Aegean: Μεγάλη αύξηση στην επιβατική κίνηση – Πάνω από 6,7 εκατ. επιβάτες το πρώτο εξάμηνο

Aegean: Μεγάλη αύξηση στην επιβατική κίνηση – Πάνω από 6,7 εκατ. επιβάτες το πρώτο εξάμηνο
Αεροσκάφος της Aegean iStock

Ρεκόρ εσόδων και κερδών αναμένεται να σημειώσει το 2023 η Aegean, η οποία μεταξύ άλλων πέτυχε να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων που έλαβε. Τι είπε ο κ. Βασιλάκης για τα warrants και τη σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο.

Επιτυχημένη ήταν η περσινή χρονιά για την Aegean όμως ακόμα καλύτερη, με ρεκόρ εσόδων και κερδών αναμένεται να είναι το 2023.

Όπως σημείωσαν από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης, «το 2022 υπήρξε μία πολύ επιτυχημένη χρονιά για την AEGEAN, μία χρονιά που είδαμε τόσο τα εμπορικά μας μεγέθη, όσο και τα οικονομικά μας μεγέθη είτε να επανέρχονται στα προ πανδημίας επίπεδα είτε να τα υπερβαίνουν».

Ειδικότερα για το 2023 ήδη η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχει μεταφέρει 42% περισσότερους επιβάτες έχοντας φτάσει τους 6,7 εκατ. επιβάτες. Ο δε συντελεστής πληρότητας έχει ανέβει από το 74% πέρυσι στο 82% φέτος. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο η ελληνική αεροπορική εταιρεία να παρουσιάζει κερδοφορία για πρώτη φορά.

Ειδικότερα για το 2023 ήδη η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχει μεταφέρει 42% περισσότερους επιβάτες έχοντας φτάσει τους 6,7 εκατ. επιβάτες. Ο δε συντελεστής πληρότητας έχει ανέβει από το 74% πέρυσι στο 82% φέτος. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο να παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας για την ελληνική αεροπορική εταιρεία.

Μέσα στο 2023 η Aegean πέτυχε να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων που έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ για τα warrants και τη σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο, αναφέρθηκε από τον κ. Βασιλάκη πως «είναι καθαρά επιλογή του Δημοσίου αν θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα και όταν γίνει η κοινοποίηση τότε έχει η εταιρεία 60 ημέρες να απαντήσει αν θα δεχθεί τη συμμετοχή του Δημοσίου ή θα εξαγοράσει αυτό το δικαίωμα πληρώνοντας τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής της μετοχής και της τιμής όπου έγινε η αύξηση.

Έχουμε πεί και στο παρελθόν ότι η εταιρεία έχει διασφαλίσει τα διαθέσιμα και διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς δάνεια. Προηγουμένως θα πρέπει να ληφθεί η σχετική απόφαση εξαγοράς των δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση, η οποία πρέπει να δώσει την έγκρισή της. Το Δημόσιο είναι αυτό που θα αποφασίσει το πότε εντός της τριετίας θα ασκήσει αυτά τα δικαιώματα».

Όπως είπε ο κ. Γερογιάννης τον Ιούνιο παρελήφθη ακόμα ένα αεροσκάφος Α320 neo χρησιμοποιώντας μόνο ταμειακά διαθέσιμα της Εταιρείας ενώ ταυτόχρονα αποπληρώθηκε ένα προϋπάρχουν δάνειο του 2020 για 1 A321 neo. Έτσι τα ελεύθερα βαρών (μισθώσεων ή δάνειων) αεροσκάφη έφτασαν συνολικά τα 11 (2 Airbus neo, 6 Airbus CEO , 3 ATR 72 -600) από μόλις 4 στις 31/12/2019.

Πώς κύλησε το 2022

Όπως ανέφερε ο κ. Γερογιάννης, μετά τα μέσα του δεύτερου τριμήνου του 2022 και την άρση των μέτρων για την πανδημία, άρχισε να αυξάνεται γεωμετρικά η κίνηση. Όπως είπε «η ισχυρή ζήτηση για ταξίδια προς την χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα το τρίτο, και πλέον ισχυρότερο εποχικά, τρίμηνο του έτους να καταγράψουμε περαιτέρω βελτίωση, με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 83% και έχοντας επαναφέρει το 93% της προ-πανδημίας χωρητικότητας σε διαθέσιμες θέσεις, επιχειρώντας μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Όπως σημείωσε ο κ. Γερογιάννης επετεύχθη μια ιδιαίτερα ικανοποιητική χρονιά με σημαντικά επίπεδα κύκλου εργασιών και κερδοφορίας ξεπερνώντας εκείνα του 2019 τόσο για το τρίτο τρίμηνο και τέταρτο τρίμηνο αλλά και τελικά για το σύνολο του έτους, μετά από δύο χρόνια επώδυνων ζημιών λόγω της πανδημίας.

Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση κατά 98% σε σχέση με το 2021, και διαμορφώθηκε σε €1,4 δις., (2% υψηλότερα από το 2019).

Η κερδοφορία μας το 2022 ανήλθε σε €106,8 εκατ. Κέρδη μετά από Φόρους, 36% υψηλότερα από το 2019. Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €527,9 εκατ. Οι δανειακές υποχρεώσεις (εξαιρούμενων μισθώσεων) διαμορφωθήκαν €268,2 εκατ. Τέλος, τα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε €348 εκατ. από €328 εκατ. στις 31.12.2019.

Η Aegean μέσα στο 2022 παρέλαβε ακόμα 9 αεροσκάφη της οικογένειας Α320/321 neo επιταχύνοντας εκ νέου το πρόγραμμα για τα 46 συνολικά neo αεροσκάφη της αρχικής παραγγελίας. Παράλληλα έγινε αναδιάρθρωση του ελικοφόρου στόλου, αποσύροντας τα 8 Q400/Bombardier και εντάσσοντας σε αντικατάσταση τους 10 ATR 72-600, επιτυγχάνοντας ομοιογένεια του στόλου που κατείχε ήδη 3 ATR 42-600 για να εξυπηρετήσει τα νησιά με μικρούς αεροδιαδρόμους.

Με αυτόν τον τρόπο έγινε δυνατή η βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, με σημαντική εξοικονόμηση σε όρους μίσθωσης αλλά κυρίως σε λειτουργικό κόστος.

Παράλληλα μέσα στο 2022 ξεκίνησε και η νέα επένδυση για τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων, καθώς και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα σε συνεργασία με την καναδική CAE, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης.

Η κατεύθυνση αυτή δημιουργεί νέα δυναμική προστιθεμένης αξίας, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας στην AEGEAN, αλλά και ευρύτερα στον κλάδο αερομεταφορών της χώρας. Παράλληλα θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα που σχεδιάζεται για να πέτυχει στην ωρίμανσή του, περίπου 2 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, μηδενικό αποτύπωμα CO2 αφού το σύνολο των αναγκών του θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πήγες ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών οροφής και περιβάλλοντος χώρου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα