Σε ανοδική τροχιά η αγορά κατοικιών στη Θεσσαλονίκη

Σε ανοδική τροχιά η αγορά κατοικιών στη Θεσσαλονίκη
Λευκός Πύργος, Θεσσαλονίκη Oriento / SOOC

Μεγάλη είναι η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Η αγοραστική δύναμη, το ύψος των ενοικίων και οι καλύτερες τοποθεσίες.

Ιδιαίτερα έντονος είναι ο τόνος της ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης με τους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της αγοράς στην πόλη να είναι πολλοί και βαρυσήμαντοι.

Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πόλης το οποίο μετατρέπει την πόλη σε έναν ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό και μάλιστα σε όλη την διάρκεια του έτους σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της χώρας αλλά και την διεξαγωγή σημαντικών ετήσιων εκδηλώσεων όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουν δώσει μια τεράστια ώθηση στην αγορά των ακινήτων κατοικίας στην πόλη.

Ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος οδηγεί την ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας είναι η αναστολή του ΦΠΑ για νεόδμητες κατοικίες, κάτι το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ έως το 2024.

Χαρακτηριστικό της ελκυστικότητας που δημιουργεί η αναστολή του ΦΠΑ είναι η μεγάλη αύξηση της κίνησης στις κατασκευαστικές εταιρείες στις οποίες απευθύνονται υποψήφιοι αγοραστές καθώς οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με την μεγαλύτερη ζήτηση δεν έχουν πλέον ακίνητα να προσφέρουν.

Μερικοί από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η καθίζηση της οικοδομής τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και το πάγωμα δραστηριοτήτων την περίοδο της πανδημίας, παράγοντες που δεν έδωσαν στον τομέα της οικοδομής χώρο κίνησης.

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την άνοδο της αγοράς κατοικίας είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές των ενοικίων που έχουν διαμορφωθεί στην Θεσσαλονίκη κάτι το οποίο οφείλεται σε έναν βαθμό στην έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών καθώς ένας τεράστιος αριθμός ακινήτων σε ελκυστικές περιοχές χρησιμοποιείται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση κάτι το οποίο επιλέγουν πολλοί ιδιοκτήτες εκμεταλλευόμενοι την τουριστική κίνηση και τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ενοίκια σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης πλησιάζουν τα 600 και τα 700 ευρώ με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι αγοραστές να επιλέγουν τραπεζικό δάνειο με μηνιαία δόση μικρότερη αυτής του ενοικίου που απαιτείται πλέον για μια αξιοπρεπή κατοικία.

Χαρακτηριστικά οι τιμές ενοικίασης στα Βασιλικά κινούνται στα 4 ευρώ ανά τ.μ., στην περιοχή Πυλαία στα 7,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στο Πανόραμα στα 6,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε Θερμαϊκό και Θέρμη στα 5,5 και 5,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντίστοιχα ενώ στην περιοχή Μυγδονία οι τιμές κινούνται στα 3,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τις πιο σημαντικές μειώσεις στα ενοίκια το 2021 κατέγραψαν οι περιοχές του Λαγκαδά με μείωση -12%, των Συκεών με -6%, του Βαραδάρη – Λαχανόκηπων με μείωση -4%, της Νεάπολης με μείωση -2% αλλά και το κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου υπήρξε μια μικρή μείωση της τάξεως του -2%.

Την μεγαλύτερη μείωση στις τιμές πώλησης κατοικίας στην Θεσσαλονίκη έχουν καταγράψει οι περιοχές της Καλλιθέας με -11,8%, της Χαλκηδόνας με μείωση -8,8% και η περιοχή των Σφαγείων – Ιχθυόσκαλας με μείωση -0,8%.

Οι τιμές πώλησης των νεόδμητων κατοικιών στη Θεσσαλονίκη ωστόσο διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Καλαμαριά όπου οι τιμές αγγίζουν τα 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το Καραμπουρνάκι όπου οι τιμές φτάνουν τα 3.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και την Θέρμη όπου οι τιμές φτάνουν τα 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ωστόσο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης οι τιμές βρίσκονται πιο χαμηλά καθώς κυμαίνονται περί τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος οδηγεί τις αξίες των νεόδμητων κατοικιών στα ύψη στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα είναι οι τιμές των δομικών υλικών οι οποίες έχουν εκτιναχθεί των τελευταίο καιρό.

Αποτέλεσμα αυτού είναι κάποια νεόδμητα στην Τούμπα να φτάνουν μέχρι και τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε έβδομο όροφο.

Ωστόσο παράγοντες της αγοράς προβλέπουν μια ισορροπία και εκλογίκευση των τιμών πώλησης και ενοικίασης κατοικιών η οποία θα έρθει μέσα στην επόμενη τριετία καθώς χιλιάδες ακίνητα θα εισέλθουν στην αγορά από funds τα οποία έχουν αποκτήσει μέσω των γνωστών πακέτων κοκκινισμένων και μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτές οι αλλαγές στην αγορά ακινήτων, ειδικά στις μη νεόδμητες κατοικίες αναμένεται να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα