ΕΣΗΕΑ: Να καταργηθεί το αυτόφωρο για τα δημοσιεύματα στον Τύπο

ΕΣΗΕΑ
ΕΣΗΕΑ EUROKINISSI

Η ΕΣΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία "στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό".

Ανακοίνωση με την οποία ζητά την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για δημοσιεύματα στον Τύπο, εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά της ιστοσελίδας liberal.gr και της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Στο πλαίσιο της μήνυσης και της αυτόφωρης διαδικασίας, τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας έθεσαν εαυτόν στη διάθεση των αρχών και παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, ενώ κρατούνται στο ΑΤ Εξαρχείων.

ADVERTISING

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη. Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο.

Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.

Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καμμένος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κρατούνται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»

ΝΔ: Οι τραμπουκισμοί του Καμμένου δεν φοβίζουν κανέναν

ΚΙΝΑΛ: Καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

SHARE:

24Media Network