Έρχεται νέος νόμος: Θα συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας

Η πόλη της Αθήνας όπως φαίνεται από ψηλά,Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014  (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Η πόλη της Αθήνας όπως φαίνεται από ψηλά,Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Όσα πρέπει να ξέρουν οι οφειλέτες

Νέα νομοθετική παρέμβαση, επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των πολιτών από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με το "Έθνος", το νομοσχέδιο θα κινείται προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την καθιέρωση και δεύτερης επιλογής ως προς τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων (η πρώτη αφορά τις λύσεις του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών) με τη συνδρομή ειδικού συμβούλου, διαμεσολαβητή, ο οποίος θα ετοιμάζει σχέδιο ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης, προστατεύοντας την κύρια κατοικία.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η θέσπιση πτωχευτικού δικαίου για τα φυσικά πρόσωπα, δίνοντας τη δυνατότητα της διαγραφής των χρεών με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος, που φέρεται να δήλωση ότι "πάντα θα υπάρχει σε ισχύ πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας".

Σύμφωνα με το "Έθνος", με τη νέα ρύθμιση, που θα έρθει μαζί με το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων, θα προβλέπονται τα εξής:

*Καθιέρωση ειδικού συμβούλου, διαμεσολαβητή, μεταξύ δανειολήπτη και τραπεζών, ο οποίος θα ζητά από τον οφειλέτη πλήρη ανάλυση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης και εφόσον αποδεικνύεται η αδυναμία του να αποπληρώσει το δάνειο, τότε θα ετοιμάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους το οποίος θα υποβάλλει στις τράπεζες.

*Μέχρι να ετοιμαστεί το σχέδιο "παγώνουν" όλες οι ενέργειες των πιστωτών σε βάρος του οφειλέτη για την είσπραξη οφειλών

*Το σχέδιο θα προστατεύει την κύρια κατοικία του δανειολήπτη, αφού με βάση ένα πλέγμα κριτηρίων θα είναι δεσμευτικό για τους πιστωτές. Το σχέδιο θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια με διαδικασίες-εξπρές χωρίς δικάσιμους

*Ο οφειλέτης  σε κάθε σχέδιο αναδιάρθρωσης του διαμεσολαβητή, θα υποχρεώνεται να αξιοποιεί τη μέγιστη ικανότητά του αποπληρωμής.

*Το σχέδιο που θα προτείνει ο διαμεσολαβητής δεν θα πρέπει να φέρνει την τράπεζα σε δυσμενέστερη θέση απ' ό,τι θα βρισκόταν σε περίπτωση πτώχευσης. Το "πλέγμα" των διατάξεων της πρώτης κατεύθυνσης σε συνδυασμό με τις προτάσεις που κάνουν οι τράπεζες στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τα νοικοκυριά για ρύθμιση των καθυστερούμενων δανείων προστατεύουν την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς

SHARE:

24Media Network