Αγορά σπιτιού: 5 λόγοι που το φθινόπωρο μπορεί να είναι μια ιδανική εποχή

Αγορά σπιτιού: 5 λόγοι που το φθινόπωρο μπορεί να είναι μια ιδανική εποχή
Ακίνητα στα βόρεια προάστια Eurokinissi

Αν επιθυμείτε και έχετε τα χρήματα να αγοράσετε νέο σπίτι, το φθινόπωρο είναι ίσως η πλέον κατάλληλη εποχή.

Ποιά είναι η κατάλληλη εποχή για την αγορά ενός σπιτιού; Πότε υπάρχει ο μικρότερος ανταγωνισμός στην αγορά; Ποιά στιγμή θεωρείται ιδανική για τις μετακομίσεις;

Αναμφίβολα η άνοιξη ή ακόμη και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς περίοδοι για την αγορά νέου σπιτιού. Και ο Σεπτέμβρης ακόμη θεωρείται ιδανική στιγμή για πολλούς.

Υπάρχουν όμως αρκετοί λόγοι να το τολμήσετε και πιο μετά γιατί οι επόμενοι μήνες του φθνοπώρου μέχρι και την έναρξη του χειμώνα είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, που, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι συνθήκες είναι ακόμη ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Πλέον όλο και περισσότερα ζευγάρια παντρεύονται το φθινόπωρο. Είναι μια παγκόσμια τάση αυτή. Η άνοιξη παραμένει η πρώτη επιλογή αλλά όλο και πιο συχνά πραγματοποιούνται γάμοι και μετακομίσεις στα νέα σπιτικά το φθινόπωρο, ακόμη και πολύ αργότερα από τον σχεδόν καλοκαιρινό μήνα του Σεπτέμβρη.

Για αυτό και πριν κάνετε τα σχέδιά σας (είτε πρόκειται να παντρευτείτε είτε απλά σκέφτεστε να αγοράσετε το δικό σας σπίτι), καλό είναι να λάβετε υπόψην σας και τη χρονική περίοδο από Οκτώβριο έως και Νοέμβριο (ή όσο ο καιρός είναι ακόμη αρκετά καλός).

Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν αφορούν μόνο τον καιρό αλλά και άλλες συνθήκες που μπορεί τελικά να μην είναι και τόσο “άβολες” για να βάλετε μπροστά την αγορά νέας κατοικίας.

Αυτοί είναι οι 5 σημαντικότεροι λόγοι που πρέπει να βάλετε και το φθινόπωρο “στο παιχνίδι”

  • 1. Ο καιρός. Ο πιό προφανής λόγος είναι ίσως ο καλός καιρός. Ειδικά στην Ελλάδα, το αποκαλόκαιρο κρατά αρκετά, ενώ πολλές χρονιές ο Οκτώβρης ή ακόμη και ο Νοέμβρης είναι αρκετά ζεστοί μήνες, χωρίς κρύα ακόμη, και με γενικά αίθριες καιρικές συνθήκες (δηλαδή χωρίς πολλές βροχές). Παράλληλα, όσο καλός και ζεστός και να είναι ο καιρός τότε, πολύ σπάνια θα τύχει ακραίο κύμα ζέστης που θα δημιουργήσει δυσκολίες στην μετακόμιση.
  • 2. Μικρότερος ανταγωνισμός. Η τάση γενικά είναι τα περισσότερα σπίτια να βγαίνουν προς πώληση την άνοιξη ή το καλοκαίρι, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Σεπτέμβριο το αργότερο. Και οι περισσότεροι θέλουν να ξεμπερδέψουν με τις διαδικασίες και τις μετακομίσεις έως τότε (μετά αρχίζουν σχολεία και δουλειές και τα πράγματα δυσκολεύουν). Ωστόσο, αργά το φθινόπωρο υπάρχει μικρότερος ανταγωνισμός, καθώς λιγότεροι αναζητούν τότε νέο σπίτι στην αγορά ενώ η προσφορά σε μεγάλο βαθμό κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επιπλέον, αν χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός μεσίτη, αυτοί είναι αρκετά πιο χαλαροί αυτή την περίοδο, σε σχέση με την άνοιξη ή καλοκαίρι, ειδικά στην Ελλάδα που υπάρχει και μεγάλη ζήτηση πλέον για κατοικίες από το εξωτερικό, σε τουριστικές και μη περιοχές.
  • 3. Πιο αποφασισμένοι πωλητές. Πολλές φορές ιδιοκτήτες ακινήτων βγάζουν στην αγορά τα ακίνητά τους την άνοιξη χωρίς να έχουν άμεση πρόθεση ή ανάγκη να ολοκληρώσουν την αγοραπωλησία. Άλλοι το κάνουν για να δουν τις τάσεις της αγοράς (το γνωστό “Πόσο πιάνει το ακίνητό μου”) ενώ άλλοι θέλουν να πετύχουν μια πολύ υψηλή τιμή (πολλές φορές μη ρεαλιστική) και δεν αποφασίζουν γρήγορα. Αντίθετα, πολλά σπίτια που είναι στην αγορά προς πώληση το φθινόπωρο είναι ίσως καλύτερες και πιο ρεαλιστικές επιλογές. Συνήθως (όχι πάντα φυσικά) οι πωλητές τους είναι αποφασισμένοι να τα πουλήσουν άμεσα (π.χ. αλλαγή δουλειάς ή πόλης), οπότε και ενδιαφέρονται περισσότερο και σε πολλές περιπτώσεις και οι τιμές είναι πιο λογικές. Επιπλέον, πολλοί πωλητές μπορεί να έχουν ήδη “κουραστεί” από την αναμονή και να χαμηλώσουν τον πήχη αποδεκτής τιμής για να πουλήσουν τα ακίνητά τους.
  • 4. Λιγότεροι απασχολημένοι επαγγελματίες. Το φθινόπωρο επίσης οι περισσότεροι επαγγελματικές του τεχνικού κλάδου (πέραν των μεσιτών) είναι αρκετά λιγότεροι απασχολημένοι καθώς ο όγκος δουλειάς την άνοιξης και του καλοκαιριού έχει τελειώσει. Από εταιρείες μετακομίσεων έως ελαιοχρωματιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και μάστορες κάθε ειδικότητας, οι περισσότεροι που θα χρειαστείτε αν θέλετε να ανακαινίσετε το νέο σπίτι που αγοράσατε ή απλά να μετακομίσετε θα σας εξυπηρετήσουν πιο άμεσα σε σχέση με την προηγούμενο high season.
  • 5. Μεγαλύτερη ποικιλία και προσφορές. Εκτός από τους επαγγελματίες που θα χρειαστείτε και θα έχουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα από τον Οκτώβριο και μετά, θα βρείτε μεγαλύτερη ποικιλία τότε σε ό,τι χρειαστείτε για να εξοπλίσετε το σπίτι, από έπιπλα και οικιακές συσκευές έως εξοπλισμό κουζίνας και διακοσμητικά. Πολλές αλυσίδες και μεμονωμένα καταστήματα προσφέρουν τότε τις νέες συλλογές και παραλαβές. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη καλές προσφορές και σε νέα κομμάτια, ενώ υπάρχει και η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Νοεμβρίου, και τα τελευταία χρόνια πια και η περίοδος του Black Friday με μεγάλες προσφορές, προς το τέλος του Νοέμβρη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα