Οι απελάσεις των Ελλήνων της Πόλης: Μόνο 20 δολάρια και 20 κιλά προσωπικών αντικειμένων

Οι απελάσεις των Ελλήνων της Πόλης: Μόνο 20 δολάρια και 20 κιλά προσωπικών αντικειμένων

Έκθεση για τις απελάσεις του 1964 εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη

Έκθεση με τον τίτλο «20 δολάρια, 20 κιλά», στον εκθεσιακό χώρο Τουτούν Ντεποσού (καπναποθήκη), στο Τοπχανέ της Πόλης, εγκαινιάσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία πολλών διανοουμένων και καλλιτεχνών.

Ο τίτλος «20 δολάρια, 20 κιλά» αναφέρεται στο ποσό των χρημάτων και το βάρος των προσωπικών αντικειμένων, που μπορούσαν οι Έλληνες απελαθέντες να έχουν μαζί τους.

Η τότε κυβέρνηση του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, που δεν μπόρεσε να εισβάλει στην Κύπρο, λόγω της παρέμβασης του Αμερικάνου Πρόεδρου Λίντον Τζόνσον, «έβγαλε τα απωθημένα της πάνω στους Έλληνες της Πόλης» ανέφερε ο καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας Τζενκίζ Ακτάρ.

Στις 16 Μαρτίου του 1964 ακυρώθηκε μονομερώς η Προξενική Σύμβαση Βενιζέλου - Ατατούρκ του 1930, που επέτρεπε στους Έλληνες υπηκόους να ζουν και να εργάζονται στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Απελάθηκαν έτσι 12.000 άτομα με ελληνική υπηκοότητα και αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία άλλοι 30.000 Ρωμιοί (τουρκικής υπηκοότητας Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί). Ο τελικός αριθμός των εκδιωχθέντων έφθασε τους 45.000.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network