Mega: Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία του

Mega: Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία του

Το MEGA CHANNEL ήταν ο πρώτος χρονολογικά, ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Αυτές είναι οι σημαντικότερες στιγμές στη μεγάλη ιστορία του που σημάδεψε την ελληνική τηλεόραση από την απορρύθμισή της και μετά.

Οριστικό “μαύρο” για το κανάλι MEGA αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση έρχεται από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία “στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ’ ιδίαν περιστάσεων”, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του News 24/7.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τόσο την αίτηση ακύρωσης του τηλεοπτικού σταθμού MEGA όσο και των 112 εργαζομένων στον εν λόγω σταθμό.

Οι παραπάνω ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 18/2018 απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία διατάχθηκε ο τερματισμός λειτουργίας του MEGA, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4496/2017.

Με αφορμή το “μαύρο” στον πρώτο, χρονολογικά, ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, πάμε να κάνουμε μια αναδρομή στη μεγάλη ιστορία του.

Το MEGA-λο χρονικό

-1989. Ήταν ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα. Εξέπεμψε στις 20 Νοεμβρίου 1989 στις 15.00 το μεσημέρι.

-1993: Λαμβάνει άδεια λειτουργίας.

1994: Εισάγεται στο η Τηλέτυπος στο ΧΑΑ συμμετέχοντας στην ίδρυσης στην πρώτη εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης Multichoice Hellas με μερίδιο 42%, σε συνεργασία με τη Myriad Development με 51% και τη Lumiere με 7%.

-1995 (Μάρτιος): Επίθεση με ρουκέτα από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη κατά των εγκαταστάσεων του καναλιού στην Παιανία.

-1999: Ολοκλήρωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 34,3 εκατ. ευρώ.

-2002: Σημείωσε τα τα υψηλότερα κέρδη από την ίδρυσή της έχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής αγοράς (33,6%).

– 2003: η Τηλέτυπος μεταβίβασε στην 100% θυγατρική της Τηλέτυπος Κύπρο ΛΤΔ ποσοστό 3,3% της Multichoice.

– 2004 : Η Τηλέτυπος πούλησε το 7% που κατείχε στη Multichoice Hellas αποκομίζοντας κέρδη 5,9 εκατ. ευρώ και αντάλλαξε το υπόλοιπο 35% με 12,5% συμμετοχής στην ολλανδική εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης NetMed NV .

– 2006: Η τηλεθέαση της σειράς Στο Παρά Πέντε» συγκέντρωσε μέσο όρο τηλεθέαση 49,6%,

-2007: Η τηλεθέαση της σειράς «Μαρία η άσχημη» έφτασε στο 40,6% για τους μήνες Ιανουάριο- Ιούνιο.

2008: Μεταβιβάζεται η συμμετοχή στην NetMed NV αξίας 38,9 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι από την κερδοφορία των 42 εκατ. ευρώ, λαμβάνουν μέρισμα 25 εκατ. ευρώ.

– 2012: Πετυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10,1 εκατ. ευρώ

– 2013: Νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15,1 εκατ. ευρώ.

– 2016 (Φεβρουάριος): Οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας, ΔΟΛ, Πήγασος όμιλος Βαρδινογιάννη απείχαν από την ΑΜΚ των 15 εκατ. ευρώ.

2018: Στις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης 13 Μαρτίου, το ΕΣΡ ανακοινώνει πως αποφάσισε το κλείσιμο του Mega. Η Τηλέτυπος εξασφαλίζει προσωρινή διαταγή κατά της απόφασης του ΕΣΡ στο ΣτΕ, ενώ έχει ήδη προσφύγει κατά της προκήρυξης του ΕΣΡ για την έκδοση των Τηλεοπτικών αδειών.

Με την απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή και τίθεται σε ισχύ η πρότερη απόφαση του ΕΣΡ. Η ραδιοτηλεοπτική Αρχή με τη δημοσίευση της απόφασης, θα πρέπει να την κοινοποιήσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και εκείνη με τη σειρά της στη Digea , η οποία και θα κατεβάσει το διακόπτη και θα σταματήσει η μετάδοση του προγράμματος του Mega.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα