Οι έπαινοι Μέρκελ για το "απρόσμενο" πλεόνασμα: Πολλοί από την τρόικα δεν είχαν πιστέψει στην Ελλάδα

Οι έπαινοι Μέρκελ για το "απρόσμενο" πλεόνασμα: Πολλοί από την τρόικα δεν είχαν πιστέψει στην Ελλάδα

Στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας αναφέρθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας. Τι ανέφερε λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά

Την πολιτική των προγραμμάτων διάσωσης, που εφαρμόζονται σε χώρες της ευρωζώνης, υπερασπίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κάνοντας, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς» και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι η Ελλάδα αυτήν τη χρονιά θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να εισπράξει περισσότερα από όσα δαπάνησε, εάν αφαιρέσει κανείς τις καταβολές των τόκων», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «πολλοί από την τρόικα δεν είχαν πιστέψει στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα παρόλα αυτά τα κατάφερε και για αυτό τρέφω μεγάλο σεβασμό».

Μιλώντας σε Συνέδριο για το Γερμανικό Εμπόριο, στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας υπεραμύνθηκε της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης και ανέφερε ενδεικτικά τα παραδείγματα της Ιρλανδία, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Ειδικά για την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι «έχει τα τελευταία χρόνια ολοκληρώσει σημαντικότατες αλλαγές» και συνέχισε:

«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πολλά, ότι κάποια πράγματα δεν είναι ακόμη έτσι όπως τα φανταζόμαστε από την γερμανική σκοπιά, αλλά η αλλαγή είναι σοβαρότατη και είμαι ικανοποιημένη που η Ελλάδα είχε μια καλή τουριστική περίοδο και έτσι μπόρεσε να αντέξει οικονομικά προκειμένου να συνεχίσει προς τον δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ, χωρίς να ρωτήσουμε την τρόικα

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός. Χωρίς συμφωνία αποχωρεί η τρόικα

SHARE:

24Media Network