχημένη ομάδα.

Τέλος, οι μηχανές μπορούν να εκτελούν μόνο εκείνες τις εργασίες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί ή προγραμματιστεί να κάνουν.

Οτιδήποτε από αυτό, τείνουν να το συντρίβουν ή απλώς δίνουν άσχετες πληροφορίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα