Τέλος στην απεργία πείνας

Τέλος στην απεργία πείνας
??T?????PoES ??S P??? ????? ???O? ?T? (EUROKINISSI / ?ûQ???Mi Eurokinissi

Μετά από 44 ημέρες απεργίας πείνας, οι μετανάστες της Υπατίας, αποφάσισαν να σταματήσουν τον αγώνα τους. Νομιμοποίηση μετά από συμπλήρωση οκταετίας πρόσφερε η κυβέρνηση. Οι σκληρές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη λύση (Vids+Pics)

Την λήξη της απεργίας πείνας μετά από 44 ημέρες, αποφάσισαν οι μετανάστες της Υπατίας, δηλώνοντας ότι ο “αγώνας τους δικαιώθηκε”.

Είχαν προηγηθεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις, αλλά και νέα βελτιωμένη πρόταση από την κυβέρνηση, σχετικά με τους όρους νομιμοποίησης.

Κατά τη συνέλευση των μεταναστών, που ακολούθησε τη συνάντηση με τους υπουργούς, έκριναν ικανοποιητικές τις προτάσεις της κυβέρνησης και έκαναν λόγο για δικαίωση του αγώνα τους.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ,ΝΤΑΛΑΡΑ,ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

“Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύη και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση”, δήλωσε ο Αμπντούλ Χατζί, εκπρόσωπος των απεργών πείνας και του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απεργία πλέον σταματά, καθώς εξασφαλίστηκε καθεστώς ανοχής απεριόριστου χρόνου, ταξιδιωτικά έγγραφα και η δυνατότητα με οκτώ χρόνια εργασίας στην Ελλάδα να καταθέσουν αίτηση για άδεια παραμονής, όσοι τηρούν αυτή την προϋπόθεση, που όπως είπε, είναι και οι περισσότεροι από τους 300.

Συμπλήρωσε ακόμα ότι θα μείνουν στο κτίριο Υπατία έως ότου επανέλθουν όλοι οι ομοεθνείς τους από τα νοσοκομεία.

Η πρόταση που οδήγησε στη λύση

Λίγο μετά τις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση των μεταναστών με τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης, οι μετανάστες θα νομιμοποιούνται μετά από τη συμπλήρωση οκταετίας στη χώρα.

Προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα μετακίνησης στις χώρες προέλευσής τους με βάση το καθεστώς ανοχής και η δυνατότητα να παραταθεί επ’ αόριστον το καθεστώς εξάμηνης ανοχής (μη απέλασης), μέχρι να συμπληρωθούν τα χρόνια για τη νομιμοποίηση.

?????? u? e????m ??????m?????,???????????????? ???? ????????????? 44???????? j???? ???11 (EUROKINISSI/??M`?ûQk Eurokinissi

 

Τις προτάσεις παρουσίασαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα και ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Ανδρέας Τάκης. Στο τραπέζι της ΓΣΕΕ βρέθηκαν εκπρόσωποι των μεταναστών και τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

?????? u? e????m ??????m?????,???????????????? ???? ????????????? 44???????? j???? ???11 (EUROKINISSI/??M`?ûQk Eurokinissi

 

Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, με περισσότερους από 100 μετανάστες να μεταφέρονται εξαντλημένοι σε νοσοκομεία.

Το δριμύ ψύχος δημιούργησε φόβους για την πιθανότητα να υπάρξουν θύματα με την κυβέρνηση να κάνει αλλεπάλληλες προτάσεις τις τελευταίες ημέρες.

?????? u? e????m ??????m?????,???????????????? ???? ????????????? 44???????? j???? ???11 (EUROKINISSI/??M`?ûQk Eurokinissi

 

Μάλιστα, υπήρξε ένταση και καταγγελίες για προσπάθειες σίτισης των μεταναστών, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό συνελήφθησαν την Τρίτη δύο νεαρές φοιτήτριες, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα