Μαθήματα Ιστορίας: Όταν ο κομήτης Χέιλ Μποπ, έγινε ορατός πάνω από το Στόουνχετζ

Μαθήματα Ιστορίας: Όταν ο κομήτης Χέιλ Μποπ, έγινε ορατός πάνω από το Στόουνχετζ

Μια εκπληκτική φωτογραφία του πλεον παρατηρηθέντα κομήτη του 20ου αιώνα. Σαν σήμερα πριν 20 χρόνια ακριβώς

Τι έγινε και πότε: Στις 28 Μαρτίου 1997, ο κομήτης Χέιλ Μποπ, έγινε ορατός πάνω από το Στόουνχετζ, το νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο  κοντά στο Έιμσμπερι της Αγγλίας στην κομητεία του Γουΐλτσιρ. Το όνομα Στόουνχεντζ (Stonehenge) προέρχεται από τις αρχαίες αγγλικές λέξεις Stanhen gist, που σημαίνουν ‘κρεμαστοί λίθοι’ και έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη κατηγορία μνημείων που αποτελούνταν από κυκλικές ή οβάλ σχήματος περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά τους το κυκλικό ανάχωμα και την τάφρο που το περιβάλλει. Κανείς δεν γνωρίζει πραγαμτικά ποιοι έχτισαν το μνημείο.

Οι πρωταγωνιστές: Ο κομήτης Χέιλ Μποπ και το μνημείο, πρωταγωνιστούν στην απίστευτης όμορφιάς φωτογραφία! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κομήτης Χέιλ Μποπ, ανακαλύφθηκε το 1995 από δύο ανεξάρτητους παρατηρητές στις ΗΠΑ, τον Άλαν Χέιλ και τον Τόμας Μποπ. Ο Μποπ μάλιστα δεν είχε καν δικό του τηλεσκόπιο, όταν βλέποντας με το τηλεσκόπιο ενός φίλου τον κομήτη και ελέγχοντας τους αστρικούς χάρτες, κατάλαβε ότι είχε κάνει μια νέα ανακάλυψη.

Γιατί αξίζει να το θυμόμαστε: Ο κομήτης Χέιλ Μποπ (ανακαλύφθηκε στις 23 Ιουλίου 1995), υπήρξε ένας από τους πλέον παρατηρηθέντες κομήτες του εικοστού αιώνα και ένας από τους λαμπρότερους (σε απόλυτη λαμπρότητα) που έγιναν ορατοί ποτέ. Υπήρξε ορατός με γυμνό μάτι σε μία και μόνη εμφάνισή του επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος κομήτης στην ανθρώπινη Ιστορία, για περίπου 18 μήνες.

(Φωτογραφία: AP/Alastair Grant)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα