Στη μοναδική πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της χώρας Tourette Photography/Νews247 Andreas Papakonstantinou

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

16.000 βιβλία σε 56 γλώσσες – Γνωρίσαμε ένα διαφορετικό μοντέλο βιβλιοθήκης στην Κυψέλη, μακριά από τα ησυχαστήρια που έχουμε συνηθίσει. “Μια βιβλιοθήκη απ’ τους ανθρώπους για τους ανθρώπους”.

“Η ιδέα ήταν όποιος κι αν μπει στη βιβλιοθήκη, απ’ οπουδήποτε κι αν είναι, να νιώσει ότι εκπροσωπείται” μας λέει η Ιωάννα Νισυρίου, συνιδρύτρια της βιβλιοθήκης “We Need Books” στην Κυψέλη, της μοναδικής πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης στην Ελλάδα.

“Μας έλειπε από την Αθήνα ένας χώρος που να εκφράζει την πολυπολιτισμικότητά της με έναν τρόπο θετικό. Ζούμε σε μια γειτονιά με πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, όμως οι δρόμοι μας δεν συναντιούνται. Έτσι σκεφτήκαμε να φτιάξουμε έναν χώρο, που η συνύπαρξη των ανθρώπων να είναι πολύ πιο εύκολη”, μας εξηγεί.

Βιβλιοθήκη "We Need Books"
Η συνιδρύτρια της βιβλιοθήκης "We Need Books", Ιωάννα Νισυρίου Tourette Photography/Νews247 Andreas Papakonstantinou

Η βιβλιοθήκη “We Need Books” μετρά παραπάνω από τρία χρόνια ζωής και 450 μέλη. Φιλοξενεί στα ράφια της περίπου 16.000 βιβλία σε 56 διαφορετικές γλώσσες. Φαρσί, Ουρντού, Αραβικά, Βιετναμέζικα, Ιαπωνικά, Ρουμάνικα, Πολωνικά, Ουκρανικά, Τουρκικά, Αλβανικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Σουηδικά είναι μερικές από αυτές. Φυσικά περιλαμβάνονται και τα Ελληνικά, αφού όπως υπογραμμίζει η κ. Νισυρίου, η βιβλιοθήκη απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της πόλης.

Ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες, κάθε ηλικίας.

Και το “κάθε ηλικίας” είναι πραγματικό. Την ώρα που φτάσαμε στον ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης, ένας άνδρας ασιατικής καταγωγής, γύρω στα πενήντα, ήταν απορροφημένος στη μελέτη του. Άλλες δύο γυναίκες βρίσκονταν ‘χωμένες’ στους διαδρόμους ενώ ένας ακόμη άνδρας, ρουμανικής καταγωγής, μόλις είχε δανειστεί μερικά βιβλία και έφευγε. “Τρία τρία τα παίρνει ο συγκεκριμένος” μας είπε η Ιωάννα με ειλικρινή ικανοποίηση.

Βιβλιοθήκη "We Need Books"
Η μοναδική πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της χώρας, "We Need Books" Tourette Photography/Νews247 Andreas Papakonstantinou

Λίγη ώρα αργότερα, άρχισαν να έρχονται μαθητές και μαθήτριες από τα διπλανά σχολεία. Άλλα πήγαν κατευθείαν στον κήπο και άλλα ξεκίνησαν να κάνουν τα μαθήματά τους. Το timing ήταν πραγματικά καλό, μιας και εκείνη τη στιγμή η κ. Νισυρίου, μου περιέγραφε πόσο σημαντικό είναι για τους έφηβους και τις έφηβες, να έχουν ένα καταφύγιο σαν κι αυτό, που μπορούν, όχι μόνο να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να μελετήσουν για το σχολείο, αλλά ακόμα και να μοιραστούν τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς τους.

Παρακολουθούσα εντυπωσιασμένη όσα μου περιέγραφε, αδυνατώντας μάλλον να πιστέψω ότι “τα σημερινά παιδιά” έχουν όντως το κίνητρο και τη διάθεση να επισκεφθούν μία βιβλιοθήκη. Αλλά η πραγματικότητα μου το επιβεβαίωσε περίτρανα, αφού για τον υπόλοιπο χρόνο παραμονής μας στον χώρο, “οι μικροί ήταν περισσότεροι από τους μεγάλους”.

Βιβλιοθήκη "We Need Books"
Μαθητές παίζουν σκάκι στην αυλή της βιβλιοθήκης, μετά το σχολείο - (Για τη λήψη της φωτογραφίας οι εικονιζόμενοι ισυναίνεσαν) Tourette Photography/Νews247 Andreas Papakonstantinou

“ΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΒΙΒΛΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ”

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η “We Need Books” δεν είναι μια συνηθισμένη βιβλιοθήκη. Και αυτό γιατί δεν περιορίζεται στον στείρο δανεισμό βιβλίων αλλά μέσω ποικίλων δράσεων οι άνθρωποι συνδέονται, γνωρίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα αλληλοϋποστήριξης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου. “Είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς πολλά παιδιά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια ή οι γονείς τους δεν έχουν τελειώσει σχολείο στην Ελλάδα, οπότε δεν μπορούν να βοηθήσουν”, μας εξηγεί η Ιωάννα.

Βιβλιοθήκη "We Need Books"
Ένα παιδί μελετά στη βιβλιοθήκη "We Need Books" Tourette Photography/Νews247 Andreas Papakonstantinou

“Γενικά, προσπαθούμε να ταιριάξουμε τους εθελοντές με τις ανάγκες της περιοχής. Πέρυσι είχαμε μέχρι και ειδική παιδαγωγό που έβλεπε δύο παιδιά, τα οποία δεν είχαν παράλληλη στήριξη στο σχολείο” προσθέτει.

Ακόμα, λειτουργεί “ομάδα γονέων”, στην οποία νέοι, αλλά όχι μόνο, γονείς, πραγματοποιούν συναντήσεις, μοιράζονται προβληματισμούς και απορίες ενώ κατά περιόδους έχουν οργανωθεί μία σειρά από δράσεις, όπως φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και εργαστήρια συγγραφής.

Ιδιαίτερα για τους γονείς, η Ιωάννα επιμένει πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική βοήθεια. “Ένα παιδικό βιβλίο κοστίζει 12-15 ευρώ. Ποιος μπορεί να ξοδεύει τόσα χρήματα συνεχώς σήμερα;” αναρωτιέται ρητορικά.

Βιβλιοθήκη "We Need Books"
Επισκέπτες της βιβλιοθήκης μελετούν Tourette Photography/Νews247 Andreas Papakonstantinou

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι πως εδώ οι άνθρωποι “μαθαίνουν να αγαπούν τη διαφορετικότητα”. “Γιατί όταν μαθαίνεις για άλλους πολιτισμούς, για την ιστορία και τις ζωές άλλων ανθρώπων που είναι διαφορετικοί από σένα ανοίγεσαι, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα πιο εύκολα”, τονίζει η Ιωάννα.

“Για έναν μετανάστη ή πρόσφυγα, που βρίσκεται σε μια άλλη χώρα, όπου τον θεωρούν υποδεέστερο, και ειδικά για τα παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους και η αίσθηση ότι δεν έρχεται κανείς από κάποια υποδεέστερη χώρα. Όλοι έχουν προσφέρει κάτι, όλοι έχουν ιστορία, όλοι έχουν ποίηση. Και θέλουμε να το θυμούνται αυτό μέσα από βιβλία από τον τόπο τους”, προσθέτει.

Και όπως φαίνεται το πετυχαίνουν αφού δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες επισκέπτονται τακτικά τη βιβλιοθήκη, μιας και είναι ο μοναδικός χώρος, όπου μπορούν να διαβάσουν βιβλία στη γλώσσα τους.

“Θυμάμαι ένα κοριτσάκι από το Ιράν, που βρέθηκε στην Αθήνα για μικρό χρονικό διάστημα. Είχαν φύγει άρον άρον και είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα. Το κοριτσάκι, όσο ήταν εδώ, πήγαινε σχολείο και ερχόταν στη βιβλιοθήκη. Θυμάμαι ότι έκανε αμέσως παρέα με τα παιδιά της βιβλιοθήκης, γιατι διάβαζαν τα ίδια κόμικς. Ακόμα κι αν δεν είσαι από την ίδια χώρα με τον άλλον, τα βιβλία σε φέρνουν κοντά”, περιγράφει.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΟΣΑ ΒΙΒΛΙΑ;

Όπως είπαμε και παραπάνω, στη We Need Books μπορεί κανείς να βρει μια συλλογή με περίπου 16.000 βιβλία, ποικίλων κατηγοριών. Από ποιητικές συλλογές, βιβλία λογοτεχνικά, φιλοσοφικά, κοινωνιολογικά μέχρι βιβλία μαγειρικής και ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Τα περισσότερα έφτασαν, και συνεχίζουν να φτάνουν, εδώ, από δωρεές. “Όταν ανακοινώσαμε το εγχείρημά μας, δεχτήκαμε πάρα πολλές δωρεές και όταν πια φτάσαμε να ανοίξουμε τον χώρο, είχαμε συγκεντρώσει βουνά από κούτες με βιβλία. Θυμάμαι μας είχαν φέρει μέχρι και την Εμμανουέλα (σ.σ. ερωτική λογοτεχνία, 1967). Βέβαια, κάποια, όπως τα περισσότερα βιβλία που είναι στα Αραβικά και τα Φαρσί, τα αγοράσαμε” μας εξηγεί η Ιωάννα.

Βιβλιοθήκη "We Need Books"
Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί 16.000 βιβλία σε 56 γλώσσες Tourette Photography/Νews247 Andreas Papakonstantinou

“Τώρα πια που έχουν γεμίσει τα ράφια, η συλλογή μας συνέχεια αναβαθμίζεται, ώστε τα βιβλία να είναι πιο σχετικά με τη ζωή του ανθρώπου σήμερα. Προσπαθούμε, για παράδειγμα, να έχουμε 50-50 γυναίκες και άνδρες συγγραφείς, συγγραφείς από μειονότητες και μεταφρασμένους σε διαφορετικές γλώσσες, για να μπορούμε να ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλο πιο εύκολα. Να δημιουργούνται κατά κάποιον τρόπο κοινές αναφορές προσθέτει.

Λίγες πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη

Η πρόσβαση και η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη είναι δωρεάν. Για να κάνει κανείς χρήση της υπηρεσίας δανεισμού θα πρέπει να εγγραφεί ως μέλος και να πληρώνει συνδρομή 10 ευρώ/ 6 μήνες.

Ωστόσο, μπορεί κανείς να αγοράσει παραπάνω συνδρομές, τα χρήματα από τις οποίες καλύπτουν τα έξοδα των πολιτών, που επιθυμούν μεν αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν μπορούν να εγγραφούν στη βιβλιοθήκη.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί επίσης την υπηρεσία “Υιοθετησε ενα βιβλιο”, κατά την οποία μπορεί κανείς να αγοράσει ένα βιβλίο της επιλογής του -από αυτά που είναι διαθέσιμα εδώ– και προσφέροντας το αντίστοιχο οικονομικό αντίτιμο να βοηθήσει τη βιβλιοθήκη να το προσθέσει στη μόνιμη συλλογή της.

Βιβλιοθήκη "We Need Books"
Η αυλή της βιβλιοθήκης We Need Books στην Κυψέλη Tourette Photography/Νews247 Andreas Papakonstantinou

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της βιβλιοθήκης, μπορείτε είτε να ενημερωθείτε από τον λογαριασμό της στο Facebook είτε να την επισκεφθείτε από κοντά να μάθετε δια ζώσης όσα έρχονται το επόμενο διάστημα, πίνοντας τον καφέ σας στην φιλόξενη αυλή της. Άλλωστε δωρεάν είναι.

Info:

Η βιβλιοθήκη “We Need Books” βρίσκεται στην οδό Ευβοίας 7, στην Κυψέλη
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη & Πέμπτη: 13:00 – 19:00 και Σάββατο: 11:00 – 16:00

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα