Πώς να πουλήσετε το ακίνητό σας με επιτυχία σε 5 βήματα

Πώς να πουλήσετε το ακίνητό σας με επιτυχία σε 5 βήματα
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας sooc photos

Τα πέντε βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για το καλύτερο deal στην πώληση του ακινήτου σας.

Πολλοί θεωρούν ότι η πώληση ενός ακινήτου ξεκινάει και τελειώνει με τη δημοσίευση μιας αγγελίας. Αυτό δεν ισχύει και οι λόγοι είναι πολλοί.

Ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο επιθυμείτε να πουλήσετε ένα ακίνητό σας (για παράδειγμα ένα σπίτι ή διαμέρισμα) αλλά και το πόσο επείγον είναι, η διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου περιλαμβάνει (ή τουλάχιστον πρέπει να περιλαμβάνει) συγκεκριμένα βήματα.

Σκοπός σας δεν είναι εξάλλου να το ξεφορτωθείτε αλλά να μπορέσετε να το πουλήσετε ώστε να επωφεληθείτε τόσο από το τελικό τίμημα όσο και από τη διαδικασία.

Σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν ακίνητα προς πώληση τα οποία παραμένουν στα “αζήτητα” για μήνες ή και πάνω από χρόνο, με μηδενικό ενδιαφέρον από υποψηφίους αγοραστές.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι η τιμή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο μη επαγγελματικός τρόπος παρουσίασης του ακινήτου (ώστε να τονίσει τα πλεονεκτήματά του και να δικαιολογήσει την ζητούμενη τιμή) ή συνδυασμός των δύο παραπάνω παραγόντων.

Σε κάθε περίπτωση κρατήστε στο μυαλό σας ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει ίσως να το κάνετε μόνοι σας. Μια κακογραμμένη αγγελία είναι το πρώτο εμπόδιο για την επιτυχημένη πώληση του ακινήτου σας. Μη ρεαλιστικές τιμές είναι επίσης πολύ συχνές γιατί “δε θα πουλήσω το σπίτι για ένα κομμάτι ψωμί”.

Υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην όλη διαδικασία και υπάρχει και η ευελιξία να παρέμβουν όταν και όπου το χρειάζεστε.

Στο ένα άκρο βρίσκεται η πλήρης ανάληψη της διαδικασίας από ένα μεσιτικό γραφείο, που τα αναλαμβάνει όλα (ακόμη και τη λήψη των σωστών φωτογραφιών για την αγγελία).

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η χρησιμοποίηση ειδικών για συγκεκριμένα στάδια για τα οποία νιώθετε ότι δεν έχετε τις κατάλληλες ικανότητες ή γνώσεις (για παράδειγμα την εκτίμηση της αξίας του).

Αποφασίστε πού βρίσκεστε σε αυτό το εύρος επιλογών και προχωρήστε ανάλογα στη συνεργασία με ειδικούς σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω 5 βήματα της διαδικασίας, για καλύτερο αποτέλεσμα, δηλαδή γρήγορη πώληση (πάντα ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς) και καλή τιμή.

Τα 5 σωστά βήματα για την πώληση του ακινήτου σας

Για να μη σας “ξεφύγει” κάτι που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχημένη πώληση του ακινήτου σας, φροντίστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα με ευλάβεια και συμβουλευθείτε ειδικούς όπου χρειάζεται.

Βήμα 1 – Εκτίμηση της αξίας του ακινήτου

Καλό είναι σε αυτή τη φάση, που είναι και η αρχή της διαδικασίας, να βρείτε κάποιο μεσιτικό γραφείο που έχοντας τη γνώση (γιατί διαθέτει έμπειρους μεσίτες αλλά και μηχανικούς) μπορεί να σας δώσει μια ρεαλιστική εκτίμηση της αξίας του ακινήτου. Δε χρειάζονται υπερβολές σε κανένα άκρο: όσο παλιό και αν είναι το σπίτι έχει την αξία του αλλά δε χρειάζεται η αξία του να υπερβαίνει τα λογικά πλαίσια όπως αυτά καθορίζονται από αντικειμενικά στοιχεία του ακινήτου (π.χ. μέγεθος, παλαιότητα, κατάσταση του σπιτιού κλπ.).

Βήμα 2 – Έρευνα της τοπικής αγοράς

Όσο καλά και να εκτιμηθεί η αξία ενός ακινήτου, πάντα χρειάζεται να γίνει έρευνα και έλεγχος της τοπικής αγοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει να δείτε πού κυμαίνονται οι τιμές στη γύρω περιοχή. Προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε η σύγκριση να γίνει για ακίνητα με περίπου τις ίδιες προδιαγραφές. Η γνώση της αγοράς θα σας κατευθύνει σε μια σωστή απόφαση για την τελική ζητούμενη τιμή, ώστε να βρίσκεται εντός των πλαισίων και του ανταγωνισμού. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν τοπικοί ή και υπεροτοπικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων. Διαφορές, κάποιες φορές και σημαντικές, παρατηρούνται από περιοχή σε περιοχή εντός του ίδιου προαστίου για παράδειγμα, ακόμη και από γειτονιά σε γειτονιά.

Βήμα 3 – Καθορισμός της ζητούμενης τιμής

Με βάση τα παραπάνω δύο βήματα πρέπει να αποφασίσετε πόσο θα ζητήσετε ως τιμή πώλησης για το ακίνητό σας. Η σωστή τιμή είναι αυτή που ανταποκρίνεται στην κατάσταση και τις προδιαγραφές του ακινήτου και ταυτόχρονα βρίσκεται κοντά στα επίπεδα τιμών που ζητούνται στην αγορά. Επίσης, όπως γίνεται για όλες τις πωλήσεις, μπορεί να αποφασίσετε (με μεγαλύτερη ασφάλεια μαζί με το μεσίτη σας) μια συγκεκριμένη στρατηγική. Π.χ. να ξεκινήσετε λίγο υψηλότερα από τις τιμές της αγοράς και να αναπροσαρμόσετε ανάλογα με την ανταπόκριση.

Βήμα 4 – Δημοσίευση της αγγελίας

Είναι το καθοριστικό βήμα καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η επιτυχία της διαδικασίας. Εφόσον έχετε καθορίσει ήδη την τιμή που θα ζητήσετε, πρέπει τώρα να αποτυπώσετε σε ένα κείμενο τα βασικά χαρακτηριστικά του ακινήτου, χωρίς υπερβολές. Οι φωτογραφίες είναι πολύ σημαντικές και μπορεί να κάνουν τη διαφορά για αυτό φροντίστε να είναι υψηλής ανάλυσης, τραβηγμένες με καλό φωτισμό (ιδανικά ημέρα με ηλιοφάνεια) και να αφορούν όλους τους χώρους του ακινήτου (εντός και εκτός). Όσο πιο αναλυτικά και σωστά παρουσιάσετε το ακίνητο στην αγγελία, τόσο καλύτερης ποιότητας οι ενδιαφερόμενοι για αυτό. Για τη δημοσίευση, επιλέξτε πολλαπλές πλατφόρμες και μέσα και όχι μόνο ένα, για να προσεγγίσετε το μεγαλύτερο δυνατό κοινό.

Βήμα 5 – Επιθεώρηση του ακινήτου από ενδιαφερόμενους αγοραστές

Αυτό το βήμα μπορείτε ασφαλώς να το κάνετε μόνοι σας αλλά πρέπει να γίνεται με προσοχή για να μη “χάνετε πελάτες”, δηλαδή ενδιαφερόμενους. Δείξτε επαγγελματισμό κατά την επίσκεψή τους στο ακίνητό σας. Η βοήθεια ενός μεσίτη σε αυτό το στάδιο μπορεί να σταθεί καταλυτική, γιατί εκτός του ότι γνωρίζει την αγορά, τις ανάγκες των αγοραστών γενικά και την τοπική αγορά, μπορεί να δώσει έμφαση στα “δυνατά χαρτιά” του ακινήτου για να πετύχει καλή τιμή ενώ ο επαγγελματισμός βοηθά στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Σε περίπτωση χρήσης μεσίτη, μην ξεχνάτε ποτέ να υπογράφετε τα επίσημα έντυπα συνεργασίας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια ή το τέλος της διαδικασίας. Πότε μην ενεργείτε με βάση προφορικές συμφωνίες.

Εφόσον όλα τα παραπάνω βήματα έχουν γίνει με προσοχή και επαγγελματισμό, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Με ή χωρίς μεσίτη, μπορείτε να κάνετε την διαπραγμάτευση για την τελική τιμή, έχοντας στο νου, όμως, ότι πρέπει να επιδιώξετε ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα (win-win) ώστε να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα