Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και εγκέφαλος της εισβολής στο Ισραήλ Mahmud Hams/AFP, EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ”: Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Ο «βίος και η πολιτεία» του ανθρώπου που είναι αποφασισμένος να αλλάξει τη φύση της ισραηλινο-αραβικής σύγκρουσης, και μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πέτυχε αυτό που πάντα ήθελε.

«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά του λαού μας, του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, και της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά, ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να επιδίδεται σε πανηγυρισμούς χωρίς να λογοδοτεί». Με αυτά τα λόγια μια μορφή, κρυμμένη πίσω από τις σκιές, αναλαμβάνει μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Η φωνή που ακούγεται στο βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το πρώτο χτύπημα του Σαββάτου, φέρεται να ανήκει στον Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και εγκέφαλο της εισβολής στο Ισραήλ.

Ακόμη και τη στιγμή που μεταδιδόταν το μήνυμά του, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς παραβίαζαν τον συνοριακό φράχτη μεταξύ της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινού εδάφους υπό την κάλυψη χιλιάδων ρουκετών.

Μέσα σε λίγες ώρες, η Χαμάς πέτυχε ένα άνευ προηγουμένου πρώτο χτύπημα εναντίον του Ισραήλ, ενώ πήρε δεκάδες ομήρους που, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της, ξεπερνούν τους 100. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Χαμάς κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα βίντεο που δείχνουν μαχητές της να πετούν με αλεξίπτωτο πάνω από τα σύνορα και φρικιαστικές εικόνες νεκρών στρατιωτών και τρομοκρατημένων Ισραηλινών πολιτών.

Για τον Ντέιφ, του οποίου το όνομα -σύμφωνα με τους Financial Times– σημαίνει «Ο Επισκέπτης» και αναφέρεται στην συνήθη πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ και σε άλλο σπίτι προκειμένου να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, η επίθεση ήταν η πιο τολμηρή και θανατηφόρα μέχρι στιγμής.

Κυνηγημένος από το Ισραήλ για δεκαετίες, παραλίγο να σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή πριν από 20 χρόνια που φέρεται να τον καθήλωσε αναπηρικό καροτσάκι αφού έχασε ένα χέρι και ένα πόδι. Η ικανότητά του να ξεγελά τον Ισραηλινό στρατό, ενώ σκοτώνει στρατιώτες και πολίτες, έχει κερδίσει τον σεβασμό των Παλαιστίνιων μαχητών.

Ο  Ντέιφ έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της παλαιστινιακής ηγεσίας, επισκιάζοντας τους αντιπάλους του στη Φατάχ, την πιο μετριοπαθή φατρία που προτιμά η Δύση, και τους ομολόγους του στη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

Ισραήλ - Γάζα
Ισραήλ - Γάζα Associated Press

Αποφασισμένος να αλλάξει τη φύση της ισραηλινο-αραβικής σύγκρουσης

«Ακόμη και πριν από αυτό, ο Ντέιφ ήταν σαν μια ιερή προσωπικότητα, πολύ σεβαστός τόσο εντός της Χαμάς όσο και από τους Παλαιστίνιους» επισημαίνει ο Μκχάιμαρ Αμπουσάντα, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ στη Γάζα. Η μεγαλύτερη επιχείρησή του εναντίον του Ισραήλ θα τον έχει μετατρέψει τώρα στα μάτια των νέων σε θεό, προσθέτει.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη Χαμάς είναι ο μεγάλος αριθμός των ομήρων που μεταφέρθηκαν πίσω στη Γάζα. Το Ισραήλ παρέδωσε 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους προκειμένου να απελευθερώσει έναν μόνο στρατιώτη, τον Γκιλάντ Σαλίτ, μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας από τη Χαμάς, το 2011. «Η Χαμάς καταλαβαίνει πολύ καλά ότι, όταν πρόκειται για την κράτηση Ισραηλινών αιχμαλώτων, η υπομονή είναι το μόνο που χρειάζεται» σχολιάζει στους Financial Times ένας διπλωμάτης.

Σε συνεντεύξεις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές -συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνώριζαν τον Ντέιφ προτού φτάσει στην κορυφή της Χαμάς- περιγράφουν έναν ήσυχο, έντονο άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών. Αντίθετα, λένε, εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει τη φύση της ισραηλινο-αραβικής σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας τη βία ως μέσο για να το πετύχει.

«Θα πρέπει να πολεμήσετε τους Ισραηλινούς μέσα στο Ισραήλ και να αποδομήσετε τη φαντασίωσή τους ότι μπορούν να είναι ασφαλείς στην κατεχόμενη γη» δηλώνει ένας Παλαιστίνιος μαχητής που έγινε πολιτικός και γνώρισε τον Ντέιφ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Περιγράφουν, επίσης, έναν άνθρωπο του οποίου η ικανότητα να εξελίσσεται συνεχώς παράλληλα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του Ισραηλινού στρατού απεικονίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου 11 ημερών μεταξύ της Παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας και του Ισραήλ, το 2021. Η Χαμάς ανέπτυξε πυραύλους χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το οποίο σχεδόν ξέμεινε από πυρομαχικά προτού επέλθει η εκεχειρία.

Όπως άλλοι στη Χαμάς, ο Ντέιφ θεωρεί τις Συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έδιναν για λίγο την υπόσχεση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων, ως προδοσία της αντίστασης της οργάνωσης του αρχικού της στόχου να αντικαταστήσει το Ισραήλ με ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Ο Ντέιφ προσπάθησε να ξεκινήσει τον δεύτερο πόλεμο της ισραηλινής ανεξαρτησίας» υποστηρίζει ο Eyal Rosen, συνταγματάρχης εφέδρων του ισραηλινού στρατού, ο οποίος υπηρέτησε στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο κύριος στόχος είναι η σταδιακή καταστροφή του Ισραήλ. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα, είναι μόνο η αρχή»

Ο Ντέιφ, άλλοτε κατασκευαστής βομβών και αρχιτέκτονας ενός δεκαετούς προγράμματος για τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Khan Younis κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Η Γάζα βρισκόταν τότε υπό αιγυπτιακό έλεγχο και ο Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τον φάκελό του στην υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet λέει ότι είτε ο θείος του είτε ο πατέρας του είχαν λάβει μέρος στις σποραδικές επιδρομές της δεκαετίας του 1950 από ένοπλους Παλαιστίνιους στην ίδια έκταση γης που οι μαχητές του εισέβαλαν το περασμένο Σάββατο.

Τόσο λίγα είναι γνωστά γι’ αυτόν που ακόμη και το όνομά του είναι ένα μυστήριο. Άνθρωποι που τον γνώριζαν τη δεκαετία του 1980 λένε ότι ακόμη και τότε χρησιμοποιούσε το όνομα Ντέιφ, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι τον γνώριζαν με το όνομα γέννησής του, δηλαδή Mohammed Diab Ibrahim al-Masri.

Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, η αγάπη του για το θέατρο εκδηλώθηκε σε έναν θίασο υποκριτικής στον οποίο εντάχθηκε όταν φοιτούσε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας. Όταν δημιουργήθηκε η Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Ντέιφ ήταν περίπου 20 χρονών.

Περίπου εκείνη την εποχή, ο Γκαζί Χαμάντ, μέλος πλέον του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μοιραζόταν το ίδιο κελί με τον Ντέιφ μετά τη φυλάκισή τους από τους Ισραηλινούς. «Από την αρχή της εμπλοκής του στη Χαμάς, ήταν επικεντρωμένος στα στρατιωτικά θέματα» θυμάται. «Ήταν πολύ ευγενικός, ένας πατριώτης που έφτιαχνε μικρά καρτούν για να μας κάνει να γελάμε».

Ισραήλ - Γάζα
Ισραήλ - Γάζα Associated Press

Οποιοδήποτε ίχνος καλοσύνης θα εξαφανιζόταν σύντομα, καθώς η Χαμάς θα πραγματοποίησε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας για να καταδικάσει τις Συμφωνίες του Όσλο. Το Ισραήλ θεωρεί τον Ντέιφ υπεύθυνο για το θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, συμπεριλαμβανομένου ενός κύματος το 1996, που άφησε πίσω του περισσότερους από 50 αμάχους νεκρούς.

Επίσης, λέγεται ότι σπούδασε κοντά στον Yahya Ayyash, έναν κατασκευαστή βομβών με το ψευδώνυμο «Μηχανικός», ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο εκρηκτικά. Ο Ντέιφ εντάχθηκε στους μαχητές των Ταξιαρχών Αλ Κασάμ, ένοπλου σκέλους της Χαμάς, και Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι συμμετείχε στη δημιουργία των πρώτων υποτυπωδών ρουκετών.

Το οπλοστάσιο της Χαμάς ανέρχεται, πλέον, σε δεκάδες χιλιάδες και μόνο το Σάββατο η οργάνωση εκτόξευσε περίπου 3.500.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και εγκέφαλος της εισβολής στο Ισραήλ
Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και εγκέφαλος της εισβολής στο Ισραήλ Hatem Moussa/AP Photo, EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υψηλοί στόχοι

Ο ίδιος προσθέτει ότι ο Ντέιφ έθετε υψηλούς στόχους, όπως εποίκους και στρατιώτες στα κατεχόμενα εδάφη, λεωφορεία στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ. Επίσης, επέβλεπε τους πυραύλους που οδηγούν τους Ισραηλινούς σε καταφύγια βομβών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εντός της Χαμάς, ο Ντέιφ ήταν αντίθετος με την άποψη η Χαμάς να σταματήσει τις μάχες που ξεσπούσαν σποραδικά, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να δώσει πρόσθετα κεφάλαια στην αποκλεισμένη Λωρίδα ή περισσότερες άδειες εργασίας για τους κατοίκους της Γάζας. Αν και η συμφωνία αυτή βοήθησε στη διαχείριση κύκλων βίας, οδήγησε επίσης σε τέσσερις πολέμους -το 2009, το 2011, το 2014, το 2021- και τον σημερινό, τους οποίους οι μαχητές παρουσίασαν ως νίκη.

«Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια (σ.σ. του Σαββάτου) έβαλε ταφόπλακα σε αυτή την πρακτική για πάντα» λέει ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Τώρα δεν θα υπάρξει εκεχειρία, μόνο αντίποινα».

Κι αυτό, όπως φαίνεται, ήταν που ο Ντέιφ πάντα ήθελε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα