ΕΣΗΕΑ: Η Όλγα Γεροβασίλη να αποσύρει το εξώδικο εναντίον της “Καθημερινής”

ΕΣΗΕΑ: Η Όλγα Γεροβασίλη να αποσύρει το εξώδικο εναντίον της “Καθημερινής”
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασιλη Eurokinissi

Η ΕΣΗΕΑ καλεί την πρώην υπουργό Όλγα Γεροβασίλη να αποσύρει τη μήνυση εναντίον της "Καθημερινής". "Οι δημοσιογράφοι να δημοσιοποιούν στοιχεία, χωρίς να φοβούνται".

Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη στήριξη της στους δημοσιογράφους της “Καθημερινής” και καλεί την πρώην υπουργό Όλγα Γεροβασίλη να αποσύρει τη μήνυση εναντίον της εφημερίδας, την οποία κατέθεσε μετά τις αποκαλύψεις αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι.

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών τονίζει πως οι δημοσιογράφοι οφείλουν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία που διαθέτουν όταν πρόκειται να υπηρετήσουν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, χωρίς να φοβούνται τις προειδοποιήσεις ή τις νομικές απειλές πολιτικών προσώπων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων που καταφεύγουν σε εξώδικα και μηνύσεις κατά δημοσιογράφων -ή ακόμη απειλούν με αγωγές- οι οποίες πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει την ενέργεια της πρώην υπουργού Όλγας Γεροβασίλη να κινηθεί νομικά κατά συναδέλφων με αφορμή την δημοσιοποίηση υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι, που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να δημοσιοποιούν τα στοιχεία που διαθέτουν όταν πρόκειται να υπηρετήσουν το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, χωρίς να φοβούνται τις προειδοποιήσεις ή τις νομικές απειλές πολιτικών προσώπων, που διαθέτουν αυξημένη δυνατότητα δημοσίας απάντησης όταν θίγονται από καταγγελίες εναντίον τους.

Η ΕΣΗΕΑ στηρίζει τους συναδέλφους της Καθημερινής και καλεί την πρώην υπουργό να αποσύρει τη μήνυσή της εναντίον των δημοσιογράφων, που έπραξαν το καθήκον τους, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από το ρεπορτάζ τους.

Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η Δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να επιτελέσει το καθήκον της, ρίχνοντας φως στην εγκυρότητα των καταγγελιών και των κινήτρων των εμπλεκόμενων.

Πρόσφατα, απόσυρση δημοσιευμάτων της Εφημερίδας των Συντακτών ζήτησε και ο εν ενεργεία υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος με δύο εξώδικα και απειλή αγωγής.

Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει μέσω της ΕΟΔ στις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του φαινομένου SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation-Ένδικα μέσα με στόχο να πλήξουν τη δημόσια συμμετοχή) καθώς η κατάχρηση νομικών διαδικασιών για τον εκφοβισμό και τη φίμωση των δημοσιογράφων εξελίσσεται σε μάστιγα κατά της ελευθερίας του Τύπου διεθνώς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα