Βραβείο whistleblower προτείνει το ευρωκοινοβούλιο

Βραβείο whistleblower προτείνει το ευρωκοινοβούλιο

Στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε πρότεινε το βραβείο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου

Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αποκτούν το δικό τους βραβείο. “Μπορεί στην Ελλάδα να θεωρούνται “κουκουλοφόροι”, αλλά στο ευρωκοινοβουλίο χαίρουν εκτιμήσεως» δηλώνει στο Ραδιόφωνο 24/7, από τους 88,6, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ο οποίος πρότεινε το βραβείο στη μνήμη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια.

Σκάνδαλα παγκόσμιας φοροδιαφυγής και αποφυγής, όπως τα Panama Papers, τα Paradise Papers ή τα LuxLeaks δεν θα είχαν αποκαλυφθεί χωρίς τους. Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που εξακολουθούν να πληρώνουν πολύ ακριβό τίμημα για τη δράση τους.

Το βραβείο θα απονεμηθεί σε έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος (whistle blower) ή έναν δημοσιογράφο και υπερασπιστή της ελεύθερης πληροφόρησης. Εκτός από τη Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια και ο Σλοβάκος Γιαν Κούτσιακ πλήρωσε με τη ζωή του. Είναι χαρακτηριστικό πως η Μαρία Εφίμοβα, η «πηγή» της δολοφονημένης Καρουάνα Γκαλίθια, νιώθοντας πιο ασφαλής στον Κορυδαλλό παρά στο σπίτι της, παραδόθηκε πρόσφατα στις ελληνικές αρχές!

Η ανεξάρτητη επιτροπή που θα απονέμει το βραβείο αποτελείται από τους ευρωβουλευτές Μαρίζα Ματίας, Στέλιο Κούλογλου, Μιγκέλ Ουρμπάν και τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου, Ζουλιέτ Γκαρσάιντ, Μάθιου Καρουάνα Γκαλίθια, Φρέντερικ Ομπερμάιερ, και Τσάν Ντούνταρ, όπως και την whistleblower Στεφανί Ζιμπώ.

Στόχος το βραβείο αυτό να μετατραπεί σε μόνιμο θεσμό και να απονέμεται κάθε χρόνο.

Ακούστε τι δήλωσε ο ευρωβουλευτής στην εκπομπή Στιγμιότυπα 24/7 με τον Βασίλη Κουφόπουλο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα