Μηχανή του Χρόνου: Οι δέκα εντυπωσιακοί κρατήρες της Ιτέας

Μηχανή του Χρόνου: Οι δέκα εντυπωσιακοί κρατήρες της Ιτέας
mixanitouxronou.gr

Tο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο ζητά απαντήσεις και μπορεί να οφείλεται σε βροχή μετεωριτών

Από τη  mixanitouxronou.gr : Οι κρατήρες της Ιτέας είναι ένα σχετικά άγνωστο γεωλογικό φαινόμενο που απλώνεται  στην παραθαλάσσια περιοχή και εντυπωσιάζει από ψηλά. Η πτήση με drone αποκαλύπτει το αλόκοτο θέαμα που απλώνεται στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών.

Η εικόνα των σχηματισμών παραπέμεμπει σε βροχή μετεωριτών στην προϊστορία της περιοχής, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουορο.

Σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων βρίσκονται διάσπαρτοι περισσότεροι από δέκα κρατήρες, προσδίδοντας μια απόκοσμη μορφή στην περιοχή.

Ανάμεσα στην Ιτέα και το Γαλαξίδι , το έδαφος στα ορεινά και παραθαλάσσια σημεία παρουσιάζει ορισμένες εκπληκτικές ιδιομορφίες.

Ο μεγαλύτερος κρατήρας βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και έχει διάμετρο περίπου εκατό μέτρα. Το θαλασσινό νερό με την πάροδο των χρόνων έχει «τρυπώσει»  στα τοιχώματα του κρατήρα και με τη συνεχή διάβρωση που έχουν υποστεί, έχει δημιουργηθεί μια πολύ όμορφα αλλά ταυτόχρονα ασυνήθιστη βλάστηση.

mixanitouxronou.gr

Το ίδιο επιβλητικός είναι και ο κρατήρας που βρίσκεται στο ορεινότερο σημείο συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Στη πετρώδη περιοχή δεσπόζει ένας κρατήρας, το βάθος του οποίο είναι αδύνατο να υπολογισθεί με γυμνό μάτι. Μάλιστα, φέρει μαζί του και την χαρακτηριστική «ουρά» μήκους 150 μέτρων, ίσως από την τριβή του μετεωρίτη κατά την πρόσκρουση με το γήινο έδαφος προτού δημιουργήσει τη τεράστια χερσαία τρύπα.

mixanitouxronou.gr

 

Στον κρατήρα που βρίσκεται ορεινότερα από τους υπόλοιπους φαίνεται και η χαρακτηριστική «ουρά»

Το βίντεοκαταγράφει από ψηλά και τα ίχνη της ανθρώπινης δραστηριότητας από προγενέστερα χρόνια. Οι εντπωσιακές λήψεις αποτυπώνουν την συγκεκριμένη περιοχή της Ιτέας ως ένα «σεληνιακό» τοπίο στο οποίο υπάρχουν σημάδια εξαιρετικής γεωλογικής σημασίας , που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί. Οι κρατήρες είναι προϊόν σύγκρουσης μετεωριτών ή οφείλονται σε κάποιο άλλο γεωλογικό φαινόμενο;

mixanitouxronou.gr

 

Στους Δελφούς που βρίσκονται κοντά αναπτύχθηκε ένας ξεχωριστός αρχαίος πολιτισμός, που πάντα περιέβαλε ένα πέπλο μυστικισμού λόγω του διάσημου Μαντείου. Έτσι και οι κρατήρες που «απλώνονται» στην παραθαλάσσια έκταση εντείνουν την αίσθηση μυστηρίου στην περιοχή.    

mixanitouxronou.gr

 

Οι εικόνες προκαλούν δέος και θαυμασμό και ταυτόχρονα ένα αίσθημα έξαψης μπροστά σε κάτι άγνωστο που έχει πραγματοποιηθεί χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Δείτε την εντυπωσιακή πτήση του συνεργάτη μας up drones πάνω  από τους επιβλητικούς κρατήρες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ  ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

Πτήση πάνω από το χωριό φάντασμα των Σερρών. Πως η Δράτσοβα μέσα σε 20 χρόνια εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της (βίντεο drone)
Οι «φυσικές πισίνες» του Αιγαίου. Οι μαγευτικοί καταρράκτες που πέφτουν από 35 μέτρα και σχηματίζουν αλλεπάλληλες λίμνες και ένα αλησμόνητο τοπίο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα