Μηχανή του Χρόνου: H δολοφονία Λιτβινένκο, οι ευθύνες Πούτιν και η νέα ‘δηλητηρίαση’ Ρώσου πράκτορα

default image

Η υπόθεση της δηλητηρίασης Ρώσου διπλού πράκτορα που αναδείχθηκε χθες από τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης επαναφέρει στη μνήμη την περίφημη υπόθεση δολοφονίας με πολώνιο του πράκτορα Λιτβινένκο. Τότε οι ευθύνες από τη βρετανική δικαιοσύνη είχαν φθάσει έως το Κρεμλίνο και τον Πούτιν

Από την mixanitouxronou.gr

Μέχρι το Κρεμλίνο δείχνει το  πόρισμα βρετανικού δικαστηρίου για τον θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, λέγοντας πως ο Πούτιν «πιθανότατα ενέκρινε την επιχείρηση που κατέληξε» στη δολοφονία. Ας θυμηθούμε το χρονικό:

Ο ρώσος πρόεδρος και μέλη της ρωσικής ηγεσίας «είχαν κίνητρα για τη δολοφονία», είπε το δικαστήριο, θεωρώντας επίσης ως δύο δράστες τους πράκτορες Λουγκαβόι και Κόβτουν και πιστεύοντας ότι «είναι πολύ πιθανό πως έδρασαν υπό τις εντολές της ρωσικής FSB».

Το Λονδίνο είχε ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση. Η βρετανική αστυνομία ζήτησε την Πέμπτη την έκδοση των Ρώσων Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν, δύο πρώην πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, για να δικασθούν για τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο.

«Υπάρχουν εντάλματα σύλληψης που εξακολουθούν να ισχύουν κατά των Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν για τον φόνο αυτόν. Ο στόχος μας παραμένει να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρει η Σκότλαντ Γιαρντ σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στα αιτήματα έκδοσης που εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει η Μόσχα.

Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν στέλεχος της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB, όμως το 2000 πήρε άσυλο στη Βρετανία. Από ρώσος πράκτορας, είχε μετατραπεί σε ηχηρό επικριτή της ρωσικής ηγεσίας και στη συνέχεια πήρε τη βρετανική υπηκοότητα ενώ ήταν και συνεργάτης της βρετανικής MI6. Ο Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, 43 ετών, πέθανε από τις συνέπειες δηλητηρίασης με πολώνιο, στο τέλος του Νοεμβρίου 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο Millenium Hotel, στο κέντρο του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι, σήμερα βουλευτή εθνικιστικού κόμματος, και τον Ντμίτρι Κοβτούν, σήμερα επιχειρηματία.

«Είμαι βέβαιος ότι οι κ.κ. Λουγκοβόι και Κοβτούν έβαλαν το πολώνιο-210 στην τσαγιέρα την 1η Νοεμβρίου 2006. Είμαι βέβαιος ότι το έκαναν με την πρόθεση να δηλητηριάσουν τον κ. Λιτβινιένκο», γράφει ο βρετανός δικαστής. «Τα στοιχεία που παρουσιάζω αποδεικνύουν καθαρά την ευθύνη του ρωσικού κράτους στον θάνατο του κ. Λιτβινιένκο», αναφέρεται στην έκθεση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μία πρώτη δόση πολώνιου του είχε χορηγηθεί νωρίτερα, στις 16 Οκτωβρίου, πριν από τη μοιραία δόση της 1ης Νοεμβρίου. Η χήρα του, όπως και ο ίδιος λίγο πριν το θάνατό του, υποστήριζε έκτοτε ότι ο σύζυγός της είχε δηλητηριαστεί με «εντολές» από το Κρεμλίνο. Στη βρετανική έρευνα δεν κατέθεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο «ύποπτοι» στην υπόθεση, ο Ντμίτρι Κόβτουν και ο Αντρέι Λουγκαβόι….

Russian President Vladimir Putin gestures while speaking during a meeting of the Russia's Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP) in Moscow, Russia, Friday, Feb. 9, 2018. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) AP

 

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η έκθεση των βρετανικών αρχών βασίζεται σε υποθέσεις.«Την αποκαλώ δήθεν έρευνα επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρόκειται για έρευνα, αφού βασίζεται σε υποθέσεις, σε πιθανότητες. Χρησιμοποιούνται οι λέξεις «ενδεχομένως, πιθανόν». Μια τέτοια ορολογία δεν επιτρέπεται στη δική μας νομική πρακτική, δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες και ασφαλώς δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ετυμηγορία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Μόσχα θα δώσει «όλες τις αναγκαίες απαντήσεις μέσω της διπλωματικής οδού». Η έκθεση «μοιάζει (…) ίσως με φάρσα. Προφανώς, μπορούμε να την αποδώσουμε στο χαριτωμένο βρετανικό χιούμορ», συνέχισε ειρωνευόμενος ο Πεσκόφ αφού, όπως υπογράμμισε, το κείμενο «βασίζεται σε εμπιστευτικές πληροφορίες» από μη κατονομαζόμενες πηγές των μυστικών υπηρεσιών. …

Ο πρώην πράκτορας της KGB είχε κατηγορήσει τον Πούτιν ακόμα και για παιδοφιλία Ο Λιτβιένκο ανά καιρούς είχε κατηγορήσει τον Πούτιν για πολλά διαφορετικά σκάνδαλα. Το βιβλίο του με τίτλο «Ανατινάζοντας την Ρωσία» ισχυρίζεται πως οι βομβιστικές επιθέσεις του 1999 ήταν σχεδιασμένες από την FSB και τον ίδιο τον Πούτιν, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν την πάταξη της Τσετσενικής τρομοκρατίας. Ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου, η γυναίκα του δολοφονημένου πρώην πράκτορα, στην κατάθεση της αποκάλυψε ότι ο Λιτβίενκο είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο το οποίο κατηγορούσε ανοιχτά τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, για παιδοφιλία. Ένα βίντεο που παρουσίαζε τον Ρώσο πρόεδρο να φιλάει ένα άγνωστο παιδί στην κοιλιά είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του πρώην πράκτορα της KGB….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα