Μηχανή του Χρόνου: Η φωτογραφία της Τζέην Φόντα στο πλευρό των Βιετκόνγκ

Μηχανή του Χρόνου: Η φωτογραφία της Τζέην Φόντα στο πλευρό των Βιετκόνγκ

"Ηταν το μεγάλο μου λάθος και θα το πάρω μαζί στον τάφο μου". Που αναφερόταν η Τζέην Φόντα με αυτήν τη φράση

Η Τζέην Φόντα ζήτησε συγγνώμη επειδή το 1972 πόζαρε στο φωτογραφικό φακό μαζί με μέλη των Βιετκόνγκ, μία πράξη που τη στιγμάτισε στην Αμερική.

Η νεαρή τότε ηθοποιός βρέθηκε συνειδητά στην περιοχή του εχθρού για να καταγγείλει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή. Είπε ότι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία είναι εγκληματίες πολέμου, ως ενεργή ακτιβίστρια του φιλειρηνικού κινήματος. Τότε οι συμπατριώτες της την αποκάλεσαν «Hanoi Jane», δηλαδή η Τζέην από το Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ.

Η φωτογραφία της με στρατιώτες του εχθρού κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ. Κάποιοι Αμερικάνοι δεν το ξέχασαν ποτέ, καθώς η χώρα έχασε χιλιάδες στρατιώτες στις μάχες, πριν να χάσει και τον πόλεμο. Το 1988 συναντήθηκε με βετεράνους του Βιετνάμ. Η πολύωρη συνάντηση έληξε με αμοιβαίες εξηγήσεις και λήξη του «ψυχρού πολέμου» ανάμεσα σε αυτούς και την ηθοποιό. Η ίδια θέλησε και πάλι να απολογηθεί σε πρόσφατη συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ. Ζήτησε για άλλη μια φορά συγγνώμη.

Συγκεκριμένα είπε: » Έκανα ένα ασυγχώρητο λάθος όταν ήμουν στο Βόρειο Βιετνάμ και θα το πάρω μαζί στον τάφο μου. Δεν ξέρω αν μου την είχαν στημένη , άλλωστε ήμουν ενήλικη. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Όταν τελείωσε το γλέντι τότε συνειδητοποίησα ότι αυτή η φωτογραφία θα προκαλούσε αντιδράσεις, αλλά ήταν πλέον αργά. Λυπάμαι που μια φωτογραφία στιγμάτισε και αλλοίωσε την εικόνα μου.»

Διαβάστε ακόμα στη Μηχανή του Χρόνου:

Ο Μουσολίνι απειλεί τους ποδοσφαιρστές της Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1938 με τη φράση: «Νίκη ή θάνατος». Φυσικά νίκησαν

Οι νεαροί υπερασπιστές του Λένινγκραντ, που άντεξε μετά από 900 μέρες πολιορκίας και σφοδρούς βομβαρδισμούς

SHARE:

24Media Network