Μηχανή του Χρόνου: Πως αποκαλύφθηκαν οι θηριωδίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης

Μηχανή του Χρόνου: Πως αποκαλύφθηκαν οι θηριωδίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης

Ο φωτογράφος του πατριάρχη Δημήτρης Καλούμενος και ο δημοσιογράφος Σάκης Καράγιωργας παίρνουν το ρίσκο να τραβήξουν φωτογραφίες και να καταγράψουν τις θηριωδίες, σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης στο πογκρόμ του 1955

Από την mixanitouxronou.gr

Τα ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου είχε κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος, που απαγόρευε τη φωτογράφιση των καταστροφών στην ελληνική συνοικία της Πόλης. Ο φωτογράφος του πατριάρχη Δημήτρης Καλούμενος και ο δημοσιογράφος Σάκης Καράγιωργας παίρνουν το ρίσκο να τραβήξουν φωτογραφίες και να καταγράψουν τις θηριωδίες, σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης. Ξεκίνησαν από το νεκροταφείο. Αμέσως κατέστρωσαν σχέδιο για να μη τους κατασχέσουν τα φιλμ.

Μηχανή του Χρόνου: Πως αποκαλύφθηκαν οι θηριωδίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης

Ο Καλούμενος τράβαγε φωτογραφίες. Πέταγε τα φιλμ κάτω και ο Καράγιωργας τα μάζευε. Στη συνέχεια τα έκρυβε σε μνήματα. Όταν τα μάζεψε, τα έδωσε στον ιερέα του κοιμητηρίου κι έφυγε για το ξενοδοχείο. Την επόμενη ημέρα πήρε τα φιλμ από τον ιερέα, ενώ ο Καλούμενος όπως είχε προβλέψει, είχε συλληφθεί χωρίς να βρούν πάνω του το παραμικρό στοιχείο. Ο Καράγιωργας έκρυψε τα φιλμ στο σώμα του και ταξίδεψε στην Ελλάδα με την Air France. Όταν ο Γάλλος πιλότος ανακοίνωσε ότι απομακρύνθηκαν από τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο Έλληνας δημοσιογράφος κατάφερε ν’ αναπνεύσει, καθώς πίστευε ότι θα τον αντιληφθούν και θα δοθεί εντολή να επιστρέψει το αεροπλάνο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Έθνος» και προκαλούν σάλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αν δεν υπήρχε ο Καλούμενος και ο Καράγιωργας η τραγική πραγματικότητα θα είχε θαφτεί μαζί με τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους. Η αλήθεια θα είχε βιαστεί, όπως και κάποιες Ελληνίδες της Πόλης, που βρέθηκαν στον δρόμο του καθοδηγούμενου όχλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο φρικτός θάνατος του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Κομνηνού
Το «ματωμένο» κάδρο της οικογένειας Μαλεγκάνου στην Καστοριά. Η δολοφονία του δασκάλου με 99 μαχαιριές από τους κομιτατζήδες
SHARE:

24Media Network