Μηχανή του Χρόνου: Η προφητεία του Αϊνστάιν για τους Εβραίους

Μηχανή του Χρόνου: Η προφητεία του Αϊνστάιν για τους Εβραίους

Η προφητική επιστολή του Αϊνστάιν που πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 12.500 δολαρίων

Από τη mixanitouxronou.gr: «Δεν έχουμε άλλο μέσο αυτοάμυνας από την αλληλεγγύη για να αντέξουμε όσα υποφέρουμε», ανέφερε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε επιστολή του προς ένα μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Νέας Υόρκης, το 1939.

Ο κορυφαίος επιστήμονας, που είχε διαφύγει στις ΗΠΑ το 1933 για να γλιτώσει από τις διώξεις του ναζιστικού καθεστώτος στο Βερολίνο, είχε στείλει το συγκεκριμένο γράμμα στον Εβραίο έμπορο Ισιντόρ Ζελνίκεροφ στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Ο Αινστάιν εκφράζει τα συγχαρητήριά του στον Ζελνίκεροφ για τη συνδρομή του στους Εβραίους πρόσφυγες που έφθαναν στις ΗΠΑ καταδιωκόμενοι από το χιτλερικό καθεστώς, χωρίς ωστόσο να περιγράφει με ποιο τρόπο συνέβαλλε ο συμπατριώτης του στη φροντίδα των προσφύγων.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 10 Ιουνίου 1939, ο Αϊνστάιν αναφέρει:

«Θέλω ειλικρινά να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για το θαυμάσιο έργο που έχετε αναλάβει για λογαριασμό των προσφύγων κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αφοσίωσης. Η δύναμη της αντίστασης που επέτρεψε στον εβραϊκό λαό να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση της αλληλοβοήθειας. Σε αυτά τα χρόνια της θλίψης η ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον δοκιμάζεται σκληρά.   

Ας ελπίσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας. Δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο αυτοάμυνας από την αλληλεγγύη και τη γνώση ότι η αιτία για όσα υποφέρουμε είναι βαρυσήμαντη και ιερή. Πρέπει να αποτελεί πηγή βαθιάς ικανοποίησης για εσάς, να συμβάλλετε με τόσο σημαντικό τρόπο στη διάσωση των ομόθρησκών μας από τον κίνδυνο που διατρέχουν και να τους οδηγείτε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Το πογκρόμ κατά των Εβραίων είχε ήδη αρχίσει και οι Εβραίοι της Αμερικής είχαν αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό να πείσουν τους πολιτικούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παρέμβουν για λογαριασμό των ομοεθνών τους.

Μηχανή του Χρόνου: Η προφητεία του Αϊνστάιν για τους Εβραίους

Από το 1933 έως το 1940, περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες που έφτασαν στην Αμερική ήταν Εβραίοι και ο Αϊνστάιν ήταν ένας από τους ανθρώπους που κατέβαλλε αρκετές προσπάθειες και συνέταξε αρκετές επιστολές με αίτημα να χορηγείται βίζα στους πρόσφυγες από την Ευρώπη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ, η αίτηση για βίζα έπρεπε να συνοδεύεται από τις δηλώσεις δύο αμερικανών πολιτών ότι θα προσέφεραν στον αιτούντα οικονομική υποστήριξη. Ο ένας από τους δύο θα έπρεπε να είναι κατά προτίμηση συγγενής και ενδεχομένως, τα συγχαρητήρια του Αϊνστάιν στον Εβραίο έμπορο να αφορούν στην οικονομική του συνδρομή. Μπορεί ωστόσο ο κορυφαίος επιστήμονας με την εβραϊκή καταγωγή, να εξήρε απλώς τη δραστηριότητα των εβραϊκών συλλόγων των ΗΠΑ οι οποίοι στήριζαν τις προσπάθειες των Εβραίων προσφύγων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Το συγκεκριμένο γράμμα πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία στο Λος Άνζτελες από τον οίκο «Nate D. Sanders» έναντι 12.500 δολαρίων, υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης των 10.000 δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Η πιο φονική μάχη που έκρινε τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Στο Γκέτυσμπεργκ οι Βόρειοι εκμεταλλεύτηκαν το λάθος του στρατηγού Λη και κράτησαν τους Νότιους μακριά από την Ουάσιγκτον
Πολλοί ερωτεύθηκαν και παντρεύτηκαν στα μπεν μιξτ. Οι παραλίες που έφεραν «επανάσταση» στις σχέσεις των δύο φύλων. Ο παππούς, τα γυμνά και οι ξεκάλτσωτες
Τα έβαλε ευθέως με το βασιλιά και φυλακίστηκε. Ο πολιτικός που άλλαξε την Ελλάδα προς το καλύτερο, αλλά πέθανε μόνος στις Κάννες
SHARE:

24Media Network