Μηχανή του Χρόνου. Η ανείπωτη σφαγή ελληνικής οικογένειας πριν από 2.300 χρόνια

Μηχανή του Χρόνου. Η ανείπωτη σφαγή ελληνικής οικογένειας πριν από 2.300 χρόνια

Τι αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κριμαία (Pics)

Η Χερσόνησος ήταν μία αρχαία πόλη στην χερσόνησο της Κριμαίας η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες αξιοποιούσαν αυτή την αποικία  για να καλλιεργούν σιτηρά και να να εφοδιάζουν τις πόλεις τους. Εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης και της ευφορίας, η περιοχή γνώρισε πολλούς κατακτητές και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εξοντώθηκε από τους διάφορους εισβολείς.

Σε μία φρικαλέα ανακάλυψη, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα πτώματα πολλών ανθρώπων μόλις 40 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης, στα ερείπια ενός σπιτιού της αρχαίας Κριμαίας. Μάλιστα ο καθηγητής Βλάντιμιρ Στόλμπα του Πανεπιστημίου Aarthus της Δανίας είπε ότι οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε μια σκηνή μαζικής δολοφονίας 2.300 ετών. Πιθανολογούν ότι επρόκειτο για μια οικογένεια η οποία κατασφαγιάσθηκε ανηλεώς μέσα στο σπίτι της. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι ανασκαφές στην Χερσόνησο έχουν φέρει στο φως πολλά στοιχεία που ολοκληρώνουν το παζλ για την ζωή στην περιοχή που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν Χώρα.

Μηχανή του Χρόνου. Η ανείπωτη σφαγή ελληνικής οικογένειας πριν από 2.300 χρόνια

Δηλαδή οι ανασκαφές έδωσαν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα όπως για παράδειγμα ποιοι καλλιεργούσαν τα σιτηρά για τους Έλληνες, πόσο πυκνοκατοικημένη ήταν η περιοχή, πόσο οργανωμένος ήταν ο οικισμός και πώς οι αρχαίοι πληθυσμοί κατάφερναν  να προσαρμόζονται στις κλιματολογικές αλλά και πολιτιστικές αλλαγές.

Μηχανή του Χρόνου. Η ανείπωτη σφαγή ελληνικής οικογένειας πριν από 2.300 χρόνια

Η αγροτική περιοχή της πόλης ιδίως στην χερσόνησο Ηράκλεια διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Τα αγροτόσπιτα που χρονολογούνται γύρω στα 300 π. Χ εξακολουθούν να είναι ορατά στο άθικτο τοπίο υπό την μορφή ερειπίων. Η Χερσόνησος και η γύρω περιοχή συμπεριελήφθη πρόσφατα από την Ουνέσκο στη λίστα με τα μέρη πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μηχανή του Χρόνου. Η ανείπωτη σφαγή ελληνικής οικογένειας πριν από 2.300 χρόνια

Οι Ελληνες της Νότιας Ουκρανίας

Στη Νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας, στην Κριμαία, στην Οδησσό κ.α., με βάση την τελευταία σοβιετική απογραφή του 1989, ζούσαν 104.091 Έλληνες. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός τους αριθμός είναι διπλάσιος, εφ’ όσον δεκάδες χιλιάδες Ελληνες αναγκάστηκαν την περίοδο των σταλινικών διωγμών να δηλώσουν ότι τάχα είναι Ρώσοι ή Ουκρανοί. Η επιρροή των Ουκρανών από τους Έλληνες φαίνεται να είναι μεγάλη. Η Aimee Dostojewski, η κόρη του διάσημου συγγραφέα, έγραψε σχετικά: «Όλα είναι ποίηση στην Ουκρανία. Οι στολές των χωρικών, τα τραγούδια τους, οι χοροί τους, ιδιαίτερα το θέατρο… Ανέκαθεν η Ουκρανία είχε στενές σχέσεις με τις ελληνικές αποικίες στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Το ελληνικό αίμα ρέει στις φλέβες των Ουκρανών, φαίνεται στα όμορφα ηλιοκαμένα πρόσωπα, στις χαριτωμένες κινήσεις τους. Δεν αποκλείεται το ουκρανικό θέατρο να είναι μια μακρινή ηχώ εκείνου του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, που τόσο αγαπήθηκε από τους ελληνικούς λαούς». Η σύγχρονη όμως ελληνική παρουσία στην Ουκρανία αρχίζει με την εγκατάσταση των Ελλήνων στη Μαριούπολη. Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Μαριούπολης το 1775 μ.Χ., όταν η Αικατερίνη η Μεγάλη παραχώρησε την περιοχή αυτή στους 30.000 Έλληνες, οι οποίοι έφυγαν από την ταταροκρατούμενη Κριμαία. Ο ελληνικός πληθυσμός διαμορφώθηκε οριστικά με την εγκατάσταση χιλιάδων Ποντίων κατά τα έτη 1828-1856.

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι

Η απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από έναν Γερμανό κομμουνιστή

SHARE:

24Media Network