Μηχανή του Χρόνου: Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα ήταν διάνοια και δημιούργησε τον πρώτο αλγόριθμο για υπολογιστές

Μηχανή του Χρόνου: Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα ήταν διάνοια και δημιούργησε τον πρώτο αλγόριθμο για υπολογιστές

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1815, ο Λόρδος Βύρωνας υποδέχτηκε το πρώτο και μοναδικό, "νόμιμο" παιδί του, την Αυγούστα Άντα

Από τη mixanitouxronou.gr

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1815, ο Λόρδος Βύρωνας υποδέχτηκε το πρώτο και μοναδικό, “νόμιμο” παιδί του, την Αυγούστα Άντα. Τέσσερις μήνες μετά τη γέννηση της κόρης του, ο Βύρωνας εγκατέλειψε για πάντα την Αγγλία και την οικογένειά του. Η Άντα, όπως την αποκαλούσαν, δε γνώρισε ποτέ τον διάσημο πατέρα της, ο οποίος πέθανε ηρωικά στο Μεσολόγγι, το 1823.

Η Άντα μεγάλωσε με τη μητέρα της, την Αναμπέλα Μίλμπανκ. Η Μίλμπανκ, που ταλαιπωρήθηκε πολύ με τον αγαπημένο της σύζυγό, αποφάσισε από νωρίς ότι η κόρη της δε θα είχε καμία σχέση με την ποίηση και τις τέχνες. Οι σπουδές της Άντα εστίαζαν στα μαθηματικά και τις επιστήμες, γεγονός ασυνήθιστο για τις γυναίκες της εποχής.

 

Ο πατέρας της Άντα, Λόρδος Βύρωνας.

Η ευφυΐα της Άντα, όμως, ίσως και να ξεπερνούσε αυτή του πατέρα της, γιατί συνδύαζε τη δική του φαντασία, με τη λογική των μαθηματικών και της φυσικής. Σε ηλικία μόλις 13 ετών, όταν οι συνομήλικές της κεντούσαν τριαντάφυλλα σε μαντήλια, η Άντα έφτιαξε μία ιπτάμενη μηχανή. Είχε προηγηθεί συστηματική μελέτη της ανατομίας των πτηνών και των κατάλληλων υλικών για την κατασκευή φτερών.

Η μικρή Άντα δεν πέταξε ποτέ, αλλά η αποτυχία, της έδωσε μόνο περισσότερο πείσμα.

Η επινόηση του κρίσιμου αλγόριθμου

Το 1833, όταν η Άντα ήταν 18 χρονών, έκανε μία απ’ τις πιο καθοριστικές γνωριμίες της ζωής της. Ήταν ο Τσαρλς Μπάμπατζ, ο μελλοντικός “πατέρας του υπολογιστή”. Ξεκίνησαν μανιώδη αλληλογραφία και η φιλία τους θα κρατούσε μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 1842, η Άντα συνεργάστηκε στενά με τον Μπάμπατζ. Μετέφρασε τις σημειώσεις ενός Ιταλού επιστήμονα, πάνω στην “Αναλυτική Μηχανή” που είχε εμπνευστεί ο Μπάμπατζ. Χρειάζονταν επειγόντως κάποια χορηγία για να συνεχίσουν τις μελέτες τους και η Άντα αξιοποίησε το κληρονομικό της ταλέντο στη δημιουργική γραφή, για να “διαφημίσει” τον πρώιμο υπολογιστή.

 

Ο Τσαρλς Μπάμπατζ.

Ένα χρόνο χρειάστηκε η Άντα, για να καταγράψει τις μελέτες σχετικά με την “Αναλυτική Μηχανή”. Ταυτόχρονα, έκανε και δική της έρευνα. Οι σημειώσεις της δημοσιεύθηκαν στα “Επιστημονικά Απομνημονεύματα του Τέιλορ”, μια σειρά επιστημονικών βιβλίων. Η Άντα είχε υπογράψει μόνο με τα αρχικά της, δηλαδή “ΑΛ”. Το “Λ” αντιστοιχούσε στο επίθετο που πήρε μετά τον γάμο της, δηλαδή Λάβλεϊς. Στο “Παράρτημα Z’” των σημειώσεών της, περιέγραφε με τρομερή λεπτομέρεια, μία μέθοδο μέτρησης των αριθμών “Μπερνούλι” με την “Αναλυτική Μηχανή” του Μπάμπατζ. Οι μελέτες της ήταν ολόσωστες και οραματικές. Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα είχε δημιουργήσει τον πρώτο αλγόριθμο για τον υπολογιστή. Το 1953, όταν οι σημειώσεις της Άντα αναδημοσιεύτηκαν, αναγνωρίστηκε επισήμως ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών.

Η Άντα, Κόμισσα του Λάβλεϊς, πέθανε στις 27 Νοεμβρίου του 1852, από καρκίνο. Ήταν μόλις 37 χρονών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

H γερμανική εταιρεία Μπάγερ κυκλοφόρησε την ηρωίνη ως σιρόπι για τον βήχα!
Η άγνωστη ζωή του Διονυσίου Σολωμού, που γεννήθηκε από εξωσυζυγική σχέση του πατέρα του με την υπηρέτριά του

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα