Ακρίβεια: Σε αναζήτηση πασχαλινών “αναχωμάτων” η κυβέρνηση

Ακρίβεια: Σε αναζήτηση πασχαλινών “αναχωμάτων” η κυβέρνηση
eurokinissi

Το συνεχές ανοδικό σπιράλ των τιμών δημιουργεί συνθήκες έντονης πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση που αναζητά "αναχώματα", βλέποντας ότι το όλο ζήτημα θα εξελιχθεί σε "βαρόμετρο" πολιτικών εξελίξεων. Ρευστότητα, προσδοκία για αυξήσεις στους μισθούς και τροπολογία για κερδοσκόπους.

Τρέχει να προλάβει πιθανά βαριά τραύματα στον πολιτικό της κορμό η κυβέρνηση καθώς το κύμα της ακρίβειας στην ενέργεια, αλλά και σε βασικά είδη δεν έχει τέλος. Ενδεικτικό είναι ότι το Βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Νομού Θεσσαλονίκης) αναφέρει ότι το 25% των νοικοκυριών στο Νομό Θεσσαλονίκης θεωρεί δυσβάσταχτους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το 65% τους θεωρούν υψηλούς και αναφέρουν ότι τους δυσκολεύει η αποπληρωμή τους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε σχέση με τους λογαριασμούς θέρμανσης, καθώς κι εδώ το 25% δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί είναι δυσβάσταχτοι και δεν είναι σε θέση να τους εξοφλήσουν, ενώ το 61% τους θεωρούν υψηλούς και δυσκολεύονται να τους αποπληρώσουν. Παράλληλα, μόλις το 9% και 13% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί είναι φυσιολογικοί ή χαμηλοί και δεν δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους, αντίστοιχα.

Η αγορά

Στο μεταξύ πάνω από το 50% πλήττονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις εξ αιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας που ως συνέπεια έχει την εκτόξευση των τιμών με αποτέλεσμα οι αυξήσεις αυτές να επηρεάζουν αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδας (ΕΒΒΖΕ) Γιάννης Λαγός, στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (eea.gr).

Όπως αναφέρει οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πλήττονται από την αύξηση της ενέργειας, η οποία συμβάλλει αρνητικά στην εκτόξευση των τιμών τόσο των πρώτων υλών (σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%), αλλά και των συσκευασιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ηλιέλαιου, του οποίου η έλλειψη συνετέλεσε στην ανατίμηση έως και 200% σε διάστημα τριών μηνών και 500% σε διάστημα 17 μηνών. Παράλληλα σημειώνει ότι “η πτώση της αγοραστικής δύναμης είναι τόσο σημαντική, ώστε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το εισόδημα της Ελληνικής μέσης οικογένειας διοχετεύεται περισσότερο στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία λόγω των ανατιμήσεων απαιτούν μεγαλύτερη δαπάνη”. Παράλληλα ο κ. Λαγός τονίζει ότι το κύμα ανατιμήσεων «ήρθε για να μείνει», αν δεν δοθούν σημαντικά κίνητρα στις επιχειρήσεις.

Σε αναζήτηση διεξόδων

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση σπεύδει να προχωρήσει σε μια σειρά από εκταμιεύσεις επιδομάτων και μισθών ώστε εν όψει Πάσχα να τονώσει την αγορά και βέβαια να απαλύνει τη δυσαρέσκεια στήνοντας τα πρώτα αναχώματα στην ακρίβεια που λόγω των ημερών δημιουργεί έντονο ζήτημα, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες. Έτσι με τον προγραμματισμό των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 18-22 Απριλίου καταβάλλονται πάνω από 2,4 δις. ευρώ σε πάνω από 5 εκατ. δικαιούχους ενώ έρχεται η μισθοδοσία για δημοσίους υπαλλήλους αλλά και η καταβολή των δώρων στον ιδιωτικό τομέα.

Ρευστότητα

Έτσι εν όψει και των ανακοινώσεων για την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά από εκταμιεύσεις.

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ την περίοδο 18-22 Απριλίου θα γίνουν οι ακόλουθες προγραμματισμένες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

  • Τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου θα καταβληθούν 552,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων Μάϊου σε 974.228 δικαιούχους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ καθώς και αυτούς των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν 741,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.476.228 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο. Πρόκειται για τους συνταξιούχους το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
  • Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν επίσης 11 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Μαΐου στη βάση του Ν. 4778/2021.
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου θα καταβληθούν 742 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.477.955 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8).
  • Επίσης, κατά την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 15,1 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχουςσε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ
  • Τέλος, 13,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 56.571 ασφαλισμένους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

Έκτακτες πληρωμές

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ε-ΕΦΚΑ, τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

2. Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου την έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ως εξής:

  • 138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ
  • 32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ
  • 223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος
  • 580.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα

3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 9 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 27 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 700.000. ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
  • 500.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους που συμμετείχαν σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Πληρωμές δημοσίων υπαλλήλων

Επίσης, ως το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτη θα έχουν φανεί τα χρήματα (ανάλογα με την τράπεζα) και για την προπληρωμή μισθοδοσίας Μαΐου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους και στους ενστόλους. Αφορά τους υπαλλήλους κεντρικής κυβέρνησης (κυρίως υπουργείων) και όχι υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως πχ δήμων που θα πληρωθούν την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν κανονικά προγραμματισμένο για όλους, στις 26 Απριλίου.

Επιπλέον, έως τη Μεγάλη Τετάρτη το αργότερο θα πρέπει όλοι οι εργοδότες να έχουν καταβάλει συνολικά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το “Δώρο Πάσχα” στους μισθωτούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό Τομέα. Την ίδια μέρα αναμένεται να δοθεί αναλογία Δώρου και από το Κράτος, σε όσους είχαν βγει σε αναστολή τον Ιανουάριο.

“Βγαίνουν” τα ονόματα όσων κατηγορούνται για κερδοσκοπία

Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική ρύθμιση που επιτρέπει τη γνωστοποίηση των επωνυμιών των εταιρειών που κερδοσκοπούν (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11937950.pdf) ως ένα επιπλέον μέτρο για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας μιας επιχείρησης θα γίνεται αν:

α) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο ύψους μεγαλύτερου από 50.000 ευρώ ή,

β) έχει επιβληθεί σε αυτήν διοικητικό πρόστιμο για δεύτερη φορά, ανεξαρτήτως ύψους για παραβίαση του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

Η συγκεκριμένη απόφαση εφαρμόζεται έως τις 30 Ιουνίου του 2022.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία αυτό γίνεται “για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης Προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή σε περιόδους κρίσης, επιτρέπεται η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την παρ. Ι του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί εκτάκτων μέτρων περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Ως «εμπορική επωνυμία» μιας επιχείρησης νοείται το όνομα, ή η εμπορική ή εταιρική επωνυμία, ή ο διακριτικός τίτλος αυτής, ή άλλο ιδιαίτερο διακριτικό γνώρισμα ή σημείο, με το οποίο η επιχείρηση, κατά τρόπο ευδιάκριτο, καθίσταται γνωστή και το οποίο χρησιμοποιεί στην εμπορική της δραστηριότητα, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της, κατά τον χρόνο παραβίασης του άρθρου 58 του ν. 4818/2021.

Οι εμπορικές επωνυμίες των επιχειρήσεων μπορούν να δημοσιοποιούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο. Η προθεσμία υποβολής και η υποβολή αντιρρήσεων δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου της δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας της επιχείρησης.

Έλεγχος και στα γεωργικά προϊόντα

Εν τω μεταξύ διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’124) με την προσθήκη σε αυτό των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Συγκεκριμένα έως την 30ή.6.2022, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της Ιης.9.2θ21.

Προσδοκίες

Επιπλέον στην “γραμμή” άμυνας εντάσσεται και η ρητορική για τον κατώτατο μισθό. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στην προσυνεδριακή συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας στη Νίκαια με θέμα την κοινωνική πολιτική και την ισότητα «την 1η Μαΐου θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός, γιατί το μέρισμα ανάπτυξης θα πρέπει να διανέμεται δίκαια όχι μόνον στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζομένους».

«Η αύξηση θα είναι γενναία και ρεαλιστική. Ο κατώτατος μισθός έμεινε “παγωμένος” για 4,5 χρόνια και μετά έγιναν κάποιες μικρές αυξήσεις. Δε χρησιμοποιώ τη λέξη γενναία εύκολα. Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμονές των εκλογών του 2015 έλεγε ότι θα πάει κατώτατος μισθός στα 751, και ο μισθός έμεινε “παγωμένος” για 4 χρόνια». «Οι συνταξιούχοι δικαιούνται αύξηση από 01/01/23 με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία», σημείωσε από την πλευρά στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης που σε σχέση με το ρεύμα επισήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης. Ενέργεια, λογαριασμοί και ευρωπαϊκές ελπίδες

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τους “Αταίριαστους” βεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη για τους λογαριασμούς ρεύματος ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΕΕ.

“Είναι σε εξέλιξη σενάρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα. Θα βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον, Να βάλουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, ποιος είναι ο καλύτερος μηχανισμός με τα δημοσιονομικά δεδομένα και θα τη βρούμε την άκρη” τόνισε.

Ο ΦΠΑ

Σχετικά με τα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα το αξιολογεί η κυβέρνηση. Είναι δύσκολο μέτρο γιατί δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Ένα μέρος της μπορεί να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με πολλά χρήματα παρεμβαίνεις λίγο στα αδύναμα νοικοκυριά. Το μέτρο αξιολογείται, εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα. Θα αφορά το πολύ σε 2 – 3 προϊόντα, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Στο ηλεκτρικό η παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα νοικοκυριά. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για το ρεύμα είναι πάρα πολλά».

«Δημοσιονομικά έχουμε δυνατότητα να παρέμβουμε στην τιμή του ηλεκτρικού» «Οι παρεμβάσεις δε θα σταματήσουν, το θέμα είναι να αποκτήσουν δραστικότερο χαρακτήρα», τόνισε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης, ενώ εξήγησε ότι «Κάναμε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που στηρίζεται στο γεγονός ότι πήγαμε καλύτερα το 2021 από πλευράς δημοσιονομικής, έχουμε αξιόλογα μικρότερο έλλειμμα, έτσι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την παρέμβαση για το ηλεκτρικό».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα