Ακρίβεια: Νέα “σήματα” για ανατιμήσεις από τη νέα χρονιά

Διαβάζεται σε 5'
Ακρίβεια: Νέα “σήματα” για ανατιμήσεις από τη νέα χρονιά
Super Market istockphoto

Με την ακρίβεια να αναδεικνύεται ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα, προβληματισμό προκαλεί το ότι οι ενδείξεις για νέες ανατιμήσεις από τη νέα χρονιά είναι ισχυρές.

Την ώρα που με βάση τα στοιχεία της Eurostat καταγράφεται επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, νέα “σήματα” έρχονται για ανατιμήσεις από την αρχή του χρόνου, οπότε και καθορίζονται, κατά κύριο, λόγο οι τιμολογιακές πολιτικές των εταιρειών.

Συγκεκριμένα με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών έπεσε κάτω του 3%, ενώ ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ανήλθε στο 3,9% έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο και +3,5% τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα Business Pulse της Grant Thornton που παρουσιάστηκε, το βράδυ της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση Eurobank με την Grant Thornton, με τίτλο “Growth Awards 2023, έξι στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν αύξηση στο κόστος παραγωγής τους και “σκέφτονται” ανατιμήσεις ενώ μόλις μία στις δέκα να εξετάζει μείωση τιμών.

Επίσης, δυο στις 10 επιχειρήσεις προβλέπουν ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής θα υπερβεί το 10%. Παράλληλα, από τις επιχειρήσεις, όπου οι διοικήσεις τους βλέπουν αύξηση του κόστους παραγωγής, οι 8 στις 10 δηλώνουν ότι την αύξηση αυτή θα την ενσωματώσουν στις τιμές των προϊόντων τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι με βάση την έρευνα ότι ακόμη και από εκείνες τις επιχειρήσεις, όπου δεν αναμένεται αύξηση του κόστους λειτουργίας και παραγωγής τους, οι 2 στις 10 δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών τους. Σε σχέση, δε, με τις πιθανές μειώσεις τιμών, όπως αναφέρεται, μόνο οι μισές από 10% των επιχειρήσεων που μπορεί να δουν το κόστος τους να μειώνεται, σκέφτεται μειώσεις. Να σημειωθεί ότι, με βάση παράγοντες της ελληνικής αγοράς, ειδικά οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με πολλές πολυεθνικές, που μάλιστα έχουν βρεθεί στο “στόχαστρο” ελέγχων του ΥΠΕΝ, έχουν “συγκροτηθεί” όλο το δύσκολο αυτό διάστημα οι τιμές και άρα δεν υπάρχουν περιθώρια μειώσεων, που μάλιστα στη βάση και των μέτρων του ΥΠΕΝ για τα “ταμπελάκι” του -5%, εν μέσω οξυμένων αβεβαιοτήτων, θα πρέπει να κρατήσουν, μέχρι τον Απρίλιο.

Οι τιμές παραγωγού

Στο μεταξύ, μείωση 4,3% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 29,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 4,8% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 5,5%) και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 2,9% (με τον δείκτη της βιομηχανίας τροφίμων να αυξάνεται 19,9%).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,9% τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2023, έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022.

Οι πωλήσεις

Παράλληλα μείωση 3,6% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Αύγουστο εφέτος, καθώς οι πωλήσεις κινήθηκαν καθοδικά στη συντριπτική πλειονότητα των επιμέρους καταστημάτων, λόγω του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο τζίρος μειώθηκε σε: Έπιπλα- Ηλεκτρικά είδη- Οικιακό εξοπλισμό (8,5%), Βιβλία- Χαρτικά- Λοιπά είδη (5,6%), Φαρμακευτικά- Καλλυντικά (4,8%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (3,2%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (3%) και Ένδυση- Υπόδηση (1,3%). Στον αντίποδα, αυξήθηκε σε: Πολυκαταστήματα (18,2%) και Τρόφιμα-Ποτά- Καπνό (4,8%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε μείωση 3,6% τον Αύγουστο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2023 σημείωσε αύξηση 2,8%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,2% τον Αύγουστο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2023.

Ενώ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε αύξηση 2,4% τον Αύγουστο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2023 σημείωσε αύξηση 1,5%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,2% τον Αύγουστο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2023.

“Πρέσινγκ” στους προμηθευτές

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε επτά πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με τα περιθώρια κέρδους των προϊόντων τους «και, εφόσον, διαπιστωθεί πρόβλημα, δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε πρόστιμα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha σχετικά με την ακρίβεια στην αγορά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, αναμφίβολα το πρόβλημα της ακρίβειας είναι υπαρκτό για τους καταναλωτές, αλλά σημείωσε πως δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, ενώ μιλώντας για τις διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων τα απορρυπαντικά και τα είδη προσωπικής φροντίδας, υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό και συνέχισε λέγοντας ότι, αυτό που συμβαίνει στην Ελληνική αγορά σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας της. Όπως είπε, η αγορά μας είναι «ρηχή και κάποιοι έχουν δεσπόζουσα, ολιγοπωλιακή θέση».

Αυτή τη στιγμή ελέγχονται επτά πολυεθνικές εταιρείες, για το περιθώριο κέρδους και εφόσον διαπιστωθεί ότι βγάζουν παραπάνω χρήματα από το 2023 σε σχέση με το 2021 θα επιβληθούν πολύ ισχυρά πρόστιμα και δεν θα διστάσουμε να το ανακοινώσουμε, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα