Αχτσιόγλου για τράπεζες: Τάσεις συμμόρφωσης με την εργατική νομοθεσία μετά τις παρεμβάσεις και τους ελέγχους

Αχτσιόγλου για τράπεζες: Τάσεις συμμόρφωσης με την εργατική νομοθεσία μετά τις παρεμβάσεις και τους ελέγχους
Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

"Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν υπάρχουν άβατα όπως υπήρχαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης κι ότι οι τράπεζες δεν είναι μία περιοχή ασυδοσίας κι εξαιρέσεων από την εργατική νομοθεσία", υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

«Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν υπάρχουν άβατα όπως υπήρχαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης κι ότι οι τράπεζες δεν είναι μία περιοχή ασυδοσίας κι εξαιρέσεων από την εργατική νομοθεσία» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή για τα εργασιακά δικαιώματα στις τράπεζες.

Η Έ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την κυρίαρχη αφήγηση, εκτιμά ότι η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας δεν αφορά κυρίως τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, γι’ αυτό και προχώρησε σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις για την ευθύνη των επιχειρήσεων για την προδήλωση των υπερωριών και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τις εργολαβικές εταιρείες που δουλεύουν γι’ αυτές, παρεμβάσεις που «πρωτίστως «φωτογραφίζουν» τις τράπεζες».

Τράπεζες: 1.680 έλεγχοι και πρόστιμα ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ

Η Έ. Αχτσιόγλου θύμισε ακόμα ότι το μεγαλύτερο πρόστιμο από την γέννηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έχει επιβληθεί σε τράπεζα κι αφορά πρόστιμο 1,63 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Η Έ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι από την στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση από το ΣΕΠΕ έχουν πραγματοποιηθεί 1.680 έλεγχοι σε τραπεζικά καταστήματα κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ, ενώ μόνο το 2018 έχουν πραγματοποιηθεί 230 έλεγχοι κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα 700.000 ευρώ.

Η Έ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι, ακριβώς λόγω αυτών των παρεμβάσεων, καταγράφονται «τάσεις συμμόρφωσης» με την εργατική νομοθεσία στον χώρο των τραπεζών. «Δεν λέω ότι έχουν συμμορφωθεί, θα ήμουν από αλλού» πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Έ. Αχτσιόγλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα