ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ

Yπάρχουν πρωτόκολλα που θα ‘επιστρατευθούν’, στην περίπτωση που αστεροειδής απειλήσει την ύπαρξη μας. Πώς θα ενημερωθούμε.

Δεν είναι μυστικό ό,τι σε ετούτη εδώ τη γωνιά γίνονται ‘πράγματα’ που λέει μια ψυχή. Δηλαδή, θέματα που είναι μπροστά από την εποχή τους. Αν είσαι σταθερός/σταθερή φαν, διαβάζεις τακτικά στο NEWS 24/7 θέματα που δημοσιεύουν σε ύστερο χρόνο διεθνή media.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής: την εποχή που έκανε πρεμιέρα η ταινία με τίτλο «Don’t Look Up», ο Σταύρος Διοσκουρίδης αναρωτήθηκε αν και πώς θα ενημερωνόμασταν οι πολίτες αυτού του πλανήτη για το τέλος μας.

Την απορία του Σταύρου έλυσε ο επικοινωνιολόγος Παναγιώτης Παπαχατζής, καθηγητής στρατηγική επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και διευθυντής της Redwolf Advertising, με εμπειρία στην πολιτική επικοινωνία και την διαχείριση κρίσεων.

 

Δυο και πλέον χρόνια αργότερα, απάντησε στο ίδιο ερώτημα ένα στέλεχος του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA.

Το Planetary Defense Coordination Office (PDCO) είναι κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ που δημιουργήθηκε για να ανακαλύψει τους τρόπους να μπορούμε να βλέπουμε τι κυκλοφορεί γύρω μας (στη Γη), να υπολογίζονται οι τροχιές προκειμένου να διακρίνονται οι απειλές και ιδανικά να εξουδετερώνονται.

Η ίδια υπηρεσία εν τω μεταξύ, είχε ανακοινώσει τον Γενάρη ότι δεν θα κινδυνέψουμε από σύγκρουση στις 3 Μαρτίου, καθώς η προβλεπόμενη πιθανότητα ήταν 1/10.000.000.

Ο επικεφαλής του Γραφείου αυτού, Lindley Johnson διευκρίνισε σε πρόσφατη συνέντευξη του πως «θέλουμε να βρούμε τα πάντα, πριν μας βρουν αυτά».

Έως τώρα έχουν καταγραφεί κοντά στους 34.000 αστεροειδείς (μικρά σώματα σαν βράχος -αποτελούνται από σκόνη, μέταλλο και πέτρωμα- του ηλιακού συστήματος, που είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο) κοντά στη Γη.

Οι 2.300 είναι «δυνητικά επικίνδυνοι» μόνο οι 153 θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εξαφάνιση μας, αν έπεφταν πάνω μας.

Ως «δυνητικά επικίνδυνοι» χαρακτηρίζονται οι αστεροειδείς που έχουν διάμετρο τουλάχιστον 140.208 μέτρων και τέμνουν την τροχιά της Γης, στη απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου.

Οι 153 απειλές έχουν διάμετρο κοντά στο 1 χιλιόμετρο.

Ό,τι μικρότερο -από τις διαστάσεις που δώσαμε- υπάρχει και πετά γύρω μας, καίγεται στην ατμόσφαιρα της Γης.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΑΠΕΙΛΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ

Βάσει των όσων είπε το ‘αφεντικό’ της πλανητικής άμυνας, εάν διαπιστωθεί πως κάποιος εκ των αστεροειδών που μπορούν να απειλήσουν την ύπαρξη μας, κατευθύνεται προς τα πάνω μας, θα ειδοποιηθεί το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών (International Asteroid Warning Network-IAWN).

Είναι ο παγκόσμιος συνασπισμός αστρονόμων που δημιουργήθηκε το 2013, κατόπιν σύστασης που ενέκρινε ο ΟΗΕ, για μια διεθνή απάντηση σε μια πιθανή ουσιαστική απειλή.

Το IAWN είναι επιφορτισμένο με την ανάπτυξη στρατηγικής, με τη χρήση καλά καθορισμένων σχεδίων επικοινωνίας και πρωτοκόλλων που θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να αναλύσουν τις συνέπειες της πρόσκρουσης αστεροειδή και το σχεδιασμό των αντιδράσεων μετριασμού του αντίκτυπου.

Εάν ο συνασπισμός επιβεβαιώσει πως όντως υπάρχει απειλή, αποφασίζει για τη συνέχεια. Πιο συγκεκριμένα, εάν εκτιμάται πως θα πληγεί μια χώρα, ενημερώνεται και οφείλει να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση.

Εάν ο διαστημικός βράχος αναμένεται να έχει διεθνή αντίκτυπο, μπαίνει στη μέση το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις του Διαστήματος.  Παρεμπιπτόντως, έχει διεθνές συνέδριο στη Βιέννη, στις 26 του Μάρτη.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΝΟ ΣΤΑ ΠΛΑΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Εν αντιθέσει με το «Don’t Look Up» που μια σειρά από αποφάσεις ανεπαρκών πολιτικών οδήγησαν στην συντέλεια, στην πραγματικότητα έχουμε στα ‘όπλα’ μας το DART (Double Asteroid Redirection Test) που παρουσιάστηκε σε μια δοκιμή εκτροπής υποτιθέμενης απειλής

Η NASA έχει ενημερώσει πως δουλεύει επί περισσότερων μεθόδων εκτροπής. Στη λίστα υπάρχει διαστημόπλοιο που θα βγάζει από την τροχιά του τον αστεροειδή, μέσω της βαρύτητας.

Όπως όμως, τονίστηκε σε άρθρο του Insider ό,τι μελετάται και αναπτύσσεται θα είναι άχρηστο (δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά για την οποία δημιουργείται) στην περίπτωση που ο αστεροειδής δεν ανιχνευτεί το λιγότερο πέντε χρόνια πριν την επικείμενη πρόσκρουση.

Αυτό αποκαλύφθηκε σε προσομοίωση που έκανε η NASA για αντιμετώπιση απειλής, σε χρονική απόσταση έξι μηνών.

Για να μπορεί να δει τι έρχεται πέντε χρόνια νωρίτερα, χρειάζεται πιο εξελιγμένο τηλεσκόπιο που είναι στα σκαριά.

Βάσει μελέτης, η επόμενη πιθανή σοβαρή σύγκρουση αστεροειδούς και Γης θα γίνει το 2182. Για την ακρίβεια, ο διαστημικός βράχος που ονομάστηκε Bennu έχει 1/2700 πιθανότητες να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας. Θα αυξηθούν αν περάσει από μια «βαρυτική κλειδαρότρυπα» το 2135.

O Bennu μπορεί να πυροδοτήσει έκρηξη, ίση με 24 πυρηνικές βόμβες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα